AfterDawn logo

Telia ja Nokia tuovat yhteistyössä 5G-reitittimen Suomeen

Jami Virtanen Jami Virtanen

Telia tuo Nokian 5G-reitittimen Suomeen.

5G-matkapuhelinverkkojen yleistyminen alkaa olla nurkan takana ja operaattorit ovatkin tuomassa myyntiin valmistajien 5G-puhelimia ja -reitittimiä sitä mukaa, kun niitä julkaistaan.

Elisa ilmoitti jo aikaisemmin ryhtyvänsä yhteistyöhän Huawein kanssa ja tuovansa kiinalaisvalmistajan 5G-puhelimen ja -reitittimen Suomeen tämän vuoden aikana. Nyt Telia on ilmoittanut tuovansa Nokian Mobile World Congressissa Barcelonassa julkistetun laitteen Suomeen. Yhtiö on aloittanut FastMile 5G-reitittimen testauksen, ja ensimmäisten kuluttajapilottien odotetaan käynnistyvän kevään aikana.

"5G lähti liikkeelle yritysasiakkaiden kanssa tehtävillä hankkeilla. Nyt laitevalmistajien vauhti näyttää kiihtyvän ennakoidusta aikataulusta niin, että myös kuluttajille hyödyllisiä laitteita tulee markkinoille. Olemme kehittäneet 5G-verkkoa luotettavan kumppanimme Nokian kanssa, ja yhteistyö jatkuu kun pääsemme eturintamassa testaamaan 5G-kotireitittimen toimivuutta ja hyötyjä asiakkaillemme", sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelmasta vastaava Janne Koistinen.


Operaattorit ovat avasivat 5G-verkkonsa kaupalliseen käyttöön vuoden alussa. Elisan 5G-verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet, Telian taas Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla.

5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G-verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat yhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen jakamiseen ja videoiden katseluun sekä videoneuvotteluihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT