AfterDawn logo

Näin Reddit-yhteisö kosti haaskalinnuille: GameStop, short squeeze ja rahastojen nöyryytys

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Viime päivien puhutuin uutinen on ollut se, miten Reddit-yhteisö /r/wallstreetbets onnistui saamaan käsittämättömät kurssinousut useammallekin osakkeelle - ja valtavat sijoitusrahastot polvilleen.

Taustalla on siis muutaman miljoonan jäsenen nettiyhteisö, joka pitää kotipaikkaansa Redditissä, maailman suurimmassa keskustelupalvelussa. Redditin alikanava /r/wallstreetbets on onnistunut aivan tavallisten kuolevaisten avulla tempussa, jossa suursijoittajatkaan eivät aina onnistu: luomaan käsittämättömiä osakekuplia muutamassa päivässä.

Tarinan taustaa ymmärtääkseen pitää ymmärtää pari asiaa ensin. Käytetään esimerkkinä eniten otsikoissa ollutta osaketta, pelien jälleenmyyjää GameStoppia.

Shorttauksen lyhyt oppimäärä

GameStopin osakkeen arvo vielä pari viikkoa sitten oli noin 20 dollarissa.

Suuri hedge fund-rahasto oli päättänyt, että GameStopin osakkeen arvo on liian korkea ja päätti veikata sen puolesta, että osakkeen arvo laskee.


Kyseinen rahasto lainasi osakevälittäjältä valtavan määrän osakkeita sen hetkisellä hinnalla, eli 20 dollarilla. Laina-ajaksi oli sovittu jokin tietty aikaväli, kenties kalenterikuukausi. Osakkeita ei oikeasti lainata, vaan sovitaan että lainaa ottanut palauttaa sovitun määrän osakkeita - nehän ovat julkisesti myynnissä olevia papereita, joten sopimus riittää.

Nyt, jos osakkeen arvo laskee, vaikkapa 4 dollariin tuon kuukauden kuluessa, voi rahasto ostaa markkinoilta lainaamansa osakkeet 4 dollarilla ja "palauttaa" oikean määrän osakkeita takaisin välittäjälle, saaden niistä 20 dollaria kappaleelta. Näin rahasto tienaisi 16 dollaria osakkeelta.

Tätä konseptia kutsutaan Shorttaamiseksi ja siihen liittyy usein arveluttavia temppuja mukaan, kuten osakekurssin manipuloimista (mm. myymällä toisaalla osakkeita isoja määriä, levittämällä huhuja yhtiön tilasta, jne) siten, että sen kurssi laskee laina-aikana.

Shorttauksen ongelma

Luonnollisesti edellä kuvatussa mallissa on yksi ongelma: jos osakkeen arvo nouseekin tuosta 20 dollarista siihen mennessä kun laina-aika on loppunut, joutuu shorttaaja silti hankkimaan lainaamansa osakkeet markkinoilta takaisin, jotta voi ne palauttaa, kuten lupasi.

Ja jos osakkeen arvo onkin laina-ajan loputtua 30 dollaria, on shorttaajan pakko ostaa tuo määrä osakkeita voidakseen palauttaa ne - menettäen näin 10 dollaria osakkeelta.

Shorttaajien inhoajat

Shorttaajia yleisesti ottaen vihataan, sillä shorttaajat toivovat yhtiön menettävän arvoaan. Mm. miljardööri Elon Musk on julkisesti kertonut pitävänsä shorttaajia haaskalintuina. Shorttaavat rahastot ovat pyörineet mm. Teslan osakkeen kimpussa säännöllisin väliajoin, eikä Musk ole säästellyt sanojaan niiden etiikasta.

Ahneus

WallStreetBetsin porukka huomasi, että GameStopin tapauksessa yksi hedge fund-rahasto oli heittäytynyt äärimmäisen ahneeksi. Kyseinen yritys, Melvin Capital, oli yhdessä muiden GameStoppia vastaan veikanneiden hedge fund-rahastojen kanssa lainannut markkinoilta enemmän GameStopin osakkeita kuin niitä oikeasti oli edes olemassa.


Itse asiassa valtavasti paljon enemmän, 140% kaikista GameStopin osakkeista.

Eli käytännössä shorttaajat olivat luvanneet osakkeita heille lainanneille tahoille jotain sellaista, mitä ei voi edes toteuttaa: annamme laina-ajan päätyttyä kaikki GameStopin osakkeet - ja 40% vielä lisää - takaisin.

Osto-optiot käyttöön

Kun yhteisö huomasi tilanteen, he päättivät ostaa niitä - laskien sen varaan, että laina-ajan lopun lähestyessä shorttaajien on pakko ostaa kaikki GameStopin osakkeet, rahalla millä hyvänsä, jotta rahastot voivat suorittaa lupauksensa lainaajilleen eli palauttaa lainaamansa osakkeet.

Luonnollisesti Redditin tavallisilla kansalaisilla ei ole rahaa ostaa miljoonilla ja taas miljoonilla dollareilla yhtiöiden osakkeita, joten he käyttivät toista tapaa.

He ostivat suorien osakkeiden sijaan osto-optioita, joilla luvataan ostaa osake itselleen myöhemmin nykyistä kovemmalla hinnalla. Tällaiset osto-optiot, joissa ei osteta osaketta itseään, maksavat ostohetkellä huomattavasti paljon vähemmän kuin "oikeat" osakkeet, koska se on vain lupaus ostamisesta myöhemmin, ei osakekauppa sinänsä.

Tällä tavalla pienehköllä rahalla WallStreetBetsin jäsenet saivat ostettua oikeuden osakkeisiin myöhemmin, selkeästi nykyistä arvoa (20 dollaria) suuremmalla hinnalla. He ovat esimerkiksi voineet luvata ostaa osakkeen 100 dollarilla kuukauden päästä ja maksaneet tästä osto-optiosta vain dollarin.

Eli kyseessä on uhkapeli tässäkin, mutta juuri päinvastoin kuin miten shorttaajat ovat toimineet.

Mukaan hyppäävät algoritmit

Kun markkinalla on yhtäkkiä tuhansia, kenties satojatuhansia osto-optioita GameStopin osakkeesta selkeästi kalliimmalla arvolla kuin mitä osakkeen kurssi on tällä hetkellä, alkaa osakkeen kurssikin nousta - koska joku näyttää luottavan osakkeeseen niin paljon.

Tällöin ostotapahtumia alkaa kertymään enemmän. Ja tällöin heräävät myös automaattisen kaupankäynnin algoritmit, jotka tarkkailevat automaattisesti osakkeiden kurssikehitystä. Ne on ohjelmoitu havaitsemaan pienetkin muutokset osakkeen trendeissä ja hyppäämään mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näitä algoritmejä käyttävät ns. tavalliset sijoitusrahastot, kuten vaikkapa erilaiset eläkerahastot.


Nyt, yhtäkkiä ostamaan GameStopin osaketta ovat hypänneet myös satojen miljardien varallisuutta liikuttelevat sijoitusrahastot, automaattisten algoritmien ansiosta - vaikka sinänsä yhtiön tilanteessa ei olekaan tapahtunut koko tänä aikana mitään järjellistä muutosta, ainoastaan kahden eri suuntiin kissan häntää vetävän tahon osakeleikkiä.

Mukaan hyppää Musk

Ja sitten mukaan hyppää shorttaajia vihaava Elon Musk, yhdellä twiitillään, jolla hän kiinnittää huomioon WallStreetBetsin yhteisöön:

Lumipalloefekti alkaa toimia, kun sormella on osoitettu se, missä toimintaa tapahtuu. Mukaan hyppäsi myös useita nimekkäitä sijoittajia, Muskin innoittamana, ostamaan GameStopin osaketta itsekin:

Shorttaajien paniikki

Tässä vaiheessa GameStopin osakkeen kurssi on alkanut nousta kuin raketti. Ja shorttaajien laina-ajat alkavat lähestymään loppuaan, joten heidän pitää ostaa takaisin osakkeita palauttaakseen ne sovitusti lainanantajille. Tätä tilannetta kutsutaan short squeezeksi.


Melvin Capital päättää tappioiden realisoinnin sijaan ottaa vieläkin isompaa riskiä, vaikka on menettänyt leikissä jo yli miljardi dollaria. Rahasto päättää ottaa uuden riskin ja shorttaa samat osakkeet uudestaan.

Melvin Capital ja kumppanit uskovat edelleen siihen, että ne osaavat hommansa nettiyhteisöä paremmin - ja saavat halutessaan minkä tahansa osakkeen arvon laskemaan oman short positionsa alle. Ovathan ne onnistuneet siinä tuhansia ja tuhansia kertoja aiemminkin.

Mutta se ei onnistukaan, sillä WallStreetBetsin pienen projektin lumipalloefekti jatkaa kasvuaan ja mukaan tulee aina vain lisää osto-optioita käyttäviä ostajia, jotka puolestaan veikkaavat osakkeen nousevan edelleen.

Shorttaajat nostavat kädet pystyyn

Lopulta pää jää vetävän käteen ja Melvin Capitalin on pakko luovuttaa, kun GameStopin osakekurssi nousee jo 347 dollariin. Yhtiö päätti luovuttaa leikin ja kirjasi GameStop-seikkailustaan itselleen valtavat tappiot.

Shorttaajat ovat menettäneet GameStopin kanssa leikkiessään tänä vuonna jo viiden miljardin dollarin verran rahaa, kun nettiyhteisö on päättänyt pelata samaa peliä kuin nekin - mutta toisin päin.

Miksi shorttaus on pahaksi?

Shorttaus antaa viestin markkinoille, että suuri sijoitusrahasto ei enää usko yhtiöön ja sen liiketoimintaan. Tämä aiheuttaa tyypillisesti päinvastaisen lumipalloefektin kuin nyt on nähty: osakkeen arvo lähtee laskemaan.

Ja tämä taas on hankala asia yhtiölle, jonka osakkeella leikitään: pörssilistatut yhtiöt käyttävät usein omaa osakettaan ja sen arvoostusta mm. lainojensa takuina, joten yhtiön rahoitustilanne voi vaikeutua jos sen osakkeen arvo laskee. Etenkin tilanteessa, jossa yhtiö on muutenkin vaikeuksissa, kuten GameStop on ollut, on lainarahan äkillinen kallistuminen tiukka paikka.

Mitä seuraavaksi?

Jossain vaiheessa GameStopin osakkeen arvon on pakko laskea, todennäköisesti lähelle alkuperäistä, noin 20 dollarin tasoa, sillä yhtiössä itsessään mikään ei ole varsinaisesti muuttunut tämän hiekkalaatikkoleikin aikana.

Eli jotkut tulevat menettämään rahansa, väistämättä. Mutta WallStreetBets onkin nimenomaan osakkeilla uhkapelaamiseen keskittyvä yhteisö, jossa isotkaan tappiot eivät haittaa, sillä koko homma on vain peliä, ei "vakavaa" sijoittamista.

Joten omakotitalorahojaan ei kannata laittaa tähän leikkiin, ellei ole valmis siihen, että ne voivat kadota. Mutta nettiyhteisö on tämän seikkailun myötä kenties opettanut röyhkeille rahastoille edes hitusen nöyryyttä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki