AfterDawn logo

Villi huhu: Windows 9 -päivityksestä voi tulla ilmainen XP-käyttäjillekin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
7 kommenttia

Microsoft pohtii parhaillaan keinoja, joiden avulla se saisi mahdollisimman monet Windows-käyttäjät päivittämään koneensa ensi keväänä julkaistavaan Windows 9:ään.

ZDNetin Microsoft-asiantuntija Mary Jo Foleyn mukaan ohjelmistojätti harkitsisi erityistarjousta Windows XP:n, Vistan ja 7:n käyttäjille: Windows 9:n voitaisiin tarjota nykyisille Windows-käyttäjille jopa ilmaiseksi. Se olisi varsin radikaali liike Microsoftilta, joka tekee rahansa myymällä käyttöjärjestelmiä loppukäyttäjille ja laitevalmistajille.

Ilmainen päivitys takaisi kuitenkin sen, että useimmat tietokoneet tukisivat uusimpia ominaisuuksia, mikä tekisi koko Windows-ekosysteemistä aiempaa vahvemman. Microsoft tarjoaa valmistajille jo nyt Windowsin ilmaiseksi alle yhdeksän tuuman laitteisiin. Käyttöjärjestelmissä ollaan muutoinkin siirrytty pois maksullisista päivityksistä. Esimerkiksi Apple tarjoaa Maceille OS X -päivitykset nykyään ilmaiseksi.


Windows 9:n esitellään nykytietojen mukaan vuoden 2015 keväällä, joten Microsoft tuskin on vielä lyönyt mitään lukkoon ja suunnitelmat voivat muuttua.

7 KOMMENTTIA

AkZuh1/7

Periaatteessa os x ilmaisia päivityksiä ei voi verrata wibdowssiin, koska os x tulee macin mukana ja ainut laitemyyjä on apple ja näin apple saa rahoitusta käyttöjärjestelmälle uusosta koneista. Microsoft ei myy tietokoneita, jos surfacea ei lasketa joten lisenssi tulot ainoa tulonlähde x86/64 pohjalle.

teppoI2/7

Originally posted by AkZuh:

Periaatteessa os x ilmaisia päivityksiä ei voi verrata wibdowssiin, koska os x tulee macin mukana ja ainut laitemyyjä on apple ja näin apple saa rahoitusta käyttöjärjestelmälle uusosta koneista. Microsoft ei myy tietokoneita, jos surfacea ei lasketa joten lisenssi tulot ainoa tulonlähde x86/64 pohjalle.

Mikään ei estä laitevalmistajia vaikkapa ostamasta Microsoftilta päivityksiä ja jakamasta niitä ilmaiseksi omille asiakkailleen, ts. tehdä käytännössä kuin Apple nyt.

tataka3/7

Minusta olisi tosi järkevää jos microsoft tarjoaisi windows xp,vista ja 7 käyttäjille(siis ei valmistajille) vaikka 3 kk windows "9" julkaisusta ilmaisena ja sen jälkeen alennetulla hinnalla ja sitten normaalihinnalla sekä windows 8.x käyttäjille alennettu hinta vaikka vuosi. Uusimman windowsin käyttäjämääriä pitäisi saada reilusti lisää koska muuten alkaa pelinkehittäjien "pako"(siis tekevät myös linuxille pelejä) linuxille ja windowsin suurin etu on pelien tarjonta, mutta jos tulee paljon hyviä pelejä linuxille ja niitä vanhoja portataan niin aika moni ei vältämättä enää päivitä windows 8.x/9.x vaan asentaa ubuntun/linux mint/steamos koneeseen.

Linuxillekin tosin rupeaa jo tulemaan viruksia ihan kotikäyttäjiäkin vastaan ja koska suurinosa ei käytä linuxissa virustorjuntaa toisinkuin windowsissa voi tulla aika äkkiä pako takaisin windowsiin jos kunnollista virustorjuntaa ei saa linuxeihin ja windows 9.x saisi halvalla/ilmaiseksi.

Ei tiedä mitä uusi mikkisoftan johtaja nadella tekee, saattaa tehdä jotain radikaalia esim windows uuden koneen mukana esim 5 vuotta uusin windows ja päivitykset ja sen jälkeen maksaa lisää jatkosta.

mcmopo4/7

Itse en usko että tulee XP käyttäjille ilmaisena. Suurimmassa osass XP:n aikaisissa koneissa loppuu muiti kesken uuden järjestelmän käyttöä. Tästä taas voi saada äkkiä uusi windows huonon maineen kun porukka yrittää käyttää järjestelmää 10-vuotta vanhoilla koneilla.

v1gor5/7

Originally posted by tataka:Linuxillekin tosin rupeaa jo tulemaan viruksia ihan kotikäyttäjiäkin vastaan ja koska suurinosa ei käytä linuxissa virustorjuntaa toisinkuin windowsissa voi tulla aika äkkiä pako takaisin windowsiin jos kunnollista virustorjuntaa ei saa linuxeihin ja windows 9.x saisi halvalla/ilmaiseksi.

Linux-käyttikseen nyt vaan ei voi virusta asentaa käyttäjän tietämättä. Windowsissa se on tuttua ja todennäköistä.

Myös Linuxille tietysti VOIDAAN tehdä viruksia. Homma vain ei johda puusta pidemmälle. Muutaman syynkin voi tässä mainita.

- Käyttöjärjestelmä ja suurin osa ohjelmista on avointa koodia ja lukemattomat silmäparit lukevat sitä kuka missäkin tarkoituksessa.

- Löytyneisiin tietoturvaa vaarantaviin virheisiin reagoidaan nopeasti. Parhaassa tapauksessa korjaus tulee jakoon vain muutamien tuntien kuluttua virheen löytymisestä. Kaikki korjaukset ovat julkisia eikä niitä yritetä peitellä salassa.

- Käyttäjä toimii aina rajoitetuin oikeuksin ja vain huoltotöissä käytetään täysiä käyttöoikeuksia. Näin haittaohjelman on vaikea päästä pesiytymään muualle kuin käyttäjän omaan hakemistoon.

- Ohjelmat asennetaan keskitetysti jakelun pakettivarastosta eikä ohjelmia haalita pitkin nettiä. Vain harva Windows-käyttäjä hakee ohjelmansa tekijän sivuilta.

- Linux on alunperin tehty useamman käyttäjän verkkokäyttöjärjestelmäksi. Verkon ja käyttäjien aiheuttamaan tietoturva on voitu ottaa paremmin huomioon alusta asti.

- Linux-jakeluissa ytimen ja kirjastojen rakenne muuttuu kehityksen myötä koska avoimen koodin ohjelmat voidaan aina kääntää uudestaan kun muutostarvetta tulee. Windowsissa näin ei voida tehdä yhteensopivuuden säilyttämiseksi vanhoihin ohjelmiin vaan ongelmat joudutaan kiertämään erilaisilla "virityksillä".

In the end.... -Mikään käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan pysty suojautumaan hölmöltä käyttäjältä (ei ainakaan ylläpitäjältä).

jartar6/7

Vaikea uskoa todeksi. Etenkin vanhemmilla koneilla, voi tulla ylitsepääsemättömiksi ongelmiksi ajurit. Voi sitä vihan ja haukkumisen määrää kun suurimmalla osalla "noviisi" päivittäjistä oheislaitteet eivät toimi ja tietoneeseen ei saa ilman huollon apua ääniä kuulumaan. Samoin tärkeät ohjelmat lakkaavat toimimasta ja uusia ei osata hakea. Ongelmat ovat varmoja ellei koneessa ole vähintään windows 8 käyttistä.


xbkrypt0n7/7

Ihan mielekiintoinen idea olisi julkaista joku erittäin karsittu versio tuosta uudesta käyttöjärjestelmästä täysin ilmaisena. Tyyliin Windows 7 Starter mutta vielä enemmän rajoitettuna. Käyttäjää tietysti kehotettaisiin päivittämään käyttöjärjestelmä johonkin parempaan versioon pientä maksua vastaan. Uutisessa mainittuun päivitysversioon en jaksa uskoa nanosekuntiakaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT