AfterDawn logo

Firefox alkaa suosittelemaan hakuja - ja mukaan tulee myös maksettuja ehdotuksia

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Chrome ja Safari ovat osanneet ehdottaa käyttäjän profiiliin pohjautuvia verkkohakuja jo vuosien ajan, mutta nyt leikkiin liittyy myös avoimen lähdekoodin altavastaaja Firefox.

Firefox Suggest tarjoaa jatkossa ehdotuksia linkeiksi samalla kun käyttäjä kirjoittaa haluamaansa hakua selaimen osoiteriville. Jos vaikkapa etsii tiettyä maata, tarjoaa selain automaattisesti tarjolle kyseisen maan suomenkielistä Wikipedia-sivua.

Julkaisun yhteydessä haut pohjautuvat puhtaasti haettuun hakutermiin, mutta jatkossa Firefox aikoo lisätä myös asiayhteyden ymmärryksen mukaan hakuihin. Eli vaikkapa Kotipizzaa haettaessa se saattaakin ehdottaa jatkossa suoraa linkkiä lähimpään Kotipizzan toimipisteeseen, selaimen sijainnin perusteella.

Luonnollisesti asiayhteyden, sijainnin ja aiemman hakuhistorian yhdistely vaatii sellaista käyttäjän käyttäytymistiedon keräämistä, josta monet vannoutuneet Firefoxin käyttäjät eivät ole varmastikaan järin innoissaan.

Mutta isompaa närää tulee varmasti aiheuttamaan se, että Firefox alkaa myös myymään suositeltuja linkkejä. Eli jatkossa yritykset voivat ostaa hakutermeihin pohjautuvia suosituksia käyttäjille näytettäväksi. Firefoxin mukaan kyseessä ei tule olemaan kuitenkaan Googlen tai muiden hakukoneiden kaltainen kaikille avoin huutokauppamekanismi, vaan se valikoi itse yritykset, jotka pääsevät mukaan sponsoroitujen linkkien kauppaan.

Alla Mozillan virallinen video uudistuksesta:


Firefox on menettänyt viime vuosina kymmeniä miljoonia käyttäjiä, joten uudistuksissa on aina riski siitä, että loputkin selaimen käyttäjät nostavat kytkintä ja vaihtavat muihin selaimiin. Toki, yhtiö tarvitsee myös lisää tuloja, vaikka selain avointa lähdekoodia onkin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki