AfterDawn logo

James Bond lipuu vääjäämättä Amazonin syleilyyn, jättikauppa saamassa sinetin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuoden 2021 keväällä verkkokauppajätti Amazon kertoi yrityskaupasta, joka olisi yksi yhtiön kaikkien aikojen suurimmista. Amazon oli aikeissa ostaa ikonisen Hollywood-studion MGM:n. Nyt kauppa on liikahtanut askeleen lähemmäs toteutumistaan.

Amazon teki MGM:stä ostotarjouksen josta oli vaikea kieltäytyä: kauppasummaksi kerrottiin viime vuonna hurjat 8,45 miljardia dollaria eli silloisella kurssilla noin 6,9 miljardia euroa. Kuten aina valtavissa yritysjärjestelyissä, vaatii kauppa viranomaisten hyväksynnän suurimmilla markkina-alueilla.

Nyt hyväksyntä on vihdoin saatu EU:lta, jota pidettiin suurimpana mahdollisena esteenä kaupan toteutumiselle. EU:n kilpailuviranomaisten mukaan MGM:n siirtyminen Amazonin omistukseen ei uhkaa markkinoiden toimivuutta, sillä yrityksillä ei ole merkittävästi päällekkäisyyksiä.


MGM:n ostolla Amazon saa valtavan määrän sisältöä Amazon Prime -suoratoistopalvelulleen. Amazon kisaa vahvasti Netflixiä ja Disney+:aa vastaan suoratoistomarkkinan herruudesta, mutta täysin omalla konseptillaan.

Amazonille suoratoistopalvelu on vain yksi tuote, joka kuuluu sen Prime -pakettiin. Prime-paketilla on maailmanlaajuisesti jo 200 miljoonaa tilaajaa, mutta tilauksen syyt vaihtelevat valtavasti. Jotkut tilaavat Primeä nimenomaan videopalvelun takia, mutta etenkin Yhdysvalloissa Primen tilaamisen yleisin syy on se, että Primen asiakkaat saavat (osan) Amazonin tuotteet kotiintoimitettuna ilman postikuluja.

Jos vielä Yhdysvaltain kilpailuviranomaiset hyväksyvät kaupan, siirtyy Amazonille valtava elokuva- ja sarjakatalogi, joka sisältää mm. James Bond -elokuvat, Vaaleanpunaisen Pantterin, Tom ja Jerry -piirretyt sekä mm. Netflixille tuotettuja sarjoja (esim. Viikingit: Valhalla).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki