AfterDawn logo

Häviötön äänenlaatu tulee Apple Music -palveluun kesäkuussa ilman lisämaksua

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Apple on tiedottanut kahdesta merkittävästä uudistuksesta Apple Music -palvelun suhteen. Käyttäjät pystyvät pian kuuntelemaan musiikkia häviöttömällä äänenlaadulla ja Dolby Atmos -tilaäänellä.

Kumpikin ominaisuus saapuu Apple Music -tilaajille kesäkuun aikana ilman lisämaksua.

Applen mukaan käyttäjät pääsevät kuuntelemaan julkistuksen yhteydessä 20 miljoonaa kappaletta häviöttömällä äänenlaadulla ja vuoden loppuun mennessä kappaleita on 75 miljoonaa.

Apple käyttää ALAC-koodekkia (Apple Lossless Audio Codec). Vaihtoehtoja on kaksi: Lossless ja Hi-Res Lossless. Apple Musicissa "Lossless" viittaa enintään 48 kHz häviöttömään ääneen ja "Hi-Res Lossless" viittaa 48-192 kHz häviöttömään ääneen.

Häviötöntä ääntä pystyy käyttämään Apple Musicin kautta iPhonella, iPadilla, Macilla tai Apple TV:llä. Ominaisuuden saa päälle valitsemalla Asetukset > Musiikki > Äänenlaatu.


Vastaavanlainen häviötön äänenlaatu löytyy myös muista palveluista, kuten Tidalista ja Deezeristä. Myös Spotifyyn tulee paremman äänenlaadun HiFi -tilausvaihtoehto tämän vuoden aikana.

Dolby Atmos -ääni­muodolla muusikot voivat miksata musiikin kuulostamaan siltä kuin kaikki soittimet olisivat ympärilläsi samassa tilassa.

Dolby Atmos -musiikkia toistetaan oletuksena kaikilla AirPods- ja Beats-kuulokkeilla, joista löytyy Applen H1- tai W1- piiri (AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, BeatsX, Beats Solo3 Wireless, Beats Studio3, Powerbeats3 Wireless, Beats Flex, Powerbeats Pro ja Beats Solo Pro). Lisäksi oletuksena musiikki toistuu uusimpien iPhone-puhelimien, iPad-laitteiden ja Mac-koneiden kaiuttimien kautta (iPhone 7 tai uudempi, iPad 6. sukupolvi tai uudempi tai MacBook Pro 2018 tai uudempi).

Applen mukaan Dolby Atmos -musiikkia on saatavilla julkaisun yhteydessä tuhansia ja niitä lisätään tasaiseen tahtiin myöhemmin.

Päivitys 23.7.2021: Häviötön äänenlaatu ja Dolby Atmos -tilaääni saapuivat käytettäväksi myös Android-sovellukseen.

Häviöttömään ääneen Apple suosittelee ulkoista DACia, kun taas tilaääni on vaatii yhteensopivan laitteen. Ominaisuudet saapuivat Android-versioon Apple Music 3.6 -version myötä.

1 KOMMENTTI

WinLix1/1

Aina puhutaan siitä että ”häviötön on tie onneen” vaikka pitäisi puhua siitä miten biisit on masteroitu ja tuotettu. Nykypäivänä käytännössä kaikki ei klassinen materiaali on ylikompressoitua eli dynamiikka olematonta jolloin ei ole mitään merkitystä onko se AAC 192 kbit/s vaiko ALAC muodossa..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki