AfterDawn logo

AMD lupaa uusien Ryzen-prosessoreiden haastavan Intelin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

AMD on esitellyt lisää tietoja uuteen Zen-mikroarkkitehtuuriin perustuvista työpöytäprosessoreista. Eilen illalla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa näytettiin myös kasa erilaisia demoja, joiden tarkoituksena oli ilmentää tulevien Ryzen-suorittimien suorituskykyä.

Teknisiin yksityiskohtiin ei tällä kertaa menty kovin syvälle, mutta AMD paljasti kuitenkin käyttävänsä Ryzen-suorittimissa koneoppimisteknologiaa tehtävien suorittamiseen tarvittavien käskyjen lataamisessa jo ennakkoon. Ryzen-suorittimiin on tulossa myös tehokkaampi tehonkulutusta hallitseva säätelyjärjestelmä, joka ottaa samanaikaisesti huomioon lämpötilan, nopeuden ja käyttöjännitteen.

Ryzenin erikoisuuksiin kuuluu Extended Frequency Rangeksi (XFR) kutsuttu ominaisuus, joka ylikellottaa suoritinta automaattisesti mikäli ympäristötekijät vain mahdollistavat sen. XFR toimii myös silloin kun suorittimen jäähdytyksessä käytetään jotakin epätyypillisempää ratkaisua, kuten nestemmäistä typpeä. XFR:ää voidaan ajatella automaattisena ylikellotuksena.


Lehdistötilaisuudessa AMD korosti Ryzenin IPC-tehokkuutta vertaamalla 8-ytimistä Ryzen-suorinta Intelin kahdeksanytimiseen Core i7-6900K -prosessoriin. AMD:n suorittimen kellotaajuus oli lukittu 3,4 gigahertsiin, kun taas Intelin prosessorin kellotaajuus vaihteli 3,2–3,7 gigahertsin välillä. AMD:n Blender-testin prosessorit suorittivat yhtä nopeasti, mutta Handbrake-transkoodauksessa AMD voitti Intelin viidellä sekunnilla. AMD:n mukaan sen prosessorin TDP-arvo on 95 wattia, kun taas Intelin suorittimen arvo on 140 wattia. Yhtiön toimitusjohtaja korosti Intelin suorittimen maksavan 1100 dollaria, mutta ei kuitenkaan maininnut vertailussa käytetyn Ryzenin hintaa.

AMD lupasi Ryzenin kehityksen olevan aikataulussa ja varsinainen julkaisu koittaa ensi vuoden alussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki