AfterDawn logo

Poliisi: Saapumisilmoitus -tekstarina? Erittäin vaarallinen huijaus!

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Poliisi varoittaa Postin ja Postnordin nimissä tulevista tekstiviesteistä, jotka levittävät haittaohjelmaa kännyköihin.

Viesti saapuu vastaanottajalle tesktiviestinä ja siinä pyydetään asentamaan kyseisen kuriiriyhtiön (eli Postin tai Postnordin) oma sovellus linkin takaa. Valitettavasti linkki viekin aivan muualle kuin pitäisi.

Jos vastaanottajalla on käytössä Android-puhelin, asentuu puhelimelle roskapostiohjelma,, joka alkaa lähettämään tuhansia viestejä käyttäjän puhelimella - ja liittymän omistaja joutuu maksamaan kyseisten viestien lähetykset. Ohjelma aloittaa viestien lähetyksen heti asennuksen jälkeen, joten pienikin viive huijauksen havaitsemisessa voi tuoda pahimmillaan satojen eurojen puhelinlaskun.

iPhonella tilanne on hieman eri, sillä iPhonelle sovelluksia ei voi asentaa Applen oman App Storen ulkopuolelta. iPhonen käyttäjille kyseinen linkki tarjoaakin kirjautumissivua, joka näyttää erehdyttävän paljon oikealta Applen sivulta. Kyseinen sivu pyytää käyttäjää kirjautumaan sisään Apple ID -tunnuksilla. Jos tunnukset luovuttaa (eikä käytössä ole kaksivaiheinen tunnistus), voivat rikolliset päästä puhelimen ja Apple-tilin tietoihin käsiksi - kuten mm. luottokorttitietoihin ja dokumentteihin.


Lisäksi viestien tekstit ja lähettäjät vaihtuvat jatkuvasti, joten yleisohjeena poliisi neuvookin, että tuntemattomia linkkejä ei avattaisi, vaikka lähettäjä vaikuttaakin olevan luotettava taho.

Oman lisänsä ongelmaan tuo se, että tekstiviestien lähettäjäkenttä on suhteellisen helppo muokata, eli viestit saadaan näyttämään siltä, että tekstiviesti tulee samasta numerosta kuin aiemmatkin Postin tai Postnordin tekstiviestit.

Poliisin ohjeistus tarkalleen ottaen:

Jos siis saat tekstiviestin tutulta tuntuvalta yritykseltä, älä klikkaa linkkiä, älä anna korttitietojasi, älä luovuta verkkopankkitunnuksiasi tai lataa sovelluksia minkään saapuneen linkin kautta. Jos olet luovuttanut verkkopankkitunnuksesi tai korttitietosi, ilmoita siitä välittömästi pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki