AfterDawn logo

DuckDuckGo estää nyt myös Microsoftin seuraimet, joita ei aiemmin estetty

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

DuckDuckGo joutui hiljattain kritiikin kohteeksi, sillä käyttäjän yksityisyyttä suojelevan hakukoneen todettiin päästävän läpi Microsoftin seuraimia.

Nyt DuckDuckGo ilmoittaa, että sen kolmannen osapuolen seuraimet estävä toiminto tulee jatkossa estämään myös Microsoftin kolmannen osapuolen seuraimet. Päivitys tulee DuckDuckGon iOS- ja Android-sovelluksiin sekä selaimen laajennukseen seuraavan viikon aikana.

Useimmille sivuille on yleensä lisätty muiden osapuolien seuraimia, joita yleisesti kutsutaan kolmannen osapuolen seuraimiksi. Näistä yleisin on Google Analytics, joka auttaa nettisivujen ylläpitäjiä seuraamaan sivun käyttäjämääriä ja miten sivua käytetään.

DuckDuckGo kertoo, että useimmat selaimet estävät oletusarvoisesti kolmannen osapuolen seurantaskriptit vasta, kun ne ovat latautuneet selaimeen. Tämän myötä IP-osoite ja muita tunnisteita lähetään latauspyyntöjen kanssa, jotka altistavat käyttäjän profiloinnille.


DuckDuckGon työkalu puolestaan estää nämä seuraimet jo ennen latautumista, joka hakukoneen mukaan tarjoaa huomattavasti enemmän suojaa yksityisyyden kannalta.

Microsoftin kohdalla poikkeusta jouduttiin aiemmin tekemään käytäntövaatimusten takia, jotka liittyvät Microsoft Bingin käyttämiseen hakutulosten lähteenä.

Mainonnan kohdalla kuitenkin joudutaan tekemään edelleen poikkeus. DuckDuckGo käyttää hakutulosten mainosten näyttämiseen Microsoftin alustaa.

DuckDuckGo selittää, että sen täytyy päästää Microsoftin skriptejä läpi bat.bing.com -osoitteesta, jotta mainostaja näkee johtaako mainoksen klikkaaminen DuckDuckGossa tuotteen ostamiseen.

DuckDuckGo kuitenkin kertoo, että tämän voi estää, jos mainokset poistaa käytöstä hakukoneen asetuksista. Tämä onnistuu ainakin selaimella.

DuckDuckGo kehittää tähänkin parempaa tekniikkaa, jotta tulevaisuudessa mainonnan tehokkuuden seuraaminen on myös yksityisyyden kannalta hyvää. Vastaavanlaisia ratkaisuja kehitetään myös Safariin ja Firefoxiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT