AfterDawn logo

Suosittu Youtube-videoita lataava sovellus tekijänoikeusmyrskyn silmässä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Vaikka Spotify ja muut musiikin suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta, on edelleen käyttäjillä toisinaan tarvetta ladata musiikkia myös MP3-muodossa.

Usein MP3:sia tarvitaan vaikkapa soittoääniä vaihdettaessa (vinkki: Näin vaihdat soittoäänen Androidilla). Tietyn kappaleen lataaminen MP3-muotoon puhelimelle tai tietokoneelle on nykypäivänä lähes helpoimmin toteutettavissa siten, että käytetään palvelua tai ohjelmaa, joka lataa YouTubessa olevan musiikkivideon, irrottaa siitä ääniraidan ja pakkaa sen MP3-muotoon käyttäjän tietokoneelle tai puhelimelle.

Suosituin näistä työkaluista on yksinkertainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva komentoriviohjelma youtube-dl. Myös useat graafista käyttöliittymää tarjoavat sovellukset käyttävät youtube-dl:ää pohjaratkaisunaan. Ohjelma luonnollisesti osaa myös tallettaa koko videon käyttäjän koneelle, mutta sen suosituimmaksi toiminnoksi on aikojen saatossa muodostunut juurikin sen taito purkaa ääniraita videon seasta omaksi tiedostokseen.

Yhdysvaltain musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on ottanut youtube-dl -ohjelman kohteekseen. Ohjelman lähdekoodia on kehitetty julkisessa GitHub-palvelussa. GitHub sekä useat muut ohjelmaa levittävät tahot saivat syksyn mittaan ns. cease and desist-vaatimuksia RIAA:ta edustavilta lakiasiaintoimistoilta, vaatien ohjelman levityksen lopettamista.

Myös GitHub suostui vaatimukseen ja poisti ohjelman lähdekoodin ja ns. git repositoryn palvelustaan. Mutta asiasta syntyi isompi meteli kuin RIAA kenties kuvittelikaan. Digitaalisten oikeuksien puolesta puhuva etujärjestö EFF otti asiaan kantaa ja julkaisi virallisen vastineensa RIAA:n poistopyyntöön.

Vastauksessa EFF, kuten myös youtube-dl:n kehittäjät, alleviivaavat sitä, että kyseinen ohjelma ei pura lainkaan kopiointisuojauksia, sillä YouTubessa ei sellaisia ole lainkaan käytössä. Ohjelma yksinkertaisesti "matkii" selainta ja lataa salaamattoman videovirran käyttäjän tietokoneelle.

GitHub oli tähän selitykseen tyytyväinen ja palautti ohjelman takaisin palveluunsa.

Myös GitHubin toimitusjohtaja otti tapaukseen kantaa Twitterissä:


Eli tapauksen johdosta RIAA sai hieman näpeilleen ja youtube-dl löytyy taas omalta paikaltaan GitHubista.

GitHub on maailman suurin kehittäjien yhteisö. Microsoft osti GitHubin itselleen vuonna 2018 ja maksoi siitä noin 7,5 miljardia.

3 KOMMENTTIA

Zeitsei1/3

Meinaako RIAA seuraavaksi kieltää Audacityn (tai mikä tahansa ääninauhurisovelluksen), koska yhdellä rec-painalluksella videon äänen saa kopioitua? Toiminut jo vuodesta 2006.

avthein2/3

Myös suoraan MP3-tiedostoiksi tallentavia laitteitakin ja jopa matkaradioita löytyy. Ovatko nekin sitten laittomia? Tuskin.

Täytyypä tarkistaa tuon sovelluksen käytettävyys ja etenkin laadulliset ominaisuudet. Itse kun pakkaan audiot ja videot maksimaalisella pakkausprosessin laadulla vaikkakin kevyemmillä bittivirroilla. Pakkaminen kun tehdään vain kerran mutta kuuntelemista ties kuinka monta kertaa.

Tuolla olisi ollut kyllä käyttöä tällä viikolla.

Valitettavasti Youtubeen laitettujen videoiden audionkin laatu vaihtelee suuresti. Välillä on alle ryppyisen kasettilaadun olevia monoääniraitojakin tullut vastaan. Vissiin analogisesta VHS-kasetista Youtubeen digitoituja.

Joskus audiossa on jätetty päälle bassotehosteita tms. jotka sitten tuleekin tuplattuina subbarintappajina kuunellessa. Myös taustakohinaa, surinoita ja ininöitä on jäänyt Youtubeen laitettuun materiaaliin vaikka nekin saisi vaikka tolla Audacityllä pois ennen Youtubetusta.

zipzap3/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Meinaako RIAA seuraavaksi kieltää Audacityn (tai mikä tahansa ääninauhurisovelluksen), koska yhdellä rec-painalluksella videon äänen saa kopioitua? Toiminut jo vuodesta 2006.

Jo 70-luvulla kasettinauhuri tallensi ääntä, mistä tahansa ulkoisesta lähteestä. Käytännössä RIAAn mielestä jokainen mikrofoni on laiton.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT