AfterDawn logo

Suosikkikanavat voivat hävitä kaapeli-TV:stä – Kiista tekijänoikeusmaksuista käynnissä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
15 kommenttia

Kaapelitelevisioverkosta voi kadota kevään aikana MTV:n ja Nelonen Median kanavia. Lopetusuhan alla olevat kanavat ovat Sub, AVA, Jim, Liv ja Hero. Mediayhtiöt ja kaapeliverkko-operaattorit neuvottelevat parhaillaan kanavien esittämisen tulevaisuudesta.

Taustalla on operaattoreiden (Elisa, Sonera, DNA) ja kanavayhtiöiden välinen kiista sisältöjen tekijänoikeudellisten lisämaksujen maksamisesta. Operaattorit haluaisivat ujuttaa maksun kanavayhtiöiden maksettavaksi. Kanavayhtiöiden mielestä ne ovat taas maksaneet tekijänoikeusmaksut jo kertaalleen, joten ei ole kohtuullista vaatia niitä maksamaan sisältöjen esittämisestä toiseen kertaan.

Kauppalehden uutisessa DNA ja Elisa kertovat kanavayhtiöiden irtisanoneen kanavien jakelun niiden kaapeliverkoissa, mutta MTV:n oman uutisen mukaan DNA olisi sulkemassa AVA-kanavan. MTV:n jutun perusteella AVA-kanava näkyisi edelleen Elisan ja Soneran kaapeliverkossa. Soneran mukaan Nelonen Media on irtisanonut kolmen kanavansa sopimukset.


Kaapeliverkossa on luvassa muitakin muutoksia kevään aikana. Siirtovelvoite poistuu toukokuussa MTV3- ja Nelonen-kanavilta, joten laki ei enää sen jälkeen velvoita kaapeliverkko-operaattoreita esittämään näitä kanavia. Ylen kanavat pysyvät siirtovelvoitteen piirissä.

Kanavayhtiöiden ja operaattoreiden kiistoilla ei ole vaikutusta antenni- tai satelliittitalouksiin.

15 KOMMENTTIA

recoil1/15

kivaa..kaikki vaan maksujen taakse!!

Zeitsei2/15

Maksaako DNA tekijänoikeusmaksuja, jos heidän Internet-asiakkaansa katselevat Katsomon kautta SubTV:n tai AVAn lähetyksiä? Pitäisikö DNAn estää pääsy Katsomoon?

ak723/15

Semmosta roskaa nuokin kanavat suoltavat ettei haittaa yhtään.

muppis4/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ak72:

Semmosta roskaa nuokin kanavat suoltavat ettei haittaa yhtään.

Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä?

PatrikSelin5/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ak72:

Semmosta roskaa nuokin kanavat suoltavat ettei haittaa yhtään.

Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä?

MTV3:n talous on ihan kuralla ja ymmärtääkseni ei niillä muillakaan mene kauhean hyvin. Jos on Netflix yms. käytössä, jolloin ei ole tarvetta kärsiä huonoista ohjelmista. Jopa Youtubeen tuotetaan parempaa sisältöä.

muppis6/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ak72:

Semmosta roskaa nuokin kanavat suoltavat ettei haittaa yhtään.

Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä?

MTV3:n talous on ihan kuralla ja ymmärtääkseni ei niillä muillakaan mene kauhean hyvin. Jos on Netflix yms. käytössä, jolloin ei ole tarvetta kärsiä huonoista ohjelmista. Jopa Youtubeen tuotetaan parempaa sisältöä.

Tässä tulee se ongelma mitä olen aina ihmetellyt. Kun katsojaluvut perustuu Finnpanelin seurantaan, niin kuinka hyvin ne oikeasti vastaa todellisuutta? Onhan mahdollista, että juuri vain Finnpanelin seurantaan osallistuvat katsoo jotain ohjelmaa ja sillä saadaan tilastot näyttämään hyvältä.

Perinteisen television maailmassa kortin taakse kaikki kanavat, niin oikeasti näkisi katsooko niitä kukaan. Ei tarttis olla maksullisia, mutta pitäisi erikseen tilata ne. Samalla TV yhtiötkin näkisi suoraan, että kannattaako.

rellupa7/15

Ei paljoa häviä vaikka häippäseekin, ei tuu katottua pahemmin k.o kanavia.

Lumikki8/15

Lainaus:

Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä?


Aika vaikea sitä on tietää kuinka paljon jotain TV-kanavaa oikeasti katsotaan.

Mitä tulee itse asiaan eli tekijäoikeusmaksujen perimiseen kanavasta josta on jo maksettu tekijäoikeusmaksut. Niin eihän tuo ole mitään uutta Tekijäoikeusomistajilta.

Lainaus:

Perinteisen television maailmassa kortin taakse kaikki kanavat, niin oikeasti näkisi katsooko niitä kukaan. Ei tarttis olla maksullisia, mutta pitäisi erikseen tilata ne. Samalla TV yhtiötkin näkisi suoraan, että kannattaako.


Ihan hyvä idea sillä se tietäisi konkurssia koko kaupalliselle TV-järjestelmälle. Kun ottaa huomioon että yli 60% kansasta ei halua maksaa kanavista. Koska niiden tv-kanavien sisältö ei ole nykyään minkään arvoista.

Muuten aika mielenkiintoista että joku voi yrittää peria tekijäoikeusmaksuja useampaan kertaan samasta asiasta. MTV on jo maksanut ne tekijäoikeusmaksut sisällöstä ja nyt kanavien välittäjienkin pitäisi maksaa. No, ei tuo ole uutta tekijäoikeusomistajilta onhan he ennenkin ottaneet maksuja samasta asiasta useaan kertaan.

muppis9/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Perinteisen television maailmassa kortin taakse kaikki kanavat, niin oikeasti näkisi katsooko niitä kukaan. Ei tarttis olla maksullisia, mutta pitäisi erikseen tilata ne. Samalla TV yhtiötkin näkisi suoraan, että kannattaako.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Aika vaikea sitä on tietää kuinka paljon jotain TV-kanavaa oikeasti katsotaan.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Ihan hyvä idea sillä se tietäisi konkurssia koko kaupalliselle TV-järjestelmälle. Kun ottaa huomioon että yli 60% kansasta ei halua maksaa kanavista. Koska niiden tv-kanavien sisältö ei ole nykyään minkään arvoista.


En tarkoittanut, että kanavat olisi maksullisia. Tarkoitin, että kanavat olisi kortin takana ja netin kautta pitäisi käydä naksauttamassa tilaus päälle. Kuten Ylen HD kanavat oli alkuun. Eivät maksaneet mitään, mutta vaativat kortin näkyäkseen. Kortti tosin tais maksaa 3.5€/kk...

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Muuten aika mielenkiintoista että joku voi yrittää peria tekijäoikeusmaksuja useampaan kertaan samasta asiasta. MTV on jo maksanut ne tekijäoikeusmaksut sisällöstä ja nyt kanavien välittäjienkin pitäisi maksaa. No, ei tuo ole uutta tekijäoikeusomistajilta onhan he ennenkin ottaneet maksuja samasta asiasta useaan kertaan.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Mitä tulee itse asiaan eli tekijäoikeusmaksujen perimiseen kanavasta josta on jo maksettu tekijäoikeusmaksut. Niin eihän tuo ole mitään uutta Tekijäoikeusomistajilta.


No tätähän tehdään jo myymälöissä ja takseissa. Jos radio/telkkari on päällä asiakaviihtyvyyden vuoksi, niin yrittäjän pitää maksaa. Ja muuten sen verran suolaset hinnat ainakin myymälöissä, että miten joku edes viitsii maksaa.

specio10/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ak72:

Semmosta roskaa nuokin kanavat suoltavat ettei haittaa yhtään.

Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä?

No, olisikohan kuitenkin niin, ettei Afterdawn:n lukijat ole ihan kohderyhmää ko. kanaville. Eli jos yhdellä foorumilla toivotetaan kanaville tervemenoa, toisaalla ihmiset saattavat murehtia ihan toisella tavalla.

Mutta toisaalta lienee myös totta viimeinen kommenttisi, osa ihmisistä ei vain voi myöntää sitä, ihan kuin Seiskan lukeminen :D

G0lden_Kebab11/15

Taas sitä vaan "parannetaan" palveluita...Huhheijjaa

etrade12/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Taas sitä vaan "parannetaan" palveluita...Huhheijjaa

Mitä tarkoitat? Pitäiskö kaiken olla ilmaista kuten Neuvostoliitossa.

Kaiken mielenkiintoisen mitä MTV tarjoaa saa huomattavasti laadukkaammin ulkomaan kanavilta.

specio13/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti etrade:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Taas sitä vaan "parannetaan" palveluita...Huhheijjaa

Mitä tarkoitat? Pitäiskö kaiken olla ilmaista kuten Neuvostoliitossa.

Kaiken mielenkiintoisen mitä MTV tarjoaa saa huomattavasti laadukkaammin ulkomaan kanavilta.

Ajatteletko muita ihmisiä? Esimerkiksi, miten ajattelet isovanhempiesi toimivan? Jos sinun vanhempasi/isovanhempasi ovat valveutuneita ja jo katselevat streamin kautta ulkomailta, fine. Niin se ei vain ole totuus joka perheessä, joko kielellisen/varallisuuden/osaamisen takia he eivät voi toimia kuten sinä.

Ja eihän mikään ole ilmaista, ei Googlekaan tee mitään ilmaiseksi. Asiakas sen kuitenkin aina lopulta maksaa.

pentsu14/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:Aika vähän noita kanavia tulee katsottua, mutta jännästi ne vain silti porskuttaa vaikkei kukaan tunnusta niitä katsovansa. Eikö ihmiset vain myönnä? .

Kuvitelmasi johtuu ilmeisesti siitä että luulet koko maailman pyörivän sinun ja sinun mieltymystesi ympärillä? Muuta en pohdiskeluusi keksi vastaukseksi.

user@org (vahvistamaton)15/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:


Perinteisen television maailmassa kortin taakse kaikki kanavat, niin oikeasti näkisi katsooko niitä kukaan. Ei tarttis olla maksullisia, mutta pitäisi erikseen tilata ne. Samalla TV yhtiötkin näkisi suoraan, että kannattaako.

Tilaajamäärä selviäisi (kuinka monelle kortille tilattu), mutta ei katsojamäärä, ei edes selviäisi sitä kuinka monella kortilla on katsottu.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:


Tässä tulee se ongelma mitä olen aina ihmetellyt. Kun katsojaluvut perustuu Finnpanelin seurantaan, niin kuinka hyvin ne oikeasti vastaa todellisuutta? Onhan mahdollista, että juuri vain Finnpanelin seurantaan osallistuvat katsoo jotain ohjelmaa ja sillä saadaan tilastot näyttämään hyvältä.


Ne on ilmeisen hyviä isossakuvassa, mutta pienten kanavien marginaaliohjelmien osalta jotain ihan muuta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT