AfterDawn logo

Tanskasta kehittymässä ensimmäinen maa ilman käteistä rahaa?

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
12 kommenttia

Toistaiseksi käteinen käy vielä maksuvälineeksi suunnilleen missä tahansa, mutta ei ehkä enää kauaa. Tanskan hallinto on esittänyt, että kauppojen pitäisi halutessaan voida kieltäytyä ottamasta käteistä vastaan, kirjoittaa CNBC.

Maksuja käsittelevän WorldPayn mukaan Tanskassa tehtiin jo vuonna 2012 84,2 prosenttia kaupasta erilaisin kortti- ja verkkomaksuin. Käteisettömien kauppojen kannattajat uskovat, että sähköisiin maksuihin kokonaan siirtyminen parantaisi kauppojen turvallisuutta sekä vähentäisi kustannuksia, kun käteistä ei tarvitsisi laskea ja varastoida.

Mikäli esitys hyväksytään parlamentissa, saavat kaupat jättää käteismaksun valikoimistaan tammikuussa 2016. Tietyt palvelut kuten postit, sairaaloidet kahvilat ja lääkärin vastaanotot joutuvat kuitenkin lain velvoittamina jatkamaan käteisen rahan hyväksymistä myös tämän jälkeen.

Uutisen mukaan myös Ruotsissa on kokeilussa jo käteisettömiä kauppoja, minkä lisäksi maan suurten kaupunkien bussit eivät enää huoli kolikoita maksuksi. Eriliaisia pienemmän mittakaavan kokeiluja löytyy myös muualta maailmasta.


Länsimaiden kaltaisissa suhteellisen korkean elintason valtioissa vastaavilla kokeiluilla on todennäköisimmin hyvät tulokset, sillä pankkipalvelut ovat käytännössä koko kansan saatavilla. Köyhemmissä maissa käteistä tarvittaneen vielä pitkään.

12 KOMMENTTIA

ramiselin1/12

Kelpaisi kokeilla myös täällä Suomessa. Itse käytän käteistä vain silloin, kun tulee kuljettua linja-autolla paikoissa, joissa ei saa lippua tekstiviestillä tai automaatista.

pkaksp2/12

Sopii kokeilla. Ensimmäinen pankkien tietoliikennehäiriö ja kukaan ei osta mitään mistään.

Agent_0073/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Sopii kokeilla. Ensimmäinen pankkien tietoliikennehäiriö ja kukaan ei osta mitään mistään.


Samoilla linjoilla. Niin kauan kun kyse on Visa Electronista tai vastaavasta saldon AINA tarkastavasta toteutuksesta niin käteisestä en kyllä luopuisi.

Lumikki4/12

Hieman kaksi piippuinen juttu, koska molemmat ovat nyky-yhteiskunnassa tarpeen. On olemassa paikkoja joissa vain jompi kumpi tapa käy maksuun, vaikka useissa paikoissa molemmat ovat käypä maksuväline.

Mitä teet tilanteissa joissa kortti menee rikki?
- Kuinka nopeasti saat uuden? Pankitkin on auki osittain vain neljä tuntia arkipäivässä.
- Et saat käteistä rikkinäisellä kortilla automaatista ja eikä kaikista pankeista saa edes käteistä enää.

Sitten on vielä ne tietoliikenne yhteyden jotka voi olla poikki. Luotetaanko tässä hieman liikaa digitaalisten asioiden toimivuuteen.

user@org (vahvistamaton)5/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Sopii kokeilla. Ensimmäinen pankkien tietoliikennehäiriö ja kukaan ei osta mitään mistään.

Jos pankeilla tai maksunvälittäjällä on tietoliikennehäiriö, niin se häiritsee nimenomaan käteiskorteilla maksamista (Debit kortilla tapauksesta riippuen voi ehkä maksaa), jos kaupalla on tietoliikennehäiriö, niin se voi häiritä myös luotolla, jopa seteleillä ja kolikoilla ostamista.

Mutta uutisen mukaan ei kyse mistään pakottavasta, vaan muutoksesta että käteistä (seteleitä?) ei pakko hyväksyä (ilmeisesti nyt pakollinen), eli se on ihan kaupan oma päätös.

Esim Suomessa on paljon yrityksiä, laitoksia , automaatteja jne. joihin tänäpäivänä kelpaa vain sähköinen maksaminen, jopa joukko liikennettä, ovat ynnänneet riskit, edut, haitat että noin parempi.

Uutisessa ei kerrottu sähköistä tarkemmin mitä ja millaisia maksutapoja pitää kelpuuttaa, jos ei lompakosta eurosetelit kelpaa?

Tämä laajemminkin tärkeää, eli jos Tanskassa ei samalla tueta helppoja anonyymeja sähköisiä maksuja, niin se saattaa jäädä vähäiseksi ja muissa maissa saatetaan jopa keksiä että anonyymiä maksamista aletaan jopa rajoittaan .

Eli toivon että jos ei seteleitä kelpuuta niin pitää sitoutua tukemaan anonyymi maksamiseen muilla tavoin.

Silti yllättisin jos virtuaalirahaan alkaisivat kannustaan.

tonttila6/12

Koska keksitään prepaid malliset kortit rahalle että voi maksaa jättämättä jälkiä? Ei tässä tarvi siis aina olla rikollista toimintaa mutta en välttämättä haluaisi tiliotteessa näkyvän stripparin veloituksia tyyliin 5x5euroa. Kyllä voi olla vaikeaa pian maksaa muksuille viikkorahaa jos tohon mennään.

rellupa7/12

Ei tule onnistumaan ainakaan suomessa. Isomaa, paljon tietoliikenne katkoksia joko johdoissa tai mobiilissa. Tanska sen verran pieni maa että siellä saadaan yhteytet paremmin toimimaan. Mutta itsellä menee joskus kauankin että en käteistä ole tarvinnut, joskus jos poikkeaa baariin niin siellä maksaa mielummin käteisellä, sujuvampaa ainankin.

power_age8/12

En halua osoitella sormella ketään mutta niin kun jo tulla edellä pkaksp mainitsi, ne jotka tämä kaiken perässä kulkevat kuin koirat tms. talutusnuorassa minne isäntä heitä käskee.

Ovat aika sokeita kun luottavat tähän järjestelmään täysin, tai sitten eivät ole kokeneet sen kanssa mitään vastoinkäymisiä, tai eläneet lähes koko elämässä tietoliikenne sotkuisessa maailmassa,
tai ehkä ovat sitä mieltä että kaikki osaa tätä sotkua ja että jokaisella on pankkikortit ja koneet, satun tuntemaan heitä joilla ei todellakaan ole edes kännykkää, saati pahemmin tietotekniikkaan liittyviä laitteita tai pankki kortteja.

Myös itse käytän mielummin käteistä kun mitään kortilla hyöläämistä, olkoonkin että siinä pankki ja luottopuoli erikseen, luotto puolta kun tarvitsee juuri noissa netti kaupoissa ainakin ulkomailta tilatessa sen yleensä maksan luotto yhtiölle heti jos ei ole rahaa ei tarvitse ostaakaan silloin, ja se kauppa joko toimii tai sitten ei toimi, samoin tuote palautus asiaoissa rahojen palautus ongelmia on ollut, riippuen pankista.

Käteisellä pysyy sentään joku järki mitä tilillä on katetta, kortilla höylätessä koko saldo hommat sekaisin, minun puolestani ne jotka haluaa höylätä ja käyttää korttia käyttäköön, myös muille on annettava valinnan mahdollisuus muuten koko homma pelkkää pakko pullaa, tilipussiin takaisin vaan jos se oikein taistelemaan aletaan, en todellakaan luota tähän järjestelmään, taas joillakin halu hallita kaikkia, oman muottinsa mukaan, jääköön loput sanomatta ¤###¤?"(9)"?/##=%%%%%!!!!!.......

user@org (vahvistamaton)9/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Koska keksitään prepaid malliset kortit rahalle että voi maksaa jättämättä jälkiä?


Prepaid "electron" maksuvälineitä on, jotka siis toimivat eurooppalaisissa korttisysteemeissä, ei tarvi kaikissa henkilöllisyyttä todistaa.

Ei ehkä kovinkaan anonyymejä verrattuna setelirahaan, mutta jos ei halua pankin tiliotteella näkyvän niin sen asian ajaa.

Eli tuotteistamista on, nimettömyyden ja käytettävyyden suhteen.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:

Kyllä voi olla vaikeaa pian maksaa muksuille viikkorahaa jos tohon mennään.


MUKSUILLE Viikkorahan maksu sähköisesti on helppo, ja lisäksi voi seurata mihin raha käytetään.
Se vähän hankalempaa jos jollekkin haluaa viikkorahaa sähköisesti maksaa niin ettei jälkiä jää puolin ja toisin. Lisäksi tiukentuneet lajonta/rahapesupykälät rajoittaa summia.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rellupa:

Ei tule onnistumaan ainakaan suomessa. Isomaa, paljon tietoliikenne katkoksia joko johdoissa tai mobiilissa.

Suomessa on jo tätä päivää.

Tarkoittaa sitä että maksuvalmiuden varmistaakseen pitää kansalaisella olla matkassa luottokortti, käteiskortti ja käteistä sopivina seteleinä ja kolikkoina.


Rahaa, sen takia että on paikkoja missä ei kelpaa mikään kortti.
Käteiskortti (Debit Electron jne), koska kaikkea ei voi maksaa luottokortilla.

Luottokortti, koska käteikortti ei aina kelpaa, tai online kortit ei aina toimi. (paikkakohtaista mikä luottokortti kelpaa)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rellupa:

joskus jos poikkeaa baariin niin siellä maksaa mielummin käteisellä, sujuvampaa ainankin.


Itse maksutapahtuman sujuvuuden osalta pienissä summissa lähimaksaminen on aika kärjessä. Perinteinenkortti on näppärä jos baarissa menetelmät kunnossa, jolloin joutuvuudella pesee vähemmän harjaantuneen kassan.

Suomessa, paljon helpompi tippiä jättää kolikoilla/seteleillä, harvassa aidosti näppärät sähköiset konstit ja jos onkin niin vielä vähemmän varmuutta kenelle ne menee.

user@org (vahvistamaton)10/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti power_age:

tilipussiin takaisin vaan jos se oikein taistelemaan aletaan,


Tuo on käytännössä kielletty yleissitovilla sopimuksilla, ja hiljan ainakin joillain aloilla myös lainsäädännöllä, eli vaikka työnantaja ja tekijä haluaisi palkan kahisevana kouraan, niin ei saa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti power_age:

en todellakaan luota tähän järjestelmään,


Niin mikään pakko ei ole sähköiseen.

Mutta pelkoa että pakotettaisiin, sille jopa ihan julkista kannatusta. ja nimenomaan tällä nykyisellä perinteisellä maksunvälitys systeemillä.

Ajatus pakottamisesta on nykytilanteessa hyvin pelottava ilman kauhukuviakin, siis jo EU/ETA maissa, Pohjoismaistakin löytyy esimerkki.

Pakottaminen sataisi villien virtuaalivaluuttojen laariin.

zipzap11/12

Lakiin on hyvä lisätä että jos tulee sähkökatko, pankki maksaa ostokset. Samalla ostoskärryt sun muut kolikkolaitteet poistettava. Kurja olla tienpäällä jos polttoaine loppu ja pitempi sähkökatko

pentsu12/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:

Kurja olla tienpäällä jos polttoaine loppu ja pitempi sähkökatko

Millä luulet niiden bensapumppujen toimivan?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki