AfterDawn logo

Suomesta loppuvat henkilötunnukset - lakimuutos tulossa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Suomesta ovat loppumassa henkilötunnukset ja asiaa ollaan korjaamassa lakimuutoksen kautta varsin pikaisella tahdilla.

Suomessa käytössä oleva henkilötunnus koostuu kuudesta syntymäaikaa ilmaisevasta numerosta, välimerkistä ja neljästä seuraavasta merkistä.

Ongelmaksi on muodostumassa loppuosan rajallisuus, sillä loppuosa koostetaan siten, että loppuosan kolme ensimmäistä merkkiä ovat numeroita väliltä 002 ja 899. Vihoviimeinen merkki on tarkistusmerkki, joka muodostetaan tietyn laskukaavan kautta ja toimii tarkistusmerkkinä (eli se suhteellisen tarkasti kertoo, onko muussa henkilötunnuksessa virheitä).

Mutta edellämainitusta logiikasta johtuen Suomessa voi olla samana päivänä syntyneitä kansalaisia alle 900 kappaletta. Lisäksi numeroista parittomia käyttävät miehet, parillisia naiset, joten sukupuolittain vapaana olevia henkilötunnuksia on vain vajaa 450 sukupuolta kohden.

Ongelmaa ratkaistaan sillä, että myös syntymäajan ja loppuosan välissä oleva merkki muuttuu yksilöiväksi. Aiemmin kyseisellä merkillä on ilmaistu vain vuosisataa, jolloin kansalainen on syntynyt: - merkitsee 1900-luvulla syntynyttä, + 1800-luvulla syntynyttä ja A 2000-luvulla syntynyttä.


Nyt käyttöön tuodaan lisää kirjaimia. 2000-luvulla syntyneillä voi jatkossa olla erotinmerkkinä A:n lisäksi myös B, C, D, E tai F. 1900-luvulla syntyneillä väliviivan lisäksi käyttöön tulevat myös kirjaimet Y, X, W, V ja U.

Jokaiselle Suomen kansalaisella on henkilötunnus, mutta myös jokainen Suomeen muuttava saa oman henkilötunnuksensa rekisteröidyttyään väestörekisteriin. Vaikka ulkomailta Suomeen muuttanut asuisi Suomessa vain lyhyehkön ajan, ei henkilötunnuksia koskaan poisteta käytöstä. Henkilötunnus on tarkoitettu nimenomaan yksilöiväksi tunnisteeksi, jolla kaikki kyseiseen ihmiseen kohdistuvat päätökset, lausunnot ja asiakirjat voidaan kohdentaa juuri oikeaan henkilöön.

Uudistuksesta vastaa henkilötunnuksia hallinnoiva Digi- ja viestintävirasto ja se on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta. Jatkossa siis samana päivänä, samana vuonna syntyneillä lapsilla voi olla erotinmerkkinä eri kirjain, toisella vaikkapa A ja toisella C.

DVV teki hiljattain muitakin muutoksia henkilötunnuksen suhteen, sillä henkilötunnusta ei saa enää käyttää tunnistautumiseen, vaan sen ainoa tehtävä on ihmisten yksilöinti - eli erottaminen toisistaan, vaikkapa nimikaimoistaan.

DVV:n sivujen mukaan lakiesitys muutoksesta on tarkoitus käsitellä syksyllä eduskunnassa.

1 KOMMENTTI

WillJa1/1

Olen ihmetellytkin miksi maassa, jossa syntyvyys on vähentynyt tunnukset loppuvat kesken, mutta ongelmaksi ovat tulleet nämä ulkomailta tulijat (turvapaikanhakijat ja työn perässä tulijat).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT