AfterDawn logo

Internet täytti tänään 50 vuotta - Tästä se kaikki alkoi: viesti joka ei tullut kokonaan perille

AfterDawn AfterDawn
2 kommenttia

Tasan 50 vuotta sitten, 29.10.1969, katsotaan Internetin syntyneen. Tuona päivänä lähetettiin ensimmäinen viesti kahden toisistaan etäällä sijaitsevan tietokoneen välillä.

Ensimmäisen viestin lähetti Kalifornian yliopistossa (UCLA) opiskeleva Leonard Kleinrock, joka otti yhteyden niin ikään Kaliforniassa sijaitsevaan toiseen yliopistoon, Stanfordiin.

Ja kuten, ehkä nykyisenkin Internetin tietynlaiseen luonteeseen kuuluu, ei tuo viesti onnistunut ihan täydellisesti. Kleinrock yritti lähettää Stanfordissa viestiä odottaville kollegoilleen Charley Klinelle ja Bill Duvallille sanan LOGIN. Yhteys katkesi kesken kaiken ja perille välittyi ainoastaan kaksi ensimmäistä merkkiä: LO.

Nuo kaksi kirjainta ovat kuitenkin ne aivan ensimmäiset merkit, mitä pitkien etäisyyksien yli on tietoverkkojen kautta koskaan siirretty. Ja ne määrittelevät nykykäsityksen mukaan Internetin alkuhetken. Lokakuun 29. päivää juhlistetaan ympäri maailmaa eri muotoisilla tapahtumilla ja sitä kutsutaan kollektiivisesti Internet-päiväksi.


Sivuhuomiona mainittakoon, että tuntia myöhemmin myös koko LOGIN-sana saatiin siirrettyä, toisella yrityksellä. Historiasta lisää mm. Internet Day-sivustolta.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

2 KOMMENTTIA

locoinsano1/2

ns "graafinen internet" BBS-Scenen jälkeen alkoi n.1991.
ekoja browsereita tais olla wiki/Mosaic_(web_browser)
sitä ennen pelattiin ascii koodeilla....

BBSking (vahvistamaton)2/2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti locoinsano:

ns "graafinen internet" BBS-Scenen jälkeen alkoi n.1991.
ekoja browsereita tais olla wiki/Mosaic_(web_browser)
sitä ennen pelattiin ascii koodeilla....


Eipä noita aikoja enää muista kuin retroilijat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT