AfterDawn logo

Canonin videokameroista löytyy suomalainen runo, TP-Linkin pistorasiasta vuoden 2005 F1-tulokset

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Toisinaan kuluttajille myytäviin lopullisiin tuotteisiin päätyy puolivahingossa mukaan myös koodaajien testimielessä käyttämiä tiedostoja, tekstinpätkiä ja kaikenlaista omituista.

Ohjelmistotuotteissa nämä eivät luonnollisestikaan ole yleensä ongelma, vaan niiden havaitsemisen jälkeen ne yleensä päivitetään pois tulevissa ohjelmistoversioissa. Mutta toisinaan fyysisissä laitteissa ihmeelliset löydöt kummittelevat mukana laitteiden ohjelmistoissa vuodesta toiseen.

Pari tällaista esimerkkiä julkaistiin hiljattain Twitterissä. Kenties erikoisin on se, että useista Canonin videokameroista löytyy niiden firmware-ohjelmistosta pätkä suomalaista runoutta.

Tarkemmin sanottuna Eino Leinon luoman Nocturne -runon alkusäkeet.


Lisäksi TP-Linkin valmistamista älypistorasioista löytyy niiden ohjelmistokoodista vuoden 2005 Formula 1 -kauden McLaren -tallin saavuttamat kuskikohtaiset pisteet, XML-tiedostomuodossa.

Vastaavia lapsuksia löytynee vielä vuosien ja vuosikymmentenkin päästä erilaisista nettiin kytkeytyvistä laitteista. Kun teknologiaa lisätään jääkaapeista lähtien kaikkeen mahdolliseen, on äärimmäisen epätodennäköistä, että kaikkien verkkoon kytkettävien laitteiden koodin puhtaudesta - saati sitten tietoturvasta - tultaisiin huolehtimaan kunnolla vielä vuosien jälkeenkin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki