AfterDawn logo

Sota YouTubesta musiikkia lataavia sivustoja vastaan jatkuu: Suosittu lataussivusto oikeuteen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kun vertaisverkkojen (P2P) kautta tapahtuva musiikin piratisointi on romahtanut suoratoistopalveluiden ja YouTuben ansiosta, näkee musiikkiteollisuus edelleen uusia mörköjä verkossa. Tähtäimessä ovat viime vuosina olleet etenkin kappaleita YouTubesta MP3-muotoon lataavat verkkopalvelut.

Yksi suosituimmista näistä palveluista on Yout.com, joka on nyt pulassa palvelunsa kanssa. Palvelun perustaja John Nader ei ole kuitenkaan alistunut, kuten monet muut musiikkiteollisuutta edustavan RIAAn tähtäimeen joutuneet vastaavat sivustot. Yout.com on päätymässä oikeussaleihin lähikuukausina Yhdysvalloissa. Sivuston perustaja väittää vahvasti, että YouTubesta videoiden tallettaminen omaan käyttöön on täysin laillista.

Itse asiassa Nader on mennyt niin pitkälle, että hän on itse haastanut Yhdysvaltain musiikkiteollisuuden etujärjestön RIAA:n oikeuteen. Oikeusjutun ytimessä on se, että Yout.com ei tallenna YouTubesta ja muista videopalveluista ladattuja kappaleita lainkaan omille palvelimilleen, vaan antaa käyttäjien ladata ne lennosta. Nader pyytää oikeuden päättävän, rikkooko Yout.com Yhdysvaltain tekijänoikeuslakia DMCA:ta, joka kieltää kopiointisuojausten purkamisen.


Asiaa seuraavan TorrentFreakin mukaan Yout.com on ongelmissa myös muualla: sivustoa vastaan on nostettu oikeuskanne Brasiliassa ja sivustolle on estetty pääsy ainakin Espanjasta käsin.

Kiista YouTubesta musiikkia kuluttajan käyttöön lataavista palveluista ei toki rajoitu pelkästään Yout.com:iin. Vuoden 2020 joulukuussa repesi iso riita siitä, kun GitHub poisti väliaikaisesti yhden suosituimmista YouTube-videoiden lataustyökaluista, palauttaen sen mediahässäkän jälkeen takaisin. Myös YouTube itse on estänyt suosituimpia rippauspalveluita toimimasta. Lisäksi Google poistaa hakutuloksistaan säännöllisesti YouTuben videoita lataavia palveluita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT