AfterDawn logo

Helppo kikka: Näin nopeutat nettisivujen latautumista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
12 kommenttia

Mozillan entinen ohjelmistokehittäjä Monica Chew ja tietojenkäsittelytieteen tutkija Georgios Kontaxis havaitsivat tutkimuksissaan, että Firefox-selaimen Tracking Protection -ominaisuuden voivan vähentää sivulatausaikoja suosituimmilla uutissivustoilla jopa 44 prosenttia.

Tracking Protection on Firefoxista löytyvä tietoturvaominaisuus, joka nimensä mukaisesti estää verkkosivuja keräämästä nettisurffaajista selausdataa, jota voitaisiin käyttää käyttäjän tunnistamiseen esimerkiksi nettimainosten kohdentamiseksi.

Firefoxista löytyy myös Do Not Track -ominaisuus, joka pyytää sivustoja olemaan seuraamatta käyttäjää. Verkkosivujen ei ole kuitenkaan pakko kunnioittaa Do Not Track -kyselyitä. Tracking Protectionin kohdalla käyttäjä voi itse määrätä seurataanko häntä vai ei.

Uuden tutkimuksen mukaan Tracking Protection vähentää suosituimmilla sivustoilla (Alexa, top 200) tallennettavien HTTP-keksien määrää 67 prosentilla. Siirrettävän datan määrä vähenee samalla 39 prosenttia ja latausajat pienenevät 44 prosentilla. Todellinen vaikutus riippuu hyvin paljon verkkosivustosta: joissain tapauksissa latausajat voivat pudota jopa 90 prosentilla.


Tutkimuksesta voi lukea enemmän täältä.

Jos haluat kytkeä Tracking Protectionin päälle, niin kirjoita osoiteriville about:config ja hae asetus privacy.trackingprotection.enabled. Tuplaa klikkaa kyseistä merkintää ja aseta sen arvoksi "true". Ominaisuuden voi kytkeä pois päältä vaihtamalla asetuksen arvoksi "false".

12 KOMMENTTIA

Lumikki1/12

Itse olen jo aikoja sitten todennut että noiden turhien 3-osapuolen räpellysten estäminen nopeuttaa selailua huomattavasti. Tuo 44% on vielä pieni mitätön juttu siihen mikä on mahdollista. Web-sivustot ovat todella huonosti suunniteltuja. Liian paljon huomiota siinä web-palvelun tarjoajan omissa tarpeissa jotka eivät oikeasti paranna asioita sille käyttäjälle.

Mitä enemmän web-sivusto huomioi omia tarpeitaan sitä huonommaksi itse web-sivusto tulee.

JamesPotkukelkka2/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Itse olen jo aikoja sitten todennut että noiden turhien 3-osapuolen räpellysten estäminen nopeuttaa selailua huomattavasti. Tuo 44% on vielä pieni mitätön juttu siihen mikä on mahdollista. Web-sivustot ovat todella huonosti suuniteltuja. Liian paljon huomiota siinä web-palvelun tarjoajan omissa tarpeissa jotka eivät oikeasti paranna asioita sille käyttäjälle.

Mitä enemmän web-sivusto huomioi omia tarpeitaan sitä huonommaksi itse web-sivusto tulee.

Joskus jostain luin aiheesta dokumentin kuinka moni käyttäjä lähtee sivustolta pois jos se ei lataudu tietyn ajan kuluttua käyttäjän ruudulle.

En nyt tähän hätään muista siinä mainittuja aikamääreitä, mutta ainankin allekirjoittaneelle yli 15s odotus jotta sivu latautuu tyhjistä on jo kynnys jättää sivu lataamatta kokonaan.

Tietty monilla sivuilla saattaa olla ruuhkaakin (mm. veikkaus.fi) eri ajankohtina, mutta pääasiassa nykyään yhä useampi sivusto yrittää käyttäjän toimia seurata tavalla taikka toisella. Onneksi näihin auttaa (hetkellisesti) tämmöiset tuunaukset.

2053/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Itse olen jo aikoja sitten todennut että noiden turhien 3-osapuolen räpellysten estäminen nopeuttaa selailua huomattavasti. Tuo 44% on vielä pieni mitätön juttu siihen mikä on mahdollista. Web-sivustot ovat todella huonosti suuniteltuja. Liian paljon huomiota siinä web-palvelun tarjoajan omissa tarpeissa jotka eivät oikeasti paranna asioita sille käyttäjälle.

Mitä enemmän web-sivusto huomioi omia tarpeitaan sitä huonommaksi itse web-sivusto tulee.

Joskus jostain luin aiheesta dokumentin kuinka moni käyttäjä lähtee sivustolta pois jos se ei lataudu tietyn ajan kuluttua käyttäjän ruudulle.

En nyt tähän hätään muista siinä mainittuja aikamääreitä, mutta ainankin allekirjoittaneelle yli 15s odotus jotta sivu latautuu tyhjistä on jo kynnys jättää sivu lataamatta kokonaan.

Tietty monilla sivuilla saattaa olla ruuhkaakin (mm. veikkaus.fi) eri ajankohtina, mutta pääasiassa nykyään yhä useampi sivusto yrittää käyttäjän toimia seurata tavalla taikka toisella. Onneksi näihin auttaa (hetkellisesti) tämmöiset tuunaukset.

2054/12

Yksin kertain / esitys ei massiivi kuormaa tuoda julki. PARAS.

2055/12

TERE VALVOJA OOKS HEREIL


user@org (vahvistamaton)6/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Itse olen jo aikoja sitten todennut että noiden turhien 3-osapuolen räpellysten estäminen nopeuttaa selailua huomattavasti. Tuo 44% on vielä pieni mitätön juttu siihen mikä on mahdollista. Web-sivustot ovat todella huonosti suunniteltuja. Liian paljon huomiota siinä web-palvelun tarjoajan omissa tarpeissa jotka eivät oikeasti paranna asioita sille käyttäjälle.


Ja esimerkkejä löytyy varsin läheltä...
Ennen sivut oli vain huonosti tehty, nykyään tarkoituksella siiretty kuormaa asiakkaalle ja siirtomääriä kasvatettu.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:


Joskus jostain luin aiheesta dokumentin kuinka moni käyttäjä lähtee sivustolta pois jos se ei lataudu tietyn ajan kuluttua käyttäjän ruudulle.


Osa tauhkasta ei vaikuta normaalisti juurikaan tuohon.
Eli jos kohtuullinen yhteys ja asiakkaan selaimessa tehoa ja muistia asetukset "normaalit", niin lataus nopeus tuntuu ihan hyvältä, mutta sitä data siirretään ja parsitaan vielä pitkään sen jälkeen kun sivu suurin piirtein näköisensä.

Jos rajoitetut rerussit ja totaalisesti neitseellinen sivulataus niin monien sivujen käytettävyys romahtuu ajallisesti, jos edes siedettävät tieturvaasetukset, niin sivut voivat olla käyttökelvottomat vaikka selain päässä rerusseja olisi "rajattomasti".

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:


En nyt tähän hätään muista siinä mainittuja aikamääreitä, mutta ainankin allekirjoittaneelle yli 15s odotus jotta sivu latautuu tyhjistä on jo kynnys jättää sivu lataamatta kokonaan.


Sulla aika pitkä pinna. :-)

Kaffella7/12

disconnect.me - tutustukaa ja rakastukaa. Pelkästään google-analyticsin blokkaaminen nopeuttaa sivujen latautumista vähintään 50%. Prosenttiluku on laskettu stetson-harrison menetelmällä.

muppis8/12

Blokkasin testimielessä Google Analyticsin ja kaikki some -kikkareet. Pieni euforia. :D

JamesPotkukelkka9/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:


En nyt tähän hätään muista siinä mainittuja aikamääreitä, mutta ainankin allekirjoittaneelle yli 15s odotus jotta sivu latautuu tyhjistä on jo kynnys jättää sivu lataamatta kokonaan.


Sulla aika pitkä pinna. :-)


Niin.. jos ruudulla ei näy mitään muuta kuin tyhjä tausta, joka yleensä on valkoinen, mutta tehtäväpalkissa vilkkuu waiting teksti ja vaihtuvalla tahdilla mainospuolen osoitteet niin ei niitä mielellään ladata haluaisi kun eivät sisältöön vaikuta ollenkaan.

Kevyellä koodin multitaskaamisella sivun kuin sivun saa näkyviin vaikka osittain heti jos niin sikseen haluaa, mutta edelleen suurinosa koodaajista tuo kaiken sivuilla olevan materiaalin kerralla näkyville. Ja jos yksi osa hidastaa lataamista yli 15s, että ruudulle tulee yhtikäs mitään (ja sivun uudelleen lataaminen ei paranna asiaa) niin saa sivu minun puolestani olla.

Eikä tähän auta (tietääkseni) käyttäjän 10gbit kuormittamaton kotilinja tahi 100GHz 20ytiminen Intelin suoritin 500GB keskusmuistilla ja 4TB SSD levyllä höystettynä.

Lumikki10/12

Minun mielestä tässä on kyse kahdesta asiasta.

1. Se että näkyy jotain tapahtuvan eli sivu on tulossa (Esim. 5 sec)
2. Se koska sivu on lopullisesti valmis eli kaikki ladattu. (Esim. 15 sec)

Tuo eka kohta on se johon ihmisten pinna ei kestä pitkään. Mutta myös tuo toinen kohta on ihan sama vaikka se pinna kestääkin pitempään. Kumpi tahansa on pielessä niin se johtaa lopulta muualle menoon. Nykyään käytetään aika paljon sellaista että ladataan sivu ensin ja sitten ne hitaat osat kuten kuvat jne. Tämä auttaa ekan kohdan ongelmaan mutta se ei poista toisen kohdan ongelmaan vaan tekee asiasta hieman huonomman. Koska se koodi joka vaaditaan asiaan vie myös aikaa.

user@org (vahvistamaton)11/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:

mutta edelleen suurinosa koodaajista tuo kaiken sivuilla olevan materiaalin kerralla näkyville.


Eikä sentäs enään, tai voi olla että selaimet muuttuneet ja tuota ei niin enään huomaa.

Ja ehkä jotkut "koodaajat" on keksineet tuon uudestaan, tehdään sivuja joissa ensin ladataan "sovellus", joka sitten vasta alkaa laiteileen sisältöä.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Minun mielestä tässä on kyse kahdesta asiasta.

1. Se että näkyy jotain tapahtuvan eli sivu on tulossa (Esim. 5 sec)
2. Se koska sivu on lopullisesti valmis eli kaikki ladattu. (Esim. 15 sec)

Tuo eka kohta on se johon ihmisten pinna ei kestä pitkään.


Totta, jos ei mitään näytä tapahtuvan, niin tulee mieleen että palvelin nurin ja ehkä usein onkin siitä kyse että siellä päässä ruhkaa.

5 sekunnissa pitää jo olla kaikki oleellinen, minkä perusteella tietää missä on ja mitä siellä on.

2. riippuu ihan sivusta ja sisällön luonteesta, on sivuja joissa jotain sisältöä ladataan koko se aika kun sivu on "auki". No usein juuri kyse siitä tauhkasta josta moni haluaa eroon, välimaastossa on sitten ne joissa ladataan ihan tarpeellista fiksusta . Parhaimillaan hyvä, takkuisen yhteyden kanssa etua, mutta voi olla haittaa, jos haluttu yhteyden takia jää tulematta.

kiintola12/12

Facessa monet pelit eivät toimi kokonaan tai osittain eli jää kyllä käyttämättä kun sen tajusin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT