AfterDawn logo

EU haluaa viranomaisille pääsyn salattuihin viesteihin, mm. WhatsAppin ja Signalin osalta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Euroopan Komissio haluaa kieltää täysin vedenpitävät salausjärjestelmät erilaisissa viestisovelluksissa, kuten WhatsAppissa, joissa viestiliikenne siirtyy salattuna käyttäjältä käyttäjälle.

Syynä haluun on terrorismin ja muun vakavan rikollisuuden vastainen taistelu. Käytännössä EU haluaa, että kaikki viestialustat sisältäisivät viranomaisille tarkoitetun "porsaanreiän", jonka kautta salaus voitaisiin tarvittaessa purkaa.

Samaa vaatimusta on esitetty monissa muissakin maissa: mm. Yhdysvallat ja Australia ovat julkisesti sanoneet, että viestipalveluihin pitäisi saada luotua salauksen purkava aukko viranomaisten käyttöä varten. Five Eyes-nimellä tunnettu Yhdysvaltain, Australian, Iso-Britannian, Kanadan ja Uuden-Seelannin tiedusteluorganisaatioiden yhteenliittymä vaati jo vuonna 2019 kannanotossaan aukkojen rakentamista viestijärjestelmiin tiedusteluorganisaatioiden käyttöön.


EU on tässä suhteessa mielenkiintoisessa välikädessä, sillä Unioni on ollut vahvasti yksityisyyden ja henkilötietojen suojauksen soihdunkantaja maailmassa. EU:n GDPR -lainsäädäntö on itsessään muokannut jo nettimailmaa paljolti myös EU:n rajojen ulkopuolella ja mm. Kalifornian osavaltio on kehittänyt omaa lainsäädäntöään vastaavaan suuntaan. Joten samaan aikaan vaatimus tietoisesta salausjärjestelmän aukosta on mielenkiintoinen.

Tietoturva-asiantuntijat pitkälti tuomitsevat tietoisten takaovien rakentamisen salausjärjestelmiin. Ne ovat käytännössä tietoturva-aukkoja, vaikkakin tietoisesti rakennettuja. Lisäksi toive siitä, että aukot pysyvät ainoastaan "hyvisten" tiedossa, on hieman irti todellisuudesta. Aihetta on pohdittu laajemmin mm. täällä. Monissa diktatuurien johtamissa maissa kansalaiset ovat voineet ilmaista itseään ja poliittisia mielipiteitään vapaasti juurikin vahvasti salattujen palveluiden ansiosta, mutta jos niihin rakennetaan tietoisia takaovia, voivat myös kyseiset valtiot saada nuo takaovet selville - ja pidättää toisinajattelevia kansalaisiaan.

Facebookin ja samalla WhatsAppin yksi johtajista, Will Catchcart, on kertonut jo viime vuonna yhhiö kannan takaovien rakentamiseen salauksen purkamiseksi:

"Vastustamme hallitusten pyrkimystä rakentaa takaovia, koska ne heikentävät tietoturvaa kaikille, myös hallituksen jäsenille itselleen, jotka käyttävät salattua viestintää."

Hän kutsui takaovien rakentamista yksinkertaisesti "hirveäksi ideaksi".

Keskustelu alkoi laajasti Euroopan Unionin neuvoston muistion vuodettua julkisuuteen, jossa käsiteltiin sekä WhatsAppin että mm. erittäin vahvasta salauksestaan tunnetun Signalin salausta ja tiedusteluorganisaatioiden tarpeita.

1 KOMMENTTI

Zeitsei1/1

"Pelolle ei saa antaa valtaa" sanotaan. Silti terroristien pelon takia kilvan romutetaan oikeutta kansalaisten yksityisyyteen.

Ja ihan kuin rikollisjärjestöt käyttäisivät ilmaisia appeja viestitykseen: heillä on läppäreissä itse koodatut murtovarmat viestintäohjelmat, tai ainakin pitäisi olla (elleivät ole täysin uunoja). Jälleen tavallinen kansalainen on ainoa, joka kärsii.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki