AfterDawn logo

Miljoonat PC:t käyttävät edelleen Windows 7:aa - hurja turvallisuusriski

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Microsoft lopetti kaiken tuen rakastetulle Windows 7 -käyttöjärjestelmälleen jo vuoden 2020 tammikuussa. Tästä huolimatta käyttäjät haraavat vastaan.

Vielä tuen loppumisen aikoihin vuosi sitten tietoturva-asiantuntijat arvioivat lähes 200 miljoonan tietokoneen pyörivän Windows 7:n päällä. Nyt, vuotta myöhemmin, arviot Windows 7:n käyttäjien määrästä ovat maltillisemmat, mutta edelleen useiden mittarien mukaan Windows 7 suosio on edelleen hurja: se on maailman toiseksi käytetyin henkilökohtaisessa käytössä olevien tietokoneiden käyttöjärjestelmä useamman eri tahon mukaan, heti Windows 10 jälkeen.

Tutkimuslaitos NetMarketSharen tilastojen mukaan Windows 7:aa käyttää hurjat 21,7% käyttäjistä. Vastaavasti toisen tutkimuslaitoksen, StatCounterin, tilastot laittavat Windows 7 noin 17,7% tasolle kaikista Windows -koneista.


Windows 7:aan ei enää julkaista lainkaan turvallisuuspäivityksiä, joten käyttöjärjestelmästä mahdollisesti löydettävät turvallisuusaukot ovat "vapaata riistaa" pahoissa aikeissa oleville hyökkääjille. Kaikkia vaaroja ei voi välttämättä estää edes virustorjunnan ja palomuurin avulla. Windows 7 voi edelleen päivittää täysin ilmaiseksi Windows 10:iin.

3 KOMMENTTIA

rellupa1/3

Xp:kin käyttää viellä yllätävän moni ja olen edelleen sitä mieltä että mikään käyttis ei ole turvallinen jos käyttäjä on täysin välinpitämätön. Vanhallakin pärjää kunhan on huolellinen ja pitää perusasiat kunnossa.

dRD2/3

Originally posted by rellupa:

Xp:kin käyttää viellä yllätävän moni ja olen edelleen sitä mieltä että mikään käyttis ei ole turvallinen jos käyttäjä on täysin välinpitämätön. Vanhallakin pärjää kunhan on huolellinen ja pitää perusasiat kunnossa.

Itse asiassa vanhentuneiden käyttöjärjestelmien käyttö on käytännössä turvallista vain, jos ne kytkee kokonaan irti internetistä eikä anna kenenkään asentaa ohjelmia koneelle. Windows XP:n tiedossa olevien turvallisuusaukkojen lista on jo melkoisen massiivinen ja osaa noista ei voi estää palomuurilla, virustorjunnalla eikä varovaisella käytöllä.

Netti3/3

Joo kannattaa siirtyä suoraan linux käyttäjäksi
vielä kun on lts niin saa pitkän tue useaksi vuodeksi
ja sopii myös vanhempiin konesiin esim lubuntu tosin 286i tuki lähti viimeisimmästä versiosta

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki