AfterDawn logo

AV1 -videoformaatin voittokulku jatkuu: Android TV mukaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google on ilmoittanut, että jatkossa kaikkien Android TV-alustaa käyttävien laitteiden, kuten televisioiden ja erilaisten mediatoistinten, on pakko tukea AV1 -videoformaattia.

Avoin, lisenssimaksuista vapaa AV1 on saanut nopeasti suosiota viime vuosina, mutta sen purku (eli käytännössä katselu) vaatii varsin paljon prosessointitehoa. Tämän vuoksi tulevien Android TV-laitteiden täytyy käytännössä käyttää myös sellaisia järjestelmäpiirejä, jotka tukevat suoraan rautatasolla kyseisen videoformaatin purkua.

AV1 pakkaa videot noin 30-50% pienempään tilaan samalla kuvanlaadulla kuin laajalti käytössä oleva h.264/AVC -videoformaatti. Koska formaatti on täysin rojaltivapaa, se on kerännyt tukea varsin nopealla tahdilla. Viime vuonna julkaistuista näytönohjaimista kaikki uudet sarjat tukevat suoraan AV1-videoiden purkua rautatasolla (sekä AMD:n RX 6000 -sarja, NVIDIAn RTX 30 -sarja että Intelin uudet näytönohjaimet kuuluvat tähän joukkoon). Selaimista tuki on löytynyt jo vuodesta 2018, jolloin formaatti julkaistiin: AV1:stä tukevat mm. Opera, Firefox, Edge että Chrome.


Käytännössä kaikki suurimmat TV-valmistajat ovat jo ilmoittaneet tukevansa AV1:stä uusissa malleissaan: ainakin Sony, Samsung ja LG ovat julkaisseet tai julkaisemassa uusia AV1-yhteensopivia televisioita.

Luonnollisesti formaatti ei sinänsä lyhyellä aikavälillä muuta mitään: Netflix ja kumppanit käyttävät sitä ainoastaan, jos katsojan laitteisto tukee AV1:stä - ja käyttävät vanhempia formaatteja, jos tukea ei löydy. Mutta AV1 kautta voidaan välittää parempaa suoratoistokuvaa myös hieman vaatimattomamman nettiyhteyden kautta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT