AfterDawn logo

Samsung ei päivitä vanhoja telkkareita Tizeniin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
17 kommenttia

Kärjistetysti voisi sanoa, että Samsung jättää vuoden 2014 ja vanhempien älytelevisiomallien omistajat heitteille. Korealaisyhtiö kertoi nimittäin CES-messuilla siirtyvänsä älytelevisioissa Tizen-alustalle, eikä se aio päivittää vanhoja televisioita siihen.

Cnetille puhuneen Samsungin edustajan mukaan Tizen-päivityksen tarjoamisesta vanhemmille televisioille on puhuttu yhtiön sisällä, mutta tällä hetkellä sellaisen tarjoamisesta ei ole suunnitelmia. Samsung Electronics American johtaja Joe Stinzianon käsitys on, ettei päivityksen julkaisu olisi edes mahdollista.

Sovelluskehittäjille Samsungin päätös synnyttää joukon yhteensopivuuskysymyksiä. Miten käy Samsungin televisioille kehitetyille sovelluksille, kuten vaikkapa syksyllä julkaistulle Yle Areenalle? Samsungin mukaan se aikoo tarjota kehitystukea vanhoille televisioille vastaisuudessakin, joten sovelluspäivitykset eivät lopu seinään. Harva kehittäjä tuskin aikoo enää julkaista uusia sovelluksia Samsungin vanhentuvalle TV-käyttöjärjestelmälle.


Siirtyminen tavallisista televisioista verkkopalveluihin kytkeytyviin älytelevisioihin on vielä pahasti kesken ja jokainen valmistaja tuntuu veikkaavan voittavaksi hevoseksi eri käyttöjärjestelmää (Panasonic: Firefox OS, Samsung: Tizen, LG: WebOS ja Sony: Android).

TV-alustojen kirjavuus hankaloittaa sovelluskehitystä ja luvassa voi olla samankaltainen ekosysteemien sota, jollaista on jo todistettu älypuhelimien tapauksessa. Tässä taistelussa älypuhelimissa vahvoilla olevilla ekosysteemeillä on runsaasti kilpailuetuja pienempiin alustoihin nähden. Jää nähtäväksi mitkä alustat jäävät lopulta pystyyn ja mitkä kuihtuvat hiljaa pois.

17 KOMMENTTIA

syrtek661/17

Eiköhän kaikki ole kuitenkin samasta puusta veistettyjä eli html5/Qt pohjautuen Linux:iin. Ainoastaan LG:n webos on oma juttunsa mutta eiköhän sielläkin oteta aikanaan html5 käyttöön.

perhana2/17

Muutenkin tuo "smart TV" kiinteästi sisäänrakennettuna on typerä idea, muokattavampi ja parempi ratkaisu olisi toteuttaa tuo erikseen hdmi/usb liitäntöihin kytkettävällä lisäpalikalla joka sitten toimisi TV:n omalla kaukosäätimellä, jolloin itse TV voitaisiin myydä ihan perustelkkarina, ja lisävarusteena saisi Smart TV-toiminnon joka olisi mahdollista hankkia myös myöhemmin, ja olisi myös huomattavasti helpompi päivittää uuteen ilman koko telkkarin vaihtamista.

muppis3/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Muutenkin tuo "smart TV" kiinteästi sisäänrakennettuna on typerä idea, muokattavampi ja parempi ratkaisu olisi toteuttaa tuo erikseen hdmi/usb liitäntöihin kytkettävällä lisäpalikalla joka sitten toimisi TV:n omalla kaukosäätimellä, jolloin itse TV voitaisiin myydä ihan perustelkkarina, ja lisävarusteena saisi Smart TV-toiminnon joka olisi mahdollista hankkia myös myöhemmin, ja olisi myös huomattavasti helpompi päivittää uuteen ilman koko telkkarin vaihtamista.

Tätä varten on jo olemassa CEC, eli juurikin HDMI:n yli toimiva etäohjaus. Miksi telkkarin valmistajat ei halua tätä mainostaa vaikka lisälaitemyynnistä saisi lisää katetta? Koska sitten sen yhden ominaisuuden joutuisi tekemään toimivaksi ja HDMI -speksit venyy sinne missä on suurin kukkaro. Ja massa-ihmiset on niin mukavuudenhaluisia, että haluavat kaikki munat samaan koriin eikä haluta enää miljoonia lisälaitteita telkkarin ympärille vaikka monet laitteet voi helposti piilottaa 55" taakse.
Lisäksi uusien ruutujen myynti romahtaisi, kun olisi helpompi vaihtaa rikkinäinen osa kuin joutua ostaan kokonaan uusi roska.

Lumikki4/17

Minä olen taas sitä mieltä että koko TV ajatus on vanhanaikainen. Minusta kannattaisi myydä vain pelkkiä isoja näyttöjä monipuolisin liitännöin joita sitten voi käyttää miten kukin haluaa. Itse TV tai mediakeskus olisi erillinen digiboxi.

user_org (vahvistamaton)5/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Muutenkin tuo "smart TV" kiinteästi sisäänrakennettuna on typerä idea, muokattavampi ja parempi ratkaisu olisi toteuttaa tuo erikseen hdmi/usb liitäntöihin kytkettävällä lisäpalikalla joka sitten toimisi TV:n omalla kaukosäätimellä, jolloin itse TV voitaisiin myydä ihan perustelkkarina, ja lisävarusteena saisi Smart TV-toiminnon joka olisi mahdollista hankkia myös myöhemmin, ja olisi myös huomattavasti helpompi päivittää uuteen ilman koko telkkarin vaihtamista.

ns SmartTV ei estä lisäpalikoita, oikeastaan päinvastoin, niissä usein monipuolisemmat mahdollisuudet liittää.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Minä olen taas sitä mieltä että koko TV ajatus on vanhanaikainen. Minusta kannattaisi myydä vain pelkkiä isoja näyttöjä monipuolisin liitännöin joita sitten voi käyttää miten kukin haluaa. Itse TV tai mediakeskus olisi erillinen digiboxi.

Kun systeemit integroidaan itse näyttöön, eli tehdään TV/SmartTV, saavutetaan joitain etuja esim kuvanlaadun suhteen.

Jos telkassa kelpoliitännät niin sen älyelinkaarta voi jatkaa ulkopuolisilla boxeilla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "Uutinen":

Samsung löi märällä rätillä: Ei uutta käyttöjärjestelmää vanhoihin älytelevisioihin


Onko tämä nyt klikkikalastelua vai mitä.

Lainaus:

TV-alustojen kirjavuus hankaloittaa sovelluskehitystä ja luvassa voi olla samankaltainen ekosysteemien sota, jollaista on jo todistettu älypuhelimien tapauksessa.


Ikävää on se että telkoista tehdään ekosysteemejä(/osasia siinä), ei niinkään se että mikä OS niissä valtaa markkinaosuutta.

zipzap6/17

Tässä yksi syy miksei ole HTPC:n voittanutta. Kaikki näkyy ja toimii aina. 'Samsung Smartfree TV'

perhana7/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

ns SmartTV ei estä lisäpalikoita, oikeastaan päinvastoin, niissä usein monipuolisemmat mahdollisuudet liittää.

Juu tiedän kyllä että lähes mihin tahansa nykyaikaiseen televisioon voi liittää tuollaisen lisäpalikan, mutta tarkoitinkin nyt sitä että kiinteän SmartTV:n sijaan voitaisiin liitännät toteuttaa niin että se ulkoinen lisäpalikka saisi myös käyttövirtansa TV:n usb-liittimestä ja TV:n kaukosäädin olisi valmiiksi varustettu lisäpalikan ohjauspainikkeilla, jolloin erillinen lisäpalikka toimisi television kanssa saumattomasti yhteen eikä tarvitsisi erillisiä virtalähteitä taikka kaukosäädintä.

wipe20008/17

Lainaus:

Minä olen taas sitä mieltä että koko TV ajatus on vanhanaikainen. Minusta kannattaisi myydä vain pelkkiä isoja näyttöjä monipuolisin liitännöin joita sitten voi käyttää miten kukin haluaa.


Lähtökohtaisesti olen pitkälti samaa mieltä, mutta yllättävän paljon on tutuissakin ihmisiä, jotka vaativat olohuoneeseensa mahdollisimman integroidun paketin, josta ei lähde mitään ylimääräisiä johtoja.

Ja jos nyt perusdigiboksin ja nettiselaimen lisääminen telkkariin maksa oikeasti vain muutaman kympin, saattaisin melkeinpä sittenkin ostaa ne samassa paketissa ihan vain varoiksi, vaikka pelkistettyjä vaihtoehtoja olisikin tarjolla.

Lumikki9/17

Lainaus:

Kun systeemit integroidaan itse näyttöön, eli tehdään TV/SmartTV, saavutetaan joitain etuja esim kuvanlaadun suhteen.


Voisitko perustella tätä, koska itse en näe mitään teknistä etua tästä kuvanlaadulle, kun kyse on nykyajan digitaalisesta TV:stä. Digitaalisen signaalin siirto muutaman metrin verran ei ole mikään kuvanlaadullinen ongelma.

Ymmärrän kyllä asioiden yhdistelemisen laitteeseen että se on joillekin ihmisille tärkeää etenkin laitteissa joita kannetaan mukana. Eikä siinä mitään, jokaiselle mitä he tarvitsevat ja haluavat. Tämä sopii hyvin ihmisille jotka tyytyvät siihen mitä jokin yhtiö tarjoaa. Mutta kaikkien ihmisten tarpeet eivät ole samoja.

Usein kotiolosuhteissa on paljon järkevämpää koota joku kokonaisuus eri osista. Koska näin on mahdollista saada kokonaisuus joka ei ole sidottu jonkin yksittäisen yhtiön näkemykseen, vaan voi koota parhaat näkemykset sellaiseksi kuin haluaa. Myös huolto ja ongelma tilanteet ovat helpompia kun kaikki asiat eivät ole yhden laitteen varassa.

Itse olen sitä mieltä että taskussa kannettavat laitteet kannattaa olla mahdollisimman monipuolisia yhdellä laitteella. Mutta kotona taas kannatan erillisiä asioita maksimaalisen laadun takia. Ihan sama kuin kotona on AV-vahvistimet ja erilliset kaiuttimet verrattunna johonkin TV:hen jossa ne on sisäärakennetut kaiuttimet. Kyse on hyvän ja keskinkertaisen erosta. Minusta "näyttö" tulisi keskittyä mahdollisimman hyvään kuvaan eikä yrittää haalia monia, monelle ihan turhia, ominaisuuksia.

Tälläiset keskiverto äly-TV-laitteet eivät ole hyviä ihmisille jotka eivät halua asioita samaan laitteeseen. Koska ne monet keskiverto ominaisuudet vain maksaa lisää tuotteessa silloin kun niille ei ole mitään käyttöä.

Minulla on tuossa TV jossa on viritin mutta en ole koskaan sitä viritintä käyttänyt, se on ollut minulle 100% haittatekijä, koska valikoissa ja kauko-ohjaimessa on turhia TV-ominaisuuksia. Kun minun TV on erillinen laite. Miksi erillinen laite eikä sisäinen? Koska se sisäinen on puhdas paskakasa verrattuna erilliseen ulkoiseen joka on räätälöitävissä minun henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Tarkoitan tällä vaikka yhteen laitteeseen monia ominaisuuksia voi olla joillekin ihmisille hieno asia ja juuri mitä he haluavat, niin on myös ihmisiä joille ne turhat omaisuudet ei ole mitään muuta kuin puhdasta paskaa alusta loppuun.

Minua ei huoleta se että parempia äly-TV:tä tulee tulevaisuudessa, koska sille on tarvetta. Minua huolettaa että ne voi olla ainoa asia jota tulee tulevaisuudessa koska jotkut ihmiset eivät tajua että ne eivät ole kaikille se hyvä vaihtoehto.

user_org (vahvistamaton)10/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

mutta tarkoitinkin nyt sitä että kiinteän SmartTV:n sijaan voitaisiin liitännät toteuttaa niin että se ulkoinen lisäpalikka saisi myös käyttövirtansa TV:n usb-liittimestä ja TV:n kaukosäädin olisi valmiiksi varustettu lisäpalikan ohjauspainikkeilla, jolloin erillinen lisäpalikka toimisi television kanssa saumattomasti yhteen eikä tarvitsisi erillisiä virtalähteitä taikka kaukosäädintä.


Osa "smart" lisäpalikoista ottaa virtansa telkasta ja on telkan vakiosäätimellä ohjattavia.

Toinenlähestymistapa on että "smart" mokkulan oma kaukoohjain korvaa telkan ohjaimen. Tämä tuo sellaisia etuja että se ohjain olisi paremmin optimoitu, perus TV ohjain on peruskamaa että paremmin noinpäin.

user_org (vahvistamaton)11/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Kun systeemit integroidaan itse näyttöön, eli tehdään TV/SmartTV, saavutetaan joitain etuja esim kuvanlaadun suhteen.


Voisitko perustella tätä, koska itse en näe mitään teknistä etua tästä kuvanlaadulle, kun kyse on nykyajan digitaalisesta TV:stä. Digitaalisen signaalin siirto muutaman metrin verran ei ole mikään kuvanlaadullinen ongelma.


Sisältö on nykyään häviöllisesti pakattua ja vain joskus natiivii tarkkuista.
Jos Smart purkilla tarkoitus käpistellä laajasti sisältöä, esim videosisältöä, tarvitaan siltä paljon vääntöä ja siinä pahasti altavastaajana vs se mitä varsinaisella telkalla paukkuja osaamista juuri sen raudan kanssa. Lisäksi liitännät tulee jälkijunassa vs. se mitä itse näytön sisällä voi tehdä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Usein kotiolosuhteissa on paljon järkevämpää koota joku kokonaisuus eri osista.


No jaa, useita tapauksia varmasti.

Littutelkkojen myötä entistä useammin lisätilpehöörit on hankalia ja epäkäytönnöllisiä, ellei ne mahdu sen telkan sisään, tai ainakin melkein. Ellei sitä telkkaa ole lättässyt vanhalle TV tasolle. Tosin ei tavatonta että siinä TVtasolla pölyttyy vanhat vehkeet kytkemättä.

Lähiverrko, IP, langattomat jutut tulee usein niiden Smart mallien mukana, mikä mahdollistaa talouden laitteiden sisällön käyttöä, tai telkan käytön näyttönä. Siis luurit, täppärit, läppärit, media lähteet jne.


Lainaus:

Minulla on tuossa TV jossa on viritin mutta en ole koskaan sitä viritintä käyttänyt, se on ollut minulle 100% haittatekijä

Joku myynyt sulle telkan monitorina.


TV tunnuspiirre on se viritin, moderni TV on DVB virittimien lisäksi IP kelpoinen.

No myönnän että joskus tulee telkka ostettua monitoriksi sen takia että olleet halpoja vs. monitori. Sen verrankatsonut ettei virittimistä haittaa ja nykyään ei edes TVmaksun takia tarvi karsastaa.


Tieturva, yksityisyys, ekosysteemit niistä olen huolissani.

Lumikki12/17

Lainaus:

Sisältö on nykyään häviöllisesti pakattua ja vain joskus natiivii tarkkuista. Jos Smart purkilla tarkoitus käpistellä laajasti sisältöä, esim videosisältöä, tarvitaan siltä paljon vääntöä ja siinä pahasti altavastaajana vs se mitä varsinaisella telkalla paukkuja osaamista juuri sen raudan kanssa. Lisäksi liitännät tulee jälkijunassa vs. se mitä itse näytön sisällä voi tehdä.


En tiedä kuinka hyvin tunnet viritin, hdmi:n ja näyttöjen tekniikoita mutta vaikka digitaalinen tv-lähetys signaali on pakattua. Huomaa kuitenkin että oli se digiboxi ulkona näytöstä tai sisällä ei muuta teknisesti tilannetta paljonkaan olenkaan. Koska molemmissa joudutaan purkamaan se pakattu digitaali tv-signaali (mpeg2, mpeg4) jotta se voitaisiin viedä näyttöön.

Esimerkiksi hdmi:ssä vain siirretään digitaalista videosignaalia, se voi olla pakattua (jos vain välitetään olemmassa oleva data sen läpi) tai se voi olla pakkaamatonta jos se on jo valmiiksi purettu näytölle. Näyttö käsittelee siis ihan samaa digitaalista dataa kuin se tekisi sisäisellä virittimellä. Ajattele asiaa vaikka tietokonenäyttöjen osalta jossa on hdmi, ei sitä signaalia sinne hdmi:n enää uudelleen pakatta, koska siinä ei olisi mitään järkeä.

Eli kuvanlaatu on enemmän kiinni tv-lähetyksen laadusta ja kuva skaalaimista. Monissa laitteissa on valinta että missä kohtaa käsittelyketjua haluaa esimerkiksi tehdä sen skaalauksen jos sille on tarvetta. Sen voi jopa tehdä AV-vahvistimessa digiboxin ja näytön välissä. Digitaalisessa videossa ei tapahtu kuvan laatuhäviöitä ellei sitä signaalia uudelleen pakata ja yleensä sitä ei tehdä koska siihen ei ole mitään syytä, koska hdmi osaa välittää pakkaamonta signaalia ihan hyvin.

Jos taas ajattelet skaalaimen laatua niin sekin vaihtelee ihan sen mukaan mitä kukin laite käyttää. Minullakin oli aikoinaan parempi skaalain av-vahvistimessa kuin TV:ssä.

user_org (vahvistamaton)13/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


En tiedä kuinka hyvin tunnet viritin, hdmi:n ja näyttöjen tekniikoita mutta vaikka digitaalinen tv-lähetys signaali on pakattua. Huomaa kuitenkin että oli se digiboxi ulkona näytöstä tai sisällä ei muuta teknisesti tilannetta paljonkaan olenkaan. Koska molemmissa joudutaan purkamaan se pakattu digitaali tv-signaali (mpeg2, mpeg4) jotta se voitaisiin viedä näyttöön.


Kun MPEG pakkauksen purkaa niin siinä saatetaan menettää informaatiota.
Eli purettuna HDMIn kautta voi olla huonommat edellytykset kohtuu kuvaan

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Esimerkiksi hdmi:ssä vain siirretään digitaalista videosignaalia, se voi olla pakattua (jos vain välitetään olemmassa oleva data sen läpi) tai se voi olla pakkaamatonta jos se on jo valmiiksi purettu näytölle.


Kuinkalaajasti "monitorit" tai tyhmä TV tukee pakattua signaali HDMIn yli ja mitä pakkauksia ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Eli kuvanlaatu on enemmän kiinni tv-lähetyksen laadusta ja kuva skaalaimista. Monissa laitteissa on valinta että missä kohtaa käsittelyketjua haluaa esimerkiksi tehdä sen skaalauksen jos sille on tarvetta. Sen voi jopa tehdä AV-vahvistimessa digiboxin ja näytön välissä.

MPEG tyyppisten pakkausten purussa parhaat edellytykset on siellä näytössä vs HDMI kytketyssä laitteessa.

Hyvään tulokseen on myös merkitystä millaisesta matskusta ja kuinka pätevästi pakattu.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Jos taas ajattelet skaalaimen laatua niin sekin vaihtelee ihan sen mukaan mitä kukin laite käyttää.


Totta, ns monitoreissa se voi puuttua kokonaan, tai on surkea. Telkkojakin on ollut monen tasoista .

Edellä sivuaa lähinnä TV, tilausvideoiden yms. katselua, SmarTV on toki muutakin ja usein sen myötä tulee ominaisuuksia joita ei tyhmätelkassa tai ns monirotissa ole. (No ns. Monitoireissa nykyään myös "smart" ominaisuuksia).

Missään tapauksessa en tarkoita että ns. älytelkat olisi tällähetkellä jotekin hyvällä tasolla, moni malli on kömpelö, tahmanen, ja mahdollisuuksia on paljon hyödyntämättä.

Standartien puute ja ihan päinvastaiseen pyrkiminen, mikä johtaa siihen että ulkoiset purkitkin tulee leviään

Lumikki14/17

Lainaus:

Kun MPEG pakkauksen purkaa niin siinä saatetaan menettää informaatiota.
Eli purettuna HDMIn kautta voi olla huonommat edellytykset kohtuu kuvaan.


Puutun vielä tähän pikkasen...

Ensinnäkin kun pakataan/puretaan mpeg niin siinä tapahtuu data häviöitä, johtuen ihan siitä että kysessä on häviöllinen pakkaus tekniikka. Ihan kuten sanoit.

Mutta se mikä sinun pitäisi ymmärtää että riippumatta onko se TV-viritin sisäinen tai ulkoinen niin näin tapahtuu aina samalla tavalla eli se on pakko purkaa joka tapauksessa jossain vaiheessa. Koska sitä mpeg:iä ei pysty sinne näytön pixeli muotoiseen kuvan laittamaan ilman että se data puretaan.

Vaikka kyseinen mpeg pakkaustekniikka aiheuttaa häviöitä niin pakkamisen/purkamisen jälkeen se pakkaustekniikka ei enää vaikuta asiaan. Myös kulki se digitaalinen data laitteen sisäisessä tai ulkoisessa asiassa, niin siinä ei enää synny häviöitä koska se on digitaalisessa muodossa, riippumatta onko se purettua tai pakattua.

Jotta ymmärtäisit asian paremmin niin jos joku lähettää sinulle zip-tiedoston niin et sinä näe sen sisällä olevaa dataa ilman että joudut avamaan (purkamaan) kyseisen pakkauksen sille sopivalla algoritmilla. Mutta myös se pakattu zip-tiedosto on digitaalista eli voit kopioida sitä zip-pakettia, eikä se siitä muutu.

Purettuna HDMI:n kautta se on täysin sama kuin purettuna sisäisesti. Koska se on pakkoa aina purkaa ja se tapahtuu joka tapauksessa. Se että purkaako sen ulkoinen asia ennen hdmi:tä sen vain näyttö hdmi:n jälkeen ei vaikuta mitenkään asiaan. Koska se tapahtuva pakkaus/purkaushäviö algoritmissa on aina sama samalle datalle ja digitaalinen siirto on pakattuna tai purettuna aina digitaalista.

Ikävä kyllä en pysty tätä asiaa sinulle tämän paremmin selittämään.

user_org (vahvistamaton)15/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Mutta se mikä sinun pitäisi ymmärtää että riippumatta onko se TV-viritin sisäinen tai ulkoinen niin näin tapahtuu aina samalla tavalla ...


Juju siinä ettei välttämättä samalla tavalla. (jos viritin hoitaa purkamisen)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

eli se on pakko purkaa joka tapauksessa jossain vaiheessa. Koska sitä mpeg:iä ei pysty sinne näytön pixeli muotoiseen kuvan laittamaan ilman että se data puretaan.


Juju on siinä että ulkoinen purkaja ei voi sitä suoraan näytön pikseleihin(saatin sen osiin) pistää, vaan se purkaa sen esimerkkisi HDMI väylään kelpaavaksi.

Näytössä itsessään ei ole niitä HDMI rajoitteita, vaan se voi hyödyntää omia resrusseja pyrkiessään suoraan mahdollisimman hyvään kuvanlaatuun.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Myös kulki se digitaalinen data laitteen sisäisessä tai ulkoisessa asiassa, niin siinä ei enää synny häviöitä koska se on digitaalisessa muodossa, riippumatta onko se purettua tai pakattua.


Pohdit nyt sitä syntyykö jossain digitaali väylässä häviöitä, kyse ei ole siitä, vaan mm siitä mitä digitaalisessa sisällön käsittelyssä tapahtuu


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Jotta ymmärtäisit asian paremmin niin jos joku lähettää sinulle zip-tiedoston niin et sinä näe sen sisällä olevaa dataa ilman että joudut avamaan (purkamaan) kyseisen pakkauksen sille sopivalla algoritmilla. Mutta myös se pakattu zip-tiedosto on digitaalista eli voit kopioida sitä zip-pakettia, eikä se siitä muutu.


Hyvä esimerkki asian vierestä.
Zip on häviötön, sitä voi purkaa ja pakata edes takas, siirrellä jne, mutta siinä ei käsitellä varsinaista sisältöä.

Videokuvan häviöllisessä pakkauksessa ja purkamisessa ei ole tuosta kyse.

Sen lisäksi että pakatessa tapahtuu häviöitä niin häviöitä voi tapahtua myös purettaessa (riippuen pakkaus menetelmästä). Eli et saa purettua uudelleen pakattua identtiseksi sen edeltävänpakatun kanssa.

Lisäksi kannattaa pitää mielessä että pakettaessa lähdematsku voi olla teknisesti korkeaalaatuista, josta pakataan suoraan tavoiteltu.

Näytössä käsitellään enemmän tai vähemmän sitä HDMIstä tulevaakin dataa

Lumikki16/17

Lainaus:

Videokuvan häviöllisessä pakkauksessa ja purkamisessa ei ole tuosta kyse.


Minä luovutan.

Koska jostain syystä sinä ajattelet että koska TV-lähetys tapahtuu häviöllisellä tekniikkalla niin näin tapahtuu myös sisäisissä järjestelmissä sen datan purun jälkeen. Et tunnu pystyvän erottelemaan toisistaan lähetysmuodon häviöllistä pakkausta ja digitaalisen datan siirron häviömättömyttä sisäisissä siirroissa.

Ymmärrän kyllä pointtisi että sisäisessä jää yksi siirto vähemmälle, mutta koita ymmärtää että sillä ei ole digitaalisessa siirrossa mitään merkitystä koska se digitaalinen siirto (hdmi) on häviötöntä, vain se mpeg pakkaus on häviöllistä.

user_org (vahvistamaton)17/17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

digitaalisessa siirrossa mitään merkitystä koska se digitaalinen siirto (hdmi) on häviötöntä,


En tarkoittanut että itse HDMI kaapelissa tapahtuisi häviöitä tai jossain muussa dataväylässä.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Koska jostain syystä sinä ajattelet että koska TV-lähetys tapahtuu häviöllisellä tekniikkalla niin näin tapahtuu myös sisäisissä järjestelmissä sen datan purun jälkeen.


En aivan noinkaan.

Riippumatta lähetyksen häviöttömyydestä niin digitaalinen singnaalin käsittely vaikuttaa dataan, voi vaikuttaa niin että alkuperäistä infoa menetetään. (siis en puhu siirrosta, vaan siitä käsittelystä)

Eli ulkoinen digiboxi käsittelee data (häviöitä), tuuppaa näytön HDMIhin jonka jälkeen näyttö käpistelee sitä.


Häviöllisen pakkauksen purussa lisäksi menetetään siinä pakkauksessa ollut infoa.

Ajatuksena siis se että televisio aidosti sisäisesti käsittelisi streemiä, eikä siis kyse mistään samojen kuorten sisään piilotetuista erillislaitteista.

Pohdi esim. perus SD streemi on ehkä pakattu laadukkaasta tarkasta materiaalista. Telkka Full HD tai tarkempi, kykeneen korkeisiin kuvataajuuksiin, siinä streemistä suoraan paremmat edellytykset, kuin HDMIsta tulevalla valmiiksi puretulla.

Lainaus:

Ymmärrän kyllä pointtisi että sisäisessä jää yksi siirto vähemmälle,

En suoranaisesti siirtoja, vaan heikentäviä käsittelyjen vähentaminen.

Sen lisäksi että pakatusta suoraan voidaan purkaa optimimpaa, voitaisiin samalla tehdä myös näyttämiseen liittyviä säätöjä.

Panelitekniikoita on erilaisia ja vielä enemmän tekniikoiden erilaisia toteutuksia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki