AfterDawn logo

FluBot-haittaohjelman leviäminen saatiin haltuun alkuvuodesta, mutta nyt se tekee paluuta

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa Twitterissä FluBot-haittaohjelman paluusta. Kyseinen haittaohjelma on vakava uhka etenkin Android-puhelimille, mutta myös iOS-käyttäjien on syytä olla hereillä.

Edellinen FluBot-haittaohjelmakampanja saatiin taltutettua alkuvuodesta. Tuolloin Kyberturvallisuuskeskus kuitenkin huomautti, että uusi aalto saattaa tulla uudelleen tulevaisuudessa uudessa muodossa, sillä haittaohjelmaa ohjaava infrastruktuuri on edelleen olemassa ja tekijät ovat tehneet siihen aktiivisia muutoksia hiljattain.

Nyt tämä on siis tapahtunut, sillä haittaohjelmaa levittäviä viestejä on havaittu jälleen.

FluBotia levitetään tekstiviestin avulla. Tällä kertaa viesti kertoo saapuneesta ääniviestistä, joka vie voicemail appia tarjoavalle sivulle.


FluBot haittaohjelma asennussivu soneran logolla

Sivun voicemail appia ei tule asentaa. Kuva: Kyberturvallisuuskeskus

Kyseessä on haittaohjelma, jota ei tule asentaa Android-puhelimelle. iPhonelle haittaohjelma ei asennu, mutta linkki voi ohjata esimerkiksi maksutietoja kalasteleville sivustoille.

FluBot-haittaohjelma varastaa Android-puhelimesta pankkitietoja, salasanoja, yhteystietoja ja levittää puhelimen kautta tuhansittain lisää tekstiviestejä ympäri maailmaa.

Aiemmin FluBotista on varoitettu marraskuussa ja heinäkuussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki