AfterDawn logo

Ethereumin suuri muutos tapahtuu tänään

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Vaikka kryptovaluutat eivät olisikaan omaa sydäntä lähellä oleva asia, on niiden suosiolla kuitenkin kerrannaisvaikutuksia koko maailmaan. Siksi tämän päivän valtava uudistus, The Merge, vaikuttaa moniin muihinkin kuin kryptovaluuttojen faneihin.

PC-pelaajille konkreettisin vaikutus on ollut huipputason näytönohjainten valtava kallistuminen vuosien saatossa, kun kryptovaluuttoja ammatikseen louhivat ovat hamstranneet itselleen kaiken, mitä myynnissä on ollut.

Mutta vielä näytönohjainten hinnannousua merkittävämpi tekijä on kryptovaluuttojen louhimiseen tarvittava sähköenergia. Suurimmat kryptovaluutat haukkaavat arvioiden mukaan saman verran sähköä vuositasolla kuin useampi eurooppalainen valtio yhteensä.

Torstaina 15.9.2022 aamupäivällä tapahtuva The Merge on vuosia suunnitteilla ollut uudistus, joka mullistaa maailman toiseksi suosituimman kryptovaluutan ethereumin toiminnan.

Ethereum siirtyy kokonaan pois laskentatehoon pohjautuvasta louhimisesta ja tilalle tulee uusi luottamusketjun malli, jossa uutta valuuttaa ei enää louhita perinteisellä tavalla ja jossa luottamusketju pohjautuu proof-of-stake -mallille.


Ethereumin louhinnan on arvioitu kuluttavan sähköä nykymuodossaan saman verran kuin Suomi maana. Uusi malli kuluttaa arvioiden mukaan noin 99,95 prosenttia vähemmän sähköä kuin vanha malli.

Ethereumin siirty uuteen proof-of-stake eli "osuustodistusten" -malliin, kun ennalta sovittu lohkoketjun osa on saatu laskettua. Tuo raja saavutetaan 15.9.2022 aamupäivällä ja etenemistä voi seurata useissa laskureissa.

2 KOMMENTTIA

Mustis31/2

Eli... kohta markkinat täyttyvät käytetyistä näytönohjaimista? Mikä taas tarkoittanee sitä että kohta Nvidia on pulassa kun kukaan ei halua ostaa uusia näytönohjaimia kun käytetyt ovat paljon halvempia? Ymmärsinkö taas tapani mukaan jotakin väärin :)

dRD2/2

Lainaus:

Eli... kohta markkinat täyttyvät käytetyistä näytönohjaimista? Mikä taas tarkoittanee sitä että kohta Nvidia on pulassa kun kukaan ei halua ostaa uusia näytönohjaimia kun käytetyt ovat paljon halvempia?

Käytännössä, kyllä. Vaikutus on näkynyt jo aiemmin kun Merge.päivä on lähestynyt. Toki myös sähkön hinnan maailmanlaajuinen järisyttävä kallistuminen on sekin tehnyt kryptojen louhimisesta heikommin kannattavaa - ja laskenut näytönohjainten kysyntää ja tuonut käytettyä myyntiin.

Tosin tässä varoituksen sana, kryptolouhinta kuluttaa myös näytönohjainta varsin rankalla kädellä (jatkuvasti kuumana käyminen ei ole millekään elektroniikalle hyväksi), joten kannattaa tutkia mitä on ostamassa, jos käytettyä lähtee ostamaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki