AfterDawn logo

DNA ja Yle sopuun: HD-lähetykset jatkuvat ilmaisina

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
12 kommenttia

DNA aikoo tarjota jatkossakin Ylen teräväpiirtokanavat ilmaiseksi ja salaamattomana omassa antenniverkossaan. Tammikuussa 2014 alkanut lähetystoiminta jatkuu nuuden sopimuksen myötä ainakin vuoteen 2026 saakka.

Ylen neljä teräväpiirtokanavaa (TV1 HD, TV2 HD, Fem HD ja Teema HD) näkyvät DNA:n verkossa kanavapaikoilla 21, 22, 25 ja 27. DNA:n verkon peittoalueella asuu 85 prosenttia suomalaisista kotitalouksista.

Aiemmin tänä vuonna Yleisradion hallintoneuvosto linjasi, että kaikilla kanavilla siirrytään perustasoisesta SD-kuvasta teräväpiirtokuvaan vuonna 2020. Aikamääreen jälkeen Ylen kanavia pystyy katsomaan antenniverkossa Antenna Ready HD -hyväksytyllä televisiolla tai digiboksilla.

Yle on yrittänyt neuvotella sopimusta myös Digitan kanssa, mutta se ei ole suostunut lähettämään veloituksetta Ylen HD-kanavia.

12 KOMMENTTIA

Lumikki1/12

Lainaus:

Aikamääreen jälkeen Ylen kanavia pystyy katsomaan antenniverkossa Antenna Ready HD -hyväksytyllä televisiolla tai digiboksilla.


Mitäs tämä tarkoittaa?

Tarkoitatteko että Yle vaatii jossain vaiheessa maksukortin, koska sitä Antenna Ready HD oikeasti tarkoittaa. Koska kyllä minä katson nytkin Ylen HD lähetyksiä ilman mitään "Antenna Ready HD":ta.

Ozss2/12

Lainaus:

Antenna Ready HD

Antennitelevisioverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta. Kaikissa Antenna Ready HD -hyväksytyissä laitteissa on uuden DVB-T2 -standardin mukainen viritin.
Myös antennitelevisioverkon päätelaitteita testataan. Testauksen taustalla on kesällä 2010 perustettu Antenna Ready ry, jonka jäseniä ovat maanpäällisen televisioverkon toimijat Anvia, Digita, DNA ja FOX.

Yhtenäisen tv-vastaanotinlaitteiden testauskäytännön organisointi on Antenna Ready ry -yhdistyksen keskeisin tehtävä. Laitteiden testausta koordinoi FiCom ry.

Ozss3/12

Lainaus:

Antenna Ready HD

Antennitelevisioverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta. Kaikissa Antenna Ready HD -hyväksytyissä laitteissa on uuden DVB-T2 -standardin mukainen viritin.
Myös antennitelevisioverkon päätelaitteita testataan. Testauksen taustalla on kesällä 2010 perustettu Antenna Ready ry, jonka jäseniä ovat maanpäällisen televisioverkon toimijat Anvia, Digita, DNA ja FOX.

Yhtenäisen tv-vastaanotinlaitteiden testauskäytännön organisointi on Antenna Ready ry -yhdistyksen keskeisin tehtävä. Laitteiden testausta koordinoi FiCom ry.

Lumikki4/12

Joo tiedän mikä Antenna Ready HD on mutta mitä helvettiä Ylen HD-kanavilla on sen kanssa tekemistä. Yle lähettää ilmaisia salaamattomia lähetyksiä ja siihen tarvitaan vain vastaanotin joka tukee Suomessa käytettyä DVB-T2 standardia. Antenna Ready HD järjestelmä on tehty MAKSUKORTIN vaativiin SD/HD vastaanottoon. Yli 60% Suomen antenniverkon katsojista katsoo vain ILMAISIA TV-kanavia.

Lainaus:

Antennitelevisioverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta.


Tämä lause ei ole totta eli siinä valehdellaan.

Antenna Ready HD ei edellytetä HD-lähetysten vastaanottoon vaan sitä VOI käyttää HD-lähetysten vastaanottoon, koska se tukee DVB-T2:ta. Antenna Ready HD edellytetään maksukanavien vastaanottoon, jotka vaativat maksukortin.

muppis5/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Joo tiedän mikä Antenna Ready HD on mutta mitä helvettiä Ylen HD-kanavilla on sen kanssa tekemistä. Yle lähettää ilmaisia salaamattomia lähetyksiä ja siihen tarvitaan vain vastaanotin joka tukee Suomessa käytettyä DVB-T2 standardia. Antenna Ready HD järjestelmä on tehty MAKSUKORTIN vaativiin SD/HD vastaanottoon. Yli 60% Suomen antenniverkon katsojista katsoo vain ILMAISIA TV-kanavia.

Lainaus:

Antennitelevisioverkon HD-lähetysten katselu edellyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta.


Tämä lause ei ole totta eli siinä valehdellaan.

Antenna Ready HD ei edellytetä HD-lähetysten vastaanottoon vaan sitä VOI käyttää HD-lähetysten vastaanottoon, koska se tukee DVB-T2:ta. Antenna Ready HD edellytetään maksukanavien vastaanottoon, jotka vaativat maksukortin.

Kyllä se on totta. Antenna Ready HD määritys ei edellytä maksukortitvalmiutta, mutta jos sellainen laitteessa on, niin se on oltava CI+. DNA:n sivuilla lukee, että Ylen HD-kanavat ei vaadi korttia, mutta MTV:n HD kanava vaatii. Joskin siinäkin pääsee pelkällä kortilla, mitään maksukanavapakettia ei tarvi ottaa.


Mutta toisaalta, tuo lause on valheellinen siinä mielessä, että lähetyksiä voi vastaanottaa millä vain DVB-T2 -laitteella, mutta operaaattorit voi pestä (lue: pesevät) kätensä, kun tulee eteen jotain teknista ongelmaa.

Koko Antenna/Cable Ready HD -hässäkkä on kehitetty vain Suomeen, mutta englanninkielisillä nimityksillä annetaan tietämättömälle kuva, että se on maailmanlaajuinen juttu. Eli tässäkin kuluttajaa viilataan silmään.

Lumikki6/12

Lainaus:

Kyllä se on totta. Antenna Ready HD määritys ei edellytä maksukortitvalmiutta, mutta jos sellainen laitteessa on, niin se on oltava CI+. DNA:n sivuilla lukee, että Ylen HD-kanavat ei vaadi korttia, mutta MTV:n HD kanava vaatii. Joskin siinäkin pääsee pelkällä kortilla, mitään maksukanavapakettia ei tarvi ottaa.


Mutta toisaalta, tuo lause on valheellinen siinä mielessä, että lähetyksiä voi vastaanottaa millä vain DVB-T2 -laitteella, mutta operaaattorit voi pestä (lue: pesevät) kätensä, kun tulee eteen jotain teknista ongelmaa.


Koitan hieman täsmentää eli mikä se ero on, vaikka sinä jo sen osittain huomasitkin.

Lainaus:

Antenna Ready HD määritys ei edellytä maksukortitvalmiutta, mutta jos sellainen laitteessa on, niin se on oltava CI+.


Kaikissa Antenna Ready HD laitteissa/järjestelmissä on pakko olla maksukorttivalmius. Se ei ole valinnainen, laite ei saa merkintää ilman sitä.

Ero on millä voi katsoa HD-lähetystä ja mikä vaaditaan (edellytetään) HD-lähetysten katsomiseen. Millä tahansa DVB-T2 tukevalla vastaanottimella voi katsoa ilmaisia salaamattomia HD-lähetyksiä kuten kaikki Ylen HD-kanavat. Kun mikä tahansa kanava vaatii maksukortin niin tällöin tarvitaan "Antenna Ready HD" yhteensopiva vastaanotin.

Lauseen ongelma on siis sana edellytetään, se ei ole totta. Lauseen pitäisi olla seuraavanlainen.

Lainaus:

Antennitelevisioverkon HD-lähetysten katseluun voi käyttää Antenna Ready HD -televisiota tai olemassa olevaan HD-televisioon liitettävää erillistä Antenna Ready HD -sovitinta.


Tämä juuri siitä syystä että Ylen HD kanaviin (uutinen viittaa) riittää pelkkä DVB-T2 tuki joita on monissa muissakin kuin Antenna Ready HD laitteissa. Antenna Ready HD merkintäinen laite soveltuu molempien sekä ilmaisten että maksullisten kanavien katseluun.

Ongelman ydin on että yli 60% Antenniverkon katselijoista katsoo vain ilmaisia kanavia joihin riittää DVB-T2 vastaanotin. Kuitenkin lähes jokaisessa uutissivustossa valehdellaan että HD-vastaanottoon edellytetään muka Antenna Ready HD merkinnän mukainen laite. Vaikka Antenna Ready HD laitteita ei oikeasti tarvita kuin TV-lähetyksiin jotka tarvitsevat maksukortin. Pakko myydään siis kansalle enemmän kuin he tarvitsevat eikä edes vaivauduta kertomaan asiaa totuudenmukaisesti.

Lainaus:

mutta operaaattorit voi pestä (lue: pesevät) kätensä, kun tulee eteen jotain teknista ongelmaa


Operaattoreita on vain maksukanavissa.

user@org (vahvistamaton)7/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Aikamääreen jälkeen Ylen kanavia pystyy katsomaan antenniverkossa Antenna Ready HD -hyväksytyllä televisiolla tai digiboksilla.


Mitäs tämä tarkoittaa?


Se tarkoittaa että tuollaisella laitteella voi katsoa, jos singnaalin vaastaanotto ym. jutut muuten kunnossa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Tarkoitatteko että Yle vaatii jossain vaiheessa maksukortin, koska sitä Antenna Ready HD oikeasti tarkoittaa. Koska kyllä minä katson nytkin Ylen HD lähetyksiä ilman mitään "Antenna Ready HD":ta.

Antenna Redy HD ei tarkoita että Yle vaatisi maksukorttia, Suurimmassa osassa Antenna Redy HD laitteita ei ole maksukortin lukijaa.

Antenna Redy HD on muutakin kuin DVB-T2 minimissään, DNA tai Ye ei ole suoranaisesti estänyt vastaanottamasta laitteella joka ei ole ns hyväksytty, mutta eivät muita tue.

Ehkä et muista niin ongelmia mitä oli analogi -> digisiirtymässä, kasojilla ja markkinoilla oli laitteita jotka eivät olleet kunnolla yhteensopivia, toimijat ottivat tästä opiksi.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Ero on millä voi katsoa HD-lähetystä ja mikä vaaditaan (edellytetään) HD-lähetysten katsomiseen. Millä tahansa DVB-T2 tukevalla vastaanottimella voi katsoa ilmaisia salaamattomia HD-lähetyksiä kuten kaikki Ylen HD-kanavat.


Ihan millä tahansa ei täydellisesti voi, mutta tosiaan vastaanotto voi onnistua kiitettävän hyvin myös ei hyväksytyllä laitteella, joillain myös sopimuskauden loppuun. Vaikka nyt toimisi , niin pelkän DVB-T2 teksin perusteella sitä ei tietenkään pitkässä juoksussa voi varmaksi luvata.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Kun mikä tahansa kanava vaatii maksukortin niin tällöin tarvitaan "Antenna Ready HD" yhteensopiva vastaanotin.


Myös maksukanavien (kaikkien tällähetkellä lähetettäviä) vastaanotto voi onnistua vastaanottimella joka ei ole Antenna Redy HD hyväksytty, siinä missä hyväksytyllä, mutta kaikilla laitteilla se ei onnistu.

Antenna Redy HD hyväksynnän idea on siinä että yhdellä logolla voidaan kertoa toimivuus, ilman että tarvitsee luotella paksua teknistä vaatimuslistaa.


Antenna Redy HD merkinnän voi kritisoida yhdessä asiassa, joku voi nähdä sen jonkinlaisena kilpailunrajoittajana, tosin nuo puheet on laimentunut ja kaupoissa on myynnissä myös laitteita jotka eivät ole hyväksyttyjä, myyjät/maahantuojat ottavat sitten itselleen enemmän vastuuta (siinä että toimivat).

Uutisessa ei käytetty edellyttää sanaa, eli uutista ei voi siitä kritisoida, jos julkaisia/jakelia/operaattori edellyttää vastaanotossa jotain laitetta, niin onko se niiden vika jos se onnistuu jollain muullakkin, nyt viestistäsi paistaa läpi että haluat toimijoiden ponnekkaasta estävän muiden laitteiden käytön vastaanotossa, ennenkuin saisivat markkinoinnissa ja tiedottamisessa edes vaati jotain.

Lumikki8/12

Lainaus:

Se tarkoittaa että tuollaisella laitteella voi katsoa, jos singnaalin vaastaanotto ym. jutut muuten kunnossa.


Pointti kysymyksessä on että mikä asia muuttuu kun aikamääreen jälkeen Ylen kanavia pystyy katsomaan antenniverkossa... Koska pystyyhän niitä katsomaan nytkin eli mikä muutos tapahtuu?

Lainaus:

Antenna Redy HD ei tarkoita että Yle vaatisi maksukorttia, Suurimmassa osassa Antenna Redy HD laitteita ei ole maksukortin lukijaa.


Maksukorttivalmius on joko niin että laitteessa on maksukorttilukija tai CI+ liitäntä CI+ CA-modulille johon saa maksukortin. Jos laite ei tue maksukortti valmiutta niin se ei saa "Antenna Ready HD" merkintää. Mutta maksukorttivalmiutta ei tarvita ilmaisten salaamattomien HD-kanavien katseluun. Kuitenkin julkisuus väittää että HD-kanavat edellyttävät Antenna Ready HD laitteen, joka on siis laite jossa on maksukorttivalmius. On kuitenkin olemassa paljon laitteita joilla ilmaiset salaamattomat HD kanavat näkyvät vaikka ne ei ole "Antenna Ready HD" merkinnän saaneita.

Lainaus:

Antenna Redy HD hyväksynnän idea on siinä että yhdellä logolla voidaan kertoa toimivuus, ilman että tarvitsee luotella paksua teknistä vaatimuslistaa.


Höpö höpö, eihän asiassa ole kuin kaksi asiaa. Maksukortti tuki HD-maksukanaville ja mahdollisuus vastaanottaa ilmaisia salaamattomia HD-kanavia. Mitä helvetin vaikeaa tuossa on. Koska yli 60% antenniverkon katselijoista tarvitsee vain ne ilmaiset salaamattomat tv-kanavat. Nyt kaikki antenniverkon asiakkaat on valehtelemalla ohjattu hankkimaan myös maksupalveluihin sopivia laitteita.

Lainaus:

Antenna Redy HD on muutakin kuin DVB-T2 minimissään, DNA tai Ye ei ole suoranaisesti estänyt vastaanottamasta laitteella joka ei ole ns hyväksytty, mutta eivät muita tue.


Lainaus:

Uutisessa ei käytetty edellyttää sanaa, eli uutista ei voi siitä kritisoida, jos julkaisia/jakelia/operaattori edellyttää vastaanotossa jotain laitetta, niin onko se niiden vika jos se onnistuu jollain muullakkin, nyt viestistäsi paistaa läpi että haluat toimijoiden ponnekkaasta estävän muiden laitteiden käytön vastaanotossa, ennenkuin saisivat markkinoinnissa ja tiedottamisessa edes vaati jotain.


Uutisointi ei vaivaudu kertomaan totuutta asiasta vaan tyrkytetään vain ja ainostaan "Antenna Ready HD" laitteita. Kysymys ei ole siitä mikä on kuluttajille järkevää, vaan ilman oikeaa tietoa ei kuluttajalla ole mahdollisutta tehdä omia valintoja.

Lainaus:

Antenna Redy HD merkinnän voi kritisoida yhdessä asiassa, joku voi nähdä sen jonkinlaisena kilpailunrajoittajana, tosin nuo puheet on laimentunut ja kaupoissa on myynnissä myös laitteita jotka eivät ole hyväksyttyjä, myyjät/maahantuojat ottavat sitten itselleen enemmän vastuuta (siinä että toimivat).


Minulla itselläni näkyy Ylen HD-kanavat ja ei minulla ole Antenna Ready HD-laitteita. Se on minun oma valintani, jokainen tehköön omat valintansa, mutta jotta voisi valita niin se pitäisi tietää että on vaihtoehtoisia valintoja olemassa. Julkisuus ei anna tätä vaihtoehtoa...

Ongelma on siis siinä että ei kerrota kuluttajille koko totuutta asiasta koska "joku muu" päättää niin, perustuen tämän henkilön omiin mielipiteisiin. Kuluttajalle pitäisi antaa oikeaa tietoa ja antaa kuluttajan itse tehdä omat valintansa.

Käytännössä siis koko "Antenna Ready HD" merkintä oli iso töppi. Koska se ei ottanut huomioon kuluttajien tarpeita (ilmainen, maksullinen), vaan se pyrki tekemään asiasta helpomman sille yritykselle. Sitten sitä perusteltiin sillä että kuluttaja on niin tyhmä että se ei osaa laskea mitä on 1+1.

user@org (vahvistamaton)9/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Pointti kysymyksessä on että mikä asia muuttuu kun aikamääreen jälkeen Ylen kanavia pystyy katsomaan antenniverkossa... Koska pystyyhän niitä katsomaan nytkin eli mikä muutos tapahtuu?


Kysymys aikamääreineen ei mulle ihan avautunut.

Uutisen mukaan YLE HD lähetykset nimenomaan _jatkuu_ DNAn verkossa 2026 saakka, sitä ei uutisesta voi päätellä miten sen jälkeen tapahtuu, tuo pävämäärä niin pitkällä että tietoa tuskin voisi olla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

On kuitenkin olemassa paljon laitteita joilla ilmaiset salaamattomat HD kanavat näkyvät vaikka ne ei ole "Antenna Ready HD" merkinnän saaneita.


On, sitä ei kai ole kiistetty, on myös kaupoissa laitteita joissa on mainituilla maksukanaville valmius, vaikka eivät ole Antenna Redy HD laitteita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Lainaus:

Antenna Redy HD hyväksynnän idea on siinä että yhdellä logolla voidaan kertoa toimivuus, ilman että tarvitsee luotella paksua teknistä vaatimuslistaa.


Höpö höpö, eihän asiassa ole kuin kaksi asiaa. Maksukortti tuki HD-maksukanaville ja mahdollisuus vastaanottaa ilmaisia salaamattomia HD-kanavia.

Siinä on kyse muustakin, palvelisiko kuluttajaa jos puolituelliset laitteet saisivat omia merkintöjä ja tulisiko sellaisia edes markkinoille, vaan myisivätkö kaupat niitä kuitekin ilman merkintää.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Uutisointi ei vaivaudu kertomaan totuutta asiasta vaan tyrkytetään vain ja ainostaan "Antenna Ready HD" laitteita. Kysymys ei ole siitä mikä on kuluttajille järkevää, vaan ilman oikeaa tietoa ei kuluttajalla ole mahdollisutta tehdä omia valintoja.


Jutut tekniikasta on asia erikseen, tälläisessä tiedottamisessa / uutisoinnissa pitää varoa ettei lähde omasta päästä keksimään väitteitä, ainakaan jos on vastuun kantava toimittaja.


Kommenttisi tuo hyvin esille sen että on tärkeää että kritisoimasi merkinnät on vahvasti käytössä ja niistä tiedotetaan.

Lumikki10/12

Lainaus:

Kysymys aikamääreineen ei mulle ihan avautunut.


Ei minullekaan, mutta se aikamääre johon viitataan on 2020. Ehkä se liittyy siihen että tuon jälkeen on mahdollista nähdä koko maassa Ylen HD-kanavia. Vaikea sanoa kun koko lause oli päin helvettiä muutenkin.

Lainaus:

Siinä on kyse muustakin, palvelisiko kuluttajaa jos puolituelliset laitteet saisivat omia merkintöjä ja tulisiko sellaisia edes markkinoille, vaan myisivätkö kaupat niitä kuitekin ilman merkintää.


Ei tässä ole ollut kyse mistään puolituellisesta asiasta vaan siitä että kaksi TÄYSIN eri asiaa olisi eroteltuna. Olisi pitänyt olla erikseen HD-merkintä ja maksukanava merkintä. Näin jos laitteessa on vain HD-merkintä se soveltuu HD-kanaviin jotka eivät ole maksukortin vaativia. Jos haluaa vielä maksukanavat niin sitten ostaa sen missä on vielä maksukanava tuki.

Syy tähän on sama kuin väittäisi julkisuudessa että Suomessa voi ajaa auto vain "Super ajokortin" haltija. Tuolla kortilla siis voisi käytännössä ajaa kaikkia autoja. Eli ollaan paketoitu "Super ajokortin" alle kaikki asiat. Sitten julkisuudessa väitettäisiin että ajaakseen autoa tarvitset "Super ajokortin", samalla tavalla kuin nyt tehdään "Antenna Ready HD" kanssa.

Ihmisten tarpeet ovat erillaisia ja ne pitäisi huomioida.

"Antenna Ready HD" on ihan samallainen väite kuin tuo "Super ajokortti". Oikeasti pitäisi huomioida että yli 60% antenni puolen katsojista haluaa vain ilmaiset kanavat. Eikä pakkomyydä heille maksukanavajärjestelmiä, vain siksi että joku muu tahtoo asiat olevan niin.

Lainaus:

Kommenttisi tuo hyvin esille sen että on tärkeää että kritisoimasi merkinnät on vahvasti käytössä ja niistä tiedotetaan.


Kommenttini tuo esille lähinnä kuinka epäonnistunut tuo "Antenna Ready HD" merkintä oikeasti on. Koska julkisuus ei osaa käyttää sitä oikein.

user@org (vahvistamaton)11/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Ei tässä ole ollut kyse mistään puolituellisesta asiasta vaan siitä että kaksi TÄYSIN eri asiaa olisi eroteltuna.

Nykyisellään on jo useampi merkintä, teknisesti olisi toki mahdollista luoda niitä lisää, ja niin varmaan tuleekin, mutta jos tehtäisiin jotain osittain HD valmiita logoja, niin nimeäminen pitäisi tehdä sitten sellaiseksi että markkinoinnissa olisi selkeästi ymmärettävää että tällä laitteella voi vastaanottaa/katsoa vain joitain kanavia, ei ole täysi valmius, ei edes puolivalmiutta.

Jotta moisen perustamisessa olisi järkeä, pitäisi sillä olla myös nähtävissä kysyntää, eli menestymisen mahdollisuudet aika heikot.Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Kommenttini tuo esille lähinnä kuinka epäonnistunut tuo "Antenna Ready HD" merkintä oikeasti on. Koska julkisuus ei osaa käyttää sitä oikein.

Se kyllä kertoo kuinka tärkeä tuollainen systeemi ja siitä tiedottaminen on, ilman sitä lateikanta olisi yhtä sekalainen seurakunta kuin DVB-T alkuaikoina, kuluttaja ei tietäisi omin voimin mikä laite toimii ja mikä ei.

Jos kuluttajalla on paukkuja selvitellä toimiiko jokin malli, niin hänelle Antenna Ready HD merkinnästä ei ole haittaa, vaan hänkin voi sitä hyödyntää.

Jos olet seurannut millaisia laitteita on viimevuosina Suomessa kaupattu , niin todella tarkkana saisi olla jos näitä Redy merkintöjä ei olisi.


Ajokorttivertauksesi ei oikein osunut, jos DNA vaatii(?) Redy hyväksynnän, niin DNA ei kuitenkaan estä jollain muulla laillisella tavalla vastaanottamasta.

Lumikki12/12

Lainaus:

Ajokorttivertauksesi ei oikein osunut, jos DNA vaatii(?) Redy hyväksynnän, niin DNA ei kuitenkaan estä jollain muulla laillisella tavalla vastaanottamasta.


Ei kukaan estä siinä "Super ajokortti" asiassakaan. Kyse ei ole siitä mikä on todellisuus vaan siitä millaiseksi julkisuus sen todellisuuden värittää.

Lainaus:

Jos olet seurannut millaisia laitteita on viimevuosina Suomessa kaupattu , niin todella tarkkana saisi olla jos näitä Redy merkintöjä ei olisi.


Muista että minulla ei ole "Antenna Ready HD" laitetta ja silti katson Ylen HD kanavia ihan normaalisti. Ei se ole vaikeaa jos tietää mitä tarvitaan Suomalaisten ilmais-HD-kanavien katseluun. Eli Suomen DVB-T2 standardia tukeva viritin laitteessa.

Antenna Ready HD teki vain asiasta hankalamman sellaisille jotka eivät halua maksupalveluja. Nyt he joko ottavat "Antenna Ready HD" laitteen jos eivät tiedä mitä muuta on olemassa tai sitten jos tietävät niin minkä tahansa Suomen DVB-T2 standardia tukevan laitteen.

Ongelma on se että julkinen tiedottaminen on päin helvettiä ja koko se asia että yritettiin "yksinkertaistaa" käyttäen kuluttajan tyhmyyttä tekosyynä. Jos olisi tuotu vaikka Suomenlipputarrassa olevalla DVB-T2 HDTV merkillä niin se oli kelvannut yli 60% suomalaisia ja laite valikoima olisi heille kasvanut huomattavasti. Siihen kun olisi vielä lisännyt sen maksupalvelu yhteensopivuus tarran niihin laitteisiin jotka sitä tukevat niin olisi ne loput kuluttajat eli hieman yli 30% mukana.

Nyt sen sijaan yli 60% ostaa itselleen turhaan sen "Super Ajokortin" (Antenna Ready HD) koska julkisuus niin väittää. Ei siksi että ei olisi muita vaihtoehtoa vaan sen takia että missään ei sanota heille miten asia oikeasti on. Eli kukaan ei julkisuudeessa tue millään "tarralla" niitä yli 60% kuluttajia jotka haluavat vain ilmaiset HD-kanavat näkyviin. Heille pakkoväännetään se maksupalvelu yhteensopiva laite.

Minusta tässä asiassa ei ole kyse mistään muusta kuin joku päättäjä taho pitää kuluttajia idiootteina ja haluaa kaikkille maksupalvelu yhteensopivat laitteet, tarvitsi/halusi ne kuluttajat niitä tai ei.

Jos taas mietit eikö se Antenna Ready HD -laite sitten ole järkevä valinta sille kuluttajlle. Ehkä se on, mutta se ei ole oikeasti minun tai sinun valinta, vaan aina se kuluttajan oma valinta. Eikä valintoja voi tehdä jos sille kuluttajalle ei anneta informatiivisesti oikeaa tietoa julkisuudessa eli mitä vaihtoehtoja on oikeasti olemassa. Tai vielä oikeammin ei edes luotu sille kuluttajalle alun alkaenkaan järkeviä merkintöjä, vaan yritettiin pakkotunkea sitä omaa yhtä mielipidettä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki