AfterDawn logo

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite halutaan hylätä kokonaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
13 kommenttia

Sivistysvaliokunta on tämänpäiväisessä käsittelyssään päättänyt ehdottaa, että viime vuonna eduskunnan käsittelyyn saapunut Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite hylätään. Valiokunta ehdottaa aloitetta hylättäväksi kokonaisuudessaan, eli aloitteessa ehdotettuja muutoksia ei ehdoteta hyväksyttäväksi edes osittain.

Päätös ei tullut todennäköisesti juuri kenellekään yllätyksenä, sillä sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo totesi jo viime kesänä, että aloitteella ei todennäköisesti tule olemaan mitään vaikutusta tekijänoikeuslainsäädäntöön. Hän myönsi kommenttia antaessaan, ettei ollut edes lukenut aloitetta.

Mietinnössään sivistysvaliokunta toteaa, että:

Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.

Valiokunta katsoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi harkita aloitteesta mahdollisesti johtuvaa lainvalmistelun tarvetta. Elämme uudessa digitaalisen ympäristön ajassa, jossa tekijänoikeuslainsäädännön soveltuminen tämän hetkiseen toimintaympäristöön on suuresti muuttumassa niin ammatinharjoittajan, elinkeinoelämän kuin kuluttajankin näkökulmasta. Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.

Valiokunta totesi mietinnössään myös, että ehdotettu laillisen lähteen kriteerin poistaminen, jota Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolsi, ei ole mahdollista Euroopan unionin tuomioistuimen antaman ratkaisun takia (ACI Adam BV ym. v Stichting de Thuiskopie).


Mietinnössään sivistysvaliokunta käsittelee lähinnä aloitetta vastustaneiden asiantuntijoiden näkemyksiä ja toteaa lähinnä saaneensa myös "kansalaisaloitetta puoltavia asiantuntijalausuntoja" (osa näistä lausunnoista olisi jäänyt saamatta jos valiokunta olisi edennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan).

13 KOMMENTTIA

Zunter1/13

Mitäköhän ongelmaa aloitteessa on? Eiköhän ne ongelmat ole jollakulla valiokunnassa?

Lumikki2/13

Tulos kertoo hyvin kuinka paljon kansanedustajat ja virkamiehet arvostavat kansalaisten asioita. Ongelma on että kun ollaan itse liian paljon etuoikeutettuja, ei enää nähdä sitä oikeaa kansaa, jonka asioita pitäisi ajaa, eikä vain omia.

Zeitsei3/13

(Ongelmakohtana oli) ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa.
Entä sitten? Koko "järkeä tekijänoikeuslakiin" idea oli lainsäädännön muuttaminen.

Koko aloitteeseen on nähtävästi suhtaudutta asenteella "lukematta roskaa".

tataka4/13

Syljen suomalaisten valiokuntien päälle. Liian monia kansalaisaloitteisiin suhtaudutaan varsinkin puheenjohtajan mukaan tosi negatiivisesti ja ei edes haluta lukea asiasta tai kuulla kaikkia mielipiteitä tai sitten kuullaan ihme asiaan liittymättömien ryhmien mielipiteitä(esim tasa arvoista avioliittolakia kuultiin kymmenien uskonnollisten järjestöjen edustajia vaikkei asia heille kuulu)

Edit ja tottakai kaikissa kansalaisaloitteissa on tuo kamala halu muuttaa nykyistä lainsäädäntöä eikä vain kerätä allekirjoituksia kuinka fantsusti joku laki on jota ei saa muuttaa.

KalikoJak5/13

En oo lukenu kokonaan tuota aloitetta, mutta aika negatiivinen asenne on tällä valiokunnalla, meinaan kun mitään siitä ei olla hyväksymässä. Tuntuu tosiaan siltä niinku Lumikki sanoi, että päättäjät eivät näe kansan etua, koska itse ovat niin kaukana korkealla.

Ottaen huomioon puheenjohtajan ennakkoasenteen ja sen seikan, että lakialoite oltiin hylkäämässä ennen kaikkien osapuolten kuulemista, olisi mielestäni perusteltua antaa jollekkin tai joillekkin kunnolla monoa. Kehtaavat vielä sanoa, että kansalainen voi vaikuttaa asioihin.

Lainaus:

Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.

Tuleeko kellekkään sellaiset vibat tästä, että suunnitteilla on kasa uusia teostomaksuja?

Mynthon6/13

Demokratia on jälleen kerran toteutunut.

Onko se nyt hyvä vai huono asia ja pitäisikö itkeä vaiko nauraa?
Se jää nähtäväksi.

teme5657/13

Lainaus:

Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.


On aika vakava juttu, jos meillä ei poliitikot ja virkamiehet osaa mitään. Lakikirjayhteensopivuus on helppo selvittää, ei se vaadi kuin että osaa sen riittävällä tasolla jolloin voi verrata nyt ehdotettuja muutoksia nykytilanteeseen. Vaikutusten arviointi onkin pahempi, sitähän poliitikot ei oikein koskaan ole osannut missään muussakaan asiassa.

tkkaisla8/13

Minne tästä päätöksestä voi valittaa?

DeNiWar9/13

Jotenkin tuo ei yllätä ollenkaan. Johan se on nähty ettei tämän maan korruptoitunut hallitus aja kansan asiaa eikä kansalaisten asiat ja etu kiinnosta p**kaakaan, vaan ainoastaan sen asiaa hoidetaan joka maksaa parhaat lahjukset. Kansa maksaa vain verot.

Engram_10/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tkkaisla:

Minne tästä päätöksestä voi valittaa?

Lainaus:

Oikeuskansleri valvoo viranomaisia käsittelemällä niitä koskevia kirjallisia kanteluita. Oikeuskanslerille voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.

Graken (vahvistamaton)11/13

Edustuksellinen demokratia ei toimi.

Lumikki12/13

No mehän ollaan "demoratiassa" jossa kansalla on oikeus äänestää esivalituista ehdokkaista kenet tahansa eduskuntaan.

Tietysti näillä edustajilla ei ole mitään velvollisuutta toimia Suomen kansan parhaaksi. Ne voi kuunnella ketä tahansa lobbaria joiden tehtävä on edistää omien etuoikeutettujen tahojen asioita. Tietysti voihan se kansaedustajakin tehdä samaa eli ajaa vain oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin päämääriä.

Yhteiskunnassa jossa RAHALLA on suora pääsy päätöskoneistoon ei koskaan seuraan mitään koko kansan hyvinvointia parantavaa. Paitsi silloin kun ne asiat ovat käsikädessä sen etuoikeutettujen tarpeiden. Raha korroptoi ja muuttaa näkökulmia. Usein ne syyt miksi niitä päätöksiä oikein tehdään tahtoo unohtua sen rahan vallan äänen alle.

pastori13/13

seuraavissa vaaleissa minä ainakin äänestän tätä järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki