AfterDawn logo

Kryptovarkaat jäivät kiinni: Käyttivät 3800 PS4-konsolia valuutan louhimiseen, varastivat sähkön

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Ukrainan turvallisuuspalvelu SSU on kertonut napanneensa kryptovaluuttaa louhineen jengin maan länsiosassa sijaitsevasta Vinnytsjan kaupungista. Kryptovaluutan louhiminen ei sinänsä ole Ukrainassakaan laitonta, mutta jengi oli pienentänyt kulujaan nappaamalla operaatioonsa sähköt laittomasti suoraan maan sähköverkosta omilla virityksillään - maksamatta kuluttamastaan sähköstä mitään.

Erikoiseksi tapauksen tekee kuitenkin se, millaista rautaa kryptovaluutan louhimiseen oli käytetty. SSU:n mukaan turvallisuuspalvelu nappasi pidätysten yhteydessä haltuunsa yli 5000 laitetta: 500 tehokasta näytönohjainta, 50 suoritinta sekä 3800 Playstation 4 -konsolia. Näistä nimenomaan PS4-konsoleiden käyttäminen kuulostaa erittäin epätavalliselta.

Mutta ilmeisesti maailmanlaajuinen sirupula ja sen ylöspäin puskemat hinnat niin näytönohjaimissa kuin uuden sukupolven konsoleissakin on aiheuttanut sen, että myös kryptomaailmassa joudutaan pohtimaan uusia ratkaisuja louhimiseen käytetyn raudan osalta. PS4 ei lähtökohtaisesti mahdollista oman ohjelmakoodin suorittamista ja sen ns. modaaminen ei ole todellakaan aivan yksinkertainen projekti. Mutta ilmeisesti ukrainalainen porukka on tässä onnistunut ja todennut, että käytettyjä PS4-konsoleita saa tällä hetkellä suorituskykyyn nähden edullisimmin.


SSU:n tiedote ei kerro siitä, mitä kryptovaluuttaa jengi oli louhinut, mutta kuten asiasta uutisoinut Tom's Hardware huomauttaa, on etenkin Ethereumin louhiminen sinänsä teoriassa järkevääkin PS4-konsoleilla. Ethereumin osalta suurimmaksi pullonkaulaksi ei tyypillisesti tule niinkään näytönohjaimen suorituskyky, vaan sen käyttämän muistin nopeus ja kaistanleveys. Tässä suhteessa PS4 saattaa hyvinkin tarjota järkevän vaihtoehdon kallistuneille näytönohjaimille - etenkin, kun sähkön saa napattua ilmaiseksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki