AfterDawn logo

Rymisee taas: Reddit-sijoittajat potkaistiin pois, pumppaavat nyt läppävaluutta dogecoinin arvoa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvalloissa, jossa "markkinat hoitavat kyllä" -asenne on pitkälti rakennettu kansakunnan dna:han, nähtiin erikoinen veto eilen, torstaina. Vastaveto oli vieläkin omituisempi.

Redditin kanavan /r/wallstreebetsin aiheuttama markkinajäristys on ollut hurja. Yhteisö on saanut tuhottua hedge fund-rahastoilta miljardeja dollareita sijoittamalla osakkeisiin, joiden "piti" laskea. Koko saagasta ja sen kulusta kannattaa lukea tarkempi kuvauksemme siitä, mitä tapahtui - ja miten.

WallStreetBetsin amerikkalaiset jäsenet ovat suosineet kaupankäynnissään pitkälti Robinhood -sovellusta, joka on tarjonnut erittäin edullisen tavan käydä kauppaa osakkeilla ja erilaisilla johdannaisilla. Nyt kuitenkin valtavien rahastojen painostuksen alla sekä Robinhood että useat muut edullista kaupankäyntiä tarjoavat alustat ovat lopettaneet niillä osakkeilla kaupankäynnin, jotka ovat olleet WallStreetBetsin suosiossa - eli mm. GameStopin.


Samaan aikaan kuitenkin hedge fund-rahastot ja suursijoittajat ovat voineet ostaa ja myydä kyseisillä osakkeilla täysin vapaasti, ilman rajoituksia. Joten ainoastaan tavallisten kansalaisten pääsy kyseisiin osakkeisiin on rajattu ulkopuolelle. Tämä onkin aiheuttanut meteliä netissä ja Robinhoodin sovellukselle alkoi satamaan tuhansia ja taas tuhansia yhden tähden arvosteluja sekä Google Play -kaupassa että Applen App Storessa. Sittemmin sekä Google että Apple ovat poistaneet viimeisen vuorokauden sisällä luodut yhden tähden arvostelut.

Myös poliitikot ovat ärähtäneet asiasta: mm. yksi maan tunnetuimmista poliitikoista, demokraatti Alexandria Ocasio-Cortez twiittasi aiheesta:

Sittemmin WallStreetBetsin katseet ovatkin jo suuntautuneet kohteisiin, joita poliitikot ja suursijoittajat eivät voi hallinnoida: kryptovaluuttoihin. Sekä bitcoin että muut kryptovaluutat ovat nousseet merkittävästi viime päivinä. Mutta suurimman hypyn on tehnyt hieman kieli poskessa aikanaan luotu dogecoin, jonka arvo on suorastaan räjähtänyt:

Dogecoinin kurssi 29.1.2021, Yahoo! Finance


Lisää löylyä on heittänyt myös Elon Musk, joka on kritisoinut kovaan ääneen shorttaajia, joiden rahat WallStreetBetsin porukka onnistui polttamaan tempussaan:

Ja saattoipa dogecoinin nousussa olla tekemistä myös Elon Muskin tällä twiitilläkin:

Varmaa lienee se, että nyt piensijoittajat ovat vihdoin huomanneet voivansa heilutella pörssikursseja, kunhan tekevät sen koordinoidusti ja fiksusti.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki