AfterDawn logo

Uudet softapäivitykset Windowsille: Ilmainen ammattitason videotyökalu, lukuisia selaimia, codec-paketteja, ..

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
4 kommenttia

Viimeisen reilun viikon aikana olemme taas päivittäneet vuoren Windowsin ohjelmia ajan tasalle download.fi -sivustollamme. Onkin aika kurkistaa hieman, ainakin raapaisun muodossa, siihen mitkä Windows-ohjelmat ovat päivittyneet hiljattain.

Suomen suurin ohjelmia ilmaiseksi jakeleva sivusto, download.fi, sisältää yli 14 000 hyötyohjelmaa Windowsille, jotka ovat kaikki joko täysin ilmaisia tai maksullisten sovellusten kokeiluversioita. Lisäksi säilytämme myös ohjelmien kaikki vanhatkin versiot, joten ladattavia ohjelmaversioita löytyy palvelusta yli 130 000.

Selaimet

Selaimissa on tapahtunut päivityksuä sekä Operan että siitä irronneen Vivaldin osalta. Jos kiinnostaa kokeilla miltä vaihtoehtoiset selaimet tuntuvat nykyisin, latauslinkkejä alla:

Opera 64-bittiselle Windowsille

Opera 32-bittiselle Windowsille

Ja se Operan alkuperäisten kehittäjien nykyinen projekti, Vivaldi, tässä:

Vivaldi, 64-bittinen

Vivaldi, 32-bittinen

Ja heille, ketkä haluavat tosissaan testata uutta, on tarjolla myös uusi versio venäläisestä Yandex Browserista, joka on itänaapurissa erittäin suosittu:

Yandex Browser

Mediasoittimet, koodekit ja videotyökalut

Aivan ensimmäisenä pitää nostaa esiin hiljattain päivittynyt OBS Studio, joka on avoimen lähdekoodin, huikean suosittu videoiden striimaustyökalu. OBS Studiota käytetään mm. pelivideoiden luontiin ja videon striimaukseen.


Vaikka ohjelma on täysin ilmainen, on sillä hurja määrä käyttäjiä ja monet ammattimaisesti YouTubeen tai Twitchiin videoita tekevät vannovat sen nimiin. Ohjelmalle löytyy myös huikwa määrä käyttöoppaita ympäri nettiä, joten kynnys aloitukseen on varsin matala. Suosittelemme ehdottomasti tutustumista, jos peli- tai nettivideoiden luonti kiinnostaa.

OBS Studio 64-bittinen

OBS Studio

OBS Studio 64-bit portable

Ehdottomasti maininnan arvoinen on myös jo ikämieskaartiin kuuluva Foobar2000-musiikkisoitin, joka on tavallaan WinAmpista ideoita napannut avoimen lähdekoodin, ilmainen musiikkisoitin. Ohjelmaa on kehitetty jo vuosien ajan ja sillä on oma, erittäin vannoutunut käyttäjäkuntansa MP3-kuuntelijoiden joukossa.

Ohjelma ei versionumeroilla revittele, vaan vieläkin, lähes 20 vuotta kehityksen alun jälkeen, mennään edelleen v1.xx -tason numeroinnissa.. Mutta uutta versiota silti pukkaa tasaisen säännöllisesti, kuten nytkin.

Foobar2000

Ja sitten ovat tietysti koodekkipaketit. Eli videot ja musiikkitiedostothan ovat kaikki omilla pakkaustavoillaan tehtyjä. Ja joskus Windowsista ei löydy oikeaa koodekkia, eli "purkamistapaa", tietyn tiedoston avaamiseen. Tällöin tietokoneelle pitää asentaa uusi koodekki.

Helpoimmalla pääsee, kun asentaa valmiin paketin, joka sisältää käytännössä kaikki yleisimmät koodekit. Ja tällaisista paketeista on tupsahtanut päivityksiä tarjolle nyt useampikin, alla valikoimaa:

K-Lite Codec Pack

Standard Codecs for Windows

Advanced Codecs for Windows

Lisäksi vielä pari mediasoitinta, jotka ovat hiljattain päivittyneet:

KMPlayer

KMPlayer 64X

Myös oman mediaplalvelimen ylläpitäjille on tarjolla uutta, kun suosittu Plex on päivittynyt uuteen versioon. Eli jos haluat ylläpitää omaa palvelinta, josta vaikkapa älytelkkarisi voi napsia sisällöt suoraan television ruudulle, kannattaa tutustua tähän tuttavuuteen:

Plex Media Server

Virustorjunta

Virustorjuntaohjelmien puolella on tapahtunut listoillamme kaksi päivittymistä viimeisen parin viikon aikana.

Molemmat päivittyneet ohjelmat ovat jo vuosia olemassaolleita, erittäin suosittuja ohjelmia, joita molempie voi vilpittömästi suositella virustorjuntakäyttöön. Ja kuten yleensäkin, molemmat ohjelmat ovat täysin ilmaisia. Tässäpä olisi:

Avira Free Antivirus

Avast Free Antivirus (englanninkielinen)

Avast Free Antivirus (suomenkielinen)

Sekalaisia muita päivityksiä

Monen tietokoneen käyttäjän perustyökaluihin kuuluu CCleaner, jolla tietokoneensa saa pidettyä puhtaana ja käyttökunnossa. Ohjelma etsii turhia tiedostoja koneelta, kuten välimuistitiedostoja, vanhoja asennuspaketteja, jne ja poistaa ne. Lisäksi ohjelma osaa puhdistaa Windowsin rekisterin ja huolehtia sen kunnosta.


Myös se, mitä ohjelmia käynnistyy automaattisesti Windowsin käynnistyessä, on helppo hallita CCleanerin avulla. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut CCleanerin erilaiset tietoturvaongelmat, joiden kanssa ohjelma on paininut viime aikoina turhan usein (lue mm. CCleanerin yksityisyys meni ja CCleanerin mukana haittaohjelma).

Onneksi korvaaviakin ohjelmia löytyy. Yksi tällaisista on vaikkapa hiljattain päivittynyt HDCleaner, joka osaa pitkälti samat temput kuin CCleanerkin. Ohjelman uusimmat versiot löytyvät täältä:

HDCleaner

HDClenaer 64-bit portable

HDCleaner 43-bit portable

Lisäksi mainittakoon pieni apuohjelma nimeltä CloneSpy, joka osaa etsiä tuplatiedostot koneesi kovalevyltä. Eli aina toisinaan sama tiedosto tulee talletettua pariinkin kertaan eri hakemistoihin tietokoneelle, vieden näin turhaan kovalevytilaa. CloneSpy osaa löytää kyseiset tuplat, vaikka tiedostonimi olisikin eri. Kätevä pieni työkalu kovalevytilan vapauttamiseen, siis.

CloneSpy

Tässä mainittujen ohjelmien lisäksi sivuillamme on päivitetty viimeisen reilun viikon aikana toista sataa muutakin ohjelmaa. Uusimmat ohjelmapäivitykset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Ja suosittelemme rohkeasti selailemaan download.fi ohjelmatarjontaa muutenkin, sieltä voi löytyä monenlaisia helmiä omaan Windows-käyttöön, yli 14000 ohjelman seasta.

P.S. Jos ohjelman yhteydessä on maininta portable, se tarkoittaa että ohjelmaa ei asenneta perinteisessä mielessä, vaan sen voi purkaa vaikkapa muistitikulle ja kuskata mukana. Eli muistitikulle asennettu ohjelma kulkee näppärästi mukana vaikkapa kodin ja työåpaikan välillä, koska ohjelmaa ei tarvitse asentaa fyysisesti tietokoneelle, jossa sitä käytetään.

4 KOMMENTTIA

WinLix1/4

Nojaa eipä tuo Winukka 10 tarvitse nykypäivänä erikseen asennettavaa torjuntaa koska siinä on jo riittänä Defender. Eli sikäli Avast joka on muutenkin jo ennestään huono ei kannata edes harkita.

Kevyt1232/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Nojaa eipä tuo Winukka 10 tarvitse nykypäivänä erikseen asennettavaa torjuntaa koska siinä on jo riittänä Defender. Eli sikäli Avast joka on muutenkin jo ennestään huono ei kannata edes harkita.

Oletko edes käyttänyt avastia? Kun kyllä se Avast on vaan paras virustorjunta jonka saa Windowsille.

WinLix3/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kevyt123:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Nojaa eipä tuo Winukka 10 tarvitse nykypäivänä erikseen asennettavaa torjuntaa koska siinä on jo riittänä Defender. Eli sikäli Avast joka on muutenkin jo ennestään huono ei kannata edes harkita.

Oletko edes käyttänyt avastia? Kun kyllä se Avast on vaan paras virustorjunta jonka saa Windowsille.

Kyllä olen ja aivan liian täyteen ahdettu turhia ominaisuuksia jotka tekevät siitä liian monimutkaisen ja raskaahkon ohjelman jossa myös mainoksia vilahtelee silloin tällöin. Lisäksi sille eikä muillekaan erikseen asennettaville ohjelmille ole enää mitään käyttöä paitsi jos käyttää antiikista Windows 7 versiota. Virustorjunnan tulisi olla yksinkertainen ja sisältäen pääasiassa vain itse torjunnan eikä mitään muuta moskaa. Tällainen on esimerkiksi tuo Defender.

G0lden_Kebab4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kevyt123:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix:

Nojaa eipä tuo Winukka 10 tarvitse nykypäivänä erikseen asennettavaa torjuntaa koska siinä on jo riittänä Defender. Eli sikäli Avast joka on muutenkin jo ennestään huono ei kannata edes harkita.

Oletko edes käyttänyt avastia? Kun kyllä se Avast on vaan paras virustorjunta jonka saa Windowsille.

Kyllä olen ja aivan liian täyteen ahdettu turhia ominaisuuksia jotka tekevät siitä liian monimutkaisen ja raskaahkon ohjelman jossa myös mainoksia vilahtelee silloin tällöin. Lisäksi sille eikä muillekaan erikseen asennettaville ohjelmille ole enää mitään käyttöä paitsi jos käyttää antiikista Windows 7 versiota. Virustorjunnan tulisi olla yksinkertainen ja sisältäen pääasiassa vain itse torjunnan eikä mitään muuta moskaa. Tällainen on esimerkiksi tuo Defender.

Aamen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki