AfterDawn logo

Microsoft parantaa Windowsin sisäistä Linux-tukea, nyt tulossa grafiikkakiihdytys

Matti Robinson Matti Robinson

Microsoftin kenties viime vuoden yllättävin ratkaisu nähtiin kehittäjäkonferenssi Buildissa, kun yhtiö kertoi sen toimista tuoda Linuxin kernelin eli ytimen Windowsiin. Yhtiö halusi parantaa Linux-yhteensopivuutta kernelkäyttöliittymästä aitoon ytimeen, ja on jatkanut entisestään yhteensopivuuden parantamista.

Windows Subsystem for Linux eli WSL saa pian tuen myös graafiselle käyttöliittymälle ja sovelluksille, kertoo The Verge. Samalla WSL saa grafiikkapiirituen, joka tarkoittaa grafiikkakiihdytystä ja siten merkittävästi parempaa käyttökokemusta erityisesti graafisesti vaativissa sovelluksissa.

WSL 2:ssa Windows Insider -käyttäjät pääsevät käyttämään jo täyttä Linux kerneliä, mutta graafiikkakiihdytyksen lisääminen on vielä työn alla. Microsoftin tavoitteena on kuitenkin saada pian testaajien käyttöön graafiset Linux-sovellukset Windows-sovellusten kanssa rinnakkain.


Tarkoituksena on toteuttaa sovellusten rinnakkaistoiminta ilman Linuxin ikkunanhallintaa X11:ta ja samalla tuoda suorituskyky aivan uudelle ulottuvuudelle verrattuna X server -purkkaviritelmään.

Microsoftin mukaan Windows 10 Insider -testaajille tuodaan grafiikkakiihdytyksellä varustetut Linux-sovellukset tulevien kuukausien aikana.

Microsoft on kehittänyt Linux-yhteensopivuutta jo vuosia, ja sen ensimmäinen merkittävä edistysaskel nähtiin 2016, kun yhtiö julkaisi Windows 10:lle bash-komentotulkin.

WSL 2 saapuu testaajien lisäksi kaikelle kansalle arviolta myöhemmin tässä kuussa. Se vaatii Windows 10 -version 2004 tai myöhemmän.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT