AfterDawn logo

Onko Blu-ray kuolemassa? Sony arvioi levybisneksen arvoa uudelleen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
44 kommenttia

Sony on kertonut suunnittelevansa 25 miljardin jenin eli noin 175 miljoonan euron alaskirjauksen tekemistä levyvalmistuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei Sony pidä CD-, DVD- ja Blu-ray-levyjen valmistusta enää niin arvokkaana bisneksenä kuin aiemmin. Alaskirjauksen syyksi kerrottiin levymyynnin odotettua nopeampi heikkeneminen.

Syyt levymyynnin hidastumiselle ovat hyvin selvillä. Musiikkia ei enää kuunnella CD-levyiltä, eikä elokuva katsella DVD- tai Blu-ray-levyiltä. Niiden rinnalle on kehittynyt digitaalisia jakelukanavia, joiden ansiosta sisältöä voi kuunnella tai katsella melkeinpä millä tahansa verkkoon kytkettävällä laitteella. Musiikkia kuunnellaan Spotifysta tai ostetaan iTunesista ja elokuvia katsotaan Netflixistä.

Alaskirjauksen tarkempia syitä ei eritelty lehdistötiedotteessa, mutta ilmeisesti Blu-rayn yleistyminen on jäänyt odotettua heikommaksi. Levyformaatti esiteltiin vuonna 2006, minkä jälkeen se joutui kilpailemaan HD DVD:n kanssa HD-formaattikuninkuudesta. Formaattisota ratkesi vuonna 2008, minkä jälkeen kuluttajatkin saattoivat uskaltaa satsata uusiin laitteisiin.

44 KOMMENTTIA

LigHtX1/44

Yllättävää että ihmiset eivät osta blu-rayta. Uudehko normaali blu-ray leffa maksaa sen 20€ ja tällä hinnalla sinun täytyy vielä yleensä sietää mainoksia joka kerta kun levyä alat soittamaan (joskin voihan noita yleensä skipata mutta silti). Ero on huikea kun verrataan Netflixiin tai muuhun vastaavaan palveluun, josta maksat alle kympin kuussa. Näissä saat katsoa niin paljon leffoja/sarjoja kun silmät kestää ilman minkään valtakunnan mainoksia tai bugittavia alkuvalikoita. Joten tiedostamalla tai tiedostamattaan ovat ajaneet fyysisten formaattien haluttavuuden sille tasolle, että menekki tippuu nopeammin kun alunperin olivat ajatelleet.

_-Jaska-_2/44

Itse tulen ainakin ostamaan niin kaun elokuvat DVD-levyinä kun vain mahdollista on, koska silloin saan haluamani elokuvat omaksi ja voin katsella niitä milloin haluan, kun taas Netflixin ja muiden elokuvapalveluiden kanssa olisin täysin nettiyhteyden varassa ja kun täällä korvessa asun niin ei nettiyhteys ole aina mikään paras.
Jos ei siis netti olisi poikki en voisi katsoa mitään elokuvia, koska en pääsisi palveluihin, kun taas DVD:ltä näen ne koska haluan.
Blu-rayta en ole koskaan edes hankkinut, koska DVD-laatu riittää itselle aivan hyvin, vaikka televisio onkin 47". En tajua ihmisiä, jotka valittaa sitä että DVD laatu olisi huonoa. Olen kyllä nähnyt elokuvia Blu-Raylta tuttavilla joten voin verrata niiden laatua, enkä mielestäni tarvitse parempaa kuin DVD:n kuvanlaadun.

Sitten kun joka paikkaan Suomessa saadaan vakaa ja nopea netti, joka ei pätki voin harkita siirtymistä elokuvapalveluihin, mutta siihen asti pitäydyn DVD:issä.

Phoenix433/44

Lainaus:

Blu-rayta en ole koskaan edes hankkinut, koska DVD-laatu riittää itselle aivan hyvin, vaikka televisio onkin 47". En tajua ihmisiä, jotka valittaa sitä että DVD laatu olisi huonoa. Olen kyllä nähnyt elokuvia Blu-Raylta tuttavilla joten voin verrata niiden laatua, enkä mielestäni tarvitse parempaa kuin DVD:n kuvanlaadun.


Juuri tämä on syy siihen, ettei Blu-Raysta tullut kunnon menestystä: kuluttajilla ei ole silmiä päässä.

jartar4/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:


Juuri tämä on syy siihen, ettei Blu-Raysta tullut kunnon menestystä: kuluttajilla ei ole silmiä päässä.


Näinhän se on. Levyt kalliimpia, käynnistys hitaampaa ja parempi kuvanlaatu ei kiinnosta muuta kuin murto osaa ihmisistä. Ei yllätä miten kävi.

Lainaus:

Levyformaatti esiteltiin vuonna 2006, minkä jälkeen se joutui kilpailemaan HD DVD:n kanssa HD-formaattikuninkuudesta. Formaattisota ratkesi vuonna 2008, minkä jälkeen kuluttajatkin saattoivat uskaltaa satsata uusiin laitteisiin.


Veikkaan, että muutamaa tyyppi hakkaa jatkuvasti päätä seinään, kun miettii miten tyhmiä olivat. Ilman turhanpäiväistä formaatti sotaa teräväpiirtolevyt olisivat kerenneet saamaan jalansijaa ajoissa ja menestys pidemmälle tulevaisuuteen olisi ollut taattu oikeanlaisella taktiikalla. Nyt mentiin liian lähelle tilausvideopalveluita, mikä aiheuttaa formaatin kuolemisen, ennenkuin siitä tulee suosittu. Muitakin virheitä tehtiin. Jos Blu-ray oltaisiin OIKEASTI haluttu markkinoille niin levyjen hinnan olisi pitänyt olla sama DVD-levyjen kanssa. Tuote olisi levinnyt laajemmalle ja pitkällä tähtäimellä tulot olisi olleet ihan eri luokkaa...

Lumikki5/44

Lainaus:

Juuri tämä on syy siihen, ettei Blu-Raysta tullut kunnon menestystä: kuluttajilla ei ole silmiä päässä.


Blu-ray:n paras etu DVD:hen verrattuna ei oikeastaan ole kuvanlaatu, vaan äänet. Vaikka kuva on pikkasen parempi niin se ei välttämättä ole HINTANSA arvoinen. Joku elokuva katsotaan yleensä yhden tai muutaman kerran, sen jälkeen siitä on viehätys poissa. Jos saman elokuvan saa DVD:nä vaikka puoleen hintaan niin kyllä se pistää miettimään kannattaako ostaa blu-ray.

Jos ostaisin mitään viihdettä niin kyllä valitsen blu-ray:n, mutta vain jos hinta on oikea. Tällä hetkellä en osta viihdettä olenkaan, koska viihdeteollisuus ei ole kiinnostunut tuottamaan hyviä tuotteita tai palveluja kuluttajalle, se on kiinnostuneempi omien asioitensa suojelemisesta ja rahastuksesta, kuin asiakkaittensa tarpeista.

Mitä tulee varsinaiseen uutiseen. Niin taas viihdeteollisuus tappaa omaa liiketalouttaan, olettamalla että verkkopohjaiset asiat kelpaavat kaikille kuluttajille. Ensin ahneesti ylihinnoitellaan tuotteet ja sitten ihmetellään kun ei mene kaupaksi.

Zeitsei6/44

Blu-ray- tai DVD-levyjä tulee harvoin ostettua. Lähinnä niiden hyöty on bonusmateriaalissa.

J-lalli7/44

Itse ostan pelkkiä Blu-Ray leffoja kuvan ja DTS-äänien takia.

Ja en kaikkea shaibaa, vaan just ne mistä tykkään ja katson useammankin kerran.

Esim. Alien, Good, Bad and Ugly, Terminaattorit, muutamia mainiakseni.

Kovalevyllä on sitten muutakin kulttikamaa, ja tietysti HD:nä/DTS:nä.

Harrowed8/44

Hifi-äänentoistosetti kaipaa kyllä noita DTS-ääniä. Noissa verkon streamaus-palveluissa tupataan varsinkin ääniraita pakkaamaan hyvin aggressiivisesti. Bluray-kokoelma kattaa useamman kymmenen leffaa, 30-50 varmaan. Kyllä se kuvan terävyyskin on ihan eriluokkaa, kun DVD-standardi on perus TV-lähetyksiäkin epätarkempi. Vähän toivonut, että optisten medioiden kehitys ja 4K tuonut markkinoille uuttakin formaattia mutta taitaa olla turha toivo...

Edit: Mainittakoon, että kaikki Blurayt tulee ostettua vasta alennuksista tai käytettynä. 5-10€ yhdestä elokuvasta on tyypillinen hinta.

DeNiWar9/44

DTS äänet löytyy kyllä useista DVD leffoistakin, tosin nyt ovat alkaneet jättää DTS:n pois ja ilmoittavat että saatavissa vain BLURAY versiossa, samaten kuin ovat huonontaneet DVD kuvanlaatua.

Näkee viimeisimmistä leffoista että kuvanlaatua on huomattavasti huononnettu aiempiin elokuviin verrattuna. Ilmeisesti tehdään huonoimmalla pakkauslaadulla.

BLURAY myynninedistämistä sekin.

lmfmis10/44

...jokaisen levyn aluksi saa katsella minuuttitolkulla syytöksiä kopioinnista, ja sitten ihmetellään kun formaatti kuolee.

D'oh.

jartar11/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Blu-ray:n paras etu DVD:hen verrattuna ei oikeastaan ole kuvanlaatu, vaan äänet. Vaikka kuva on pikkasen parempi niin se ei välttämättä ole HINTANSA arvoinen. Joku elokuva katsotaan yleensä yhden tai muutaman kerran, sen jälkeen siitä on viehätys poissa. Jos saman elokuvan saa DVD:nä vaikka puoleen hintaan niin kyllä se pistää miettimään kannattaako ostaa blu-ray.


Tuo äänijuttu on täysin merkityksetön suurelle yleisölle. Paremmasta äänestä on hyötyä vasta kun äänentoistoon on oikesti panostettu. Puhutaan vähintään 1500 euron laitteistosta. Mielellään selkeästi suuremmista summista. Teoriassa parempi ääni ei tuo dvd tasoon mitään apua ellei jokainen linkki vahvarista subbariin ole kunnossa. Lisäksi se vaatii että äänentoisto todellakin kiinnostaa. Puhutaan hyvin marginaalisesta ryhmästä.

Mummy12/44

En muista blue-raytä jossa varoitukset olisi tullut enne leffaa pikemminkin vasta leffan jälkeen.

Jos leffan ostan, niin kyllä se Blue-raynä tulee ostettua.
Nykyään tosin aikalai pikemminkin vuokrasan lähinnä netinvälityksellä. Ja ostan vasta jos arvelen katsovani ko.ohjelan uudestaan.

WereCatf13/44

Minä nimenomaan kieltäydyn ostamasta BluRay-levyjä tms. ihan sen takia, kun niissä tulee 10 minuuttia kaikenmaailman kieltoja ja varoituksia. Jos minuu kerran on pakko kohdella ko piraattia ihan laillisesti hankitulla materiaalillakin, niin ei kai siinä, minä sit ryhdyn piraatiksi. Eihän noita kieltoja ja varotuksia piraatit näe, ainoostaan ne, jotka rehellisesti ostaa noita levyjä.

J-lalli14/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Tuo äänijuttu on täysin merkityksetön suurelle yleisölle. Paremmasta äänestä on hyötyä vasta kun äänentoistoon on oikesti panostettu. Puhutaan vähintään 1500 euron laitteistosta. Mielellään selkeästi suuremmista summista. Teoriassa parempi ääni ei tuo dvd tasoon mitään apua ellei jokainen linkki vahvarista subbariin ole kunnossa. Lisäksi se vaatii että äänentoisto todellakin kiinnostaa. Puhutaan hyvin marginaalisesta ryhmästä.

Nimenomaan, ja itsellä tämä asia on todellakin kuosissa.
Ei sitä kaikki ymmärrä, kuinka paljon se hyvä äänentoisto tuo lisää tunnelmaa leffaan.


masterson15/44

Mitä, bluray obselete. Hei oikeesti kuka haluaa katsoa noita surkeita streameja ?
Kyllä isolla kuvalla ero laadussa on kun yö ja päivä.
Ei se iso koko ole tuulesta temmattu.
Noi netti streami palvelut, ainakin viaplay tekee sitä että jos verkossa on tunkua se laskee bittiraitaa automaattisesti vaikka se kuinka olisi asetettu hdlle.
blurayn kanssa ei tarvi pelleillä. Levy kelkkaan ja tulee monta kertaa parempaa kuvaa ja ääntä.
Siinä on kyllä hyvä pointti että niiden hinta on ihan naurettava.
Itse vuokraankin omani. kuka nyt saman leffan haluaa nähdä kahteen kertaan ?

arivesa16/44

Kuva ja ääni ovat Ok.Mutta ostamisessa en näe järkeä.Saman leffan voi katsoa ehkä 8v myöhemmin uudestaan,jolloin enää vain pääasiat muistaa.Vuokraus on järevän tuntuista käyttöä.Streaming takkuaa.
-----------------------------

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masterson:

Mitä, bluray obselete. Hei oikeesti kuka haluaa katsoa noita surkeita streameja ?
Kyllä isolla kuvalla ero laadussa on kun yö ja päivä.
Ei se iso koko ole tuulesta temmattu.
Noi netti streami palvelut, ainakin viaplay tekee sitä että jos verkossa on tunkua se laskee bittiraitaa automaattisesti vaikka se kuinka olisi asetettu hdlle.
blurayn kanssa ei tarvi pelleillä. Levy kelkkaan ja tulee monta kertaa parempaa kuvaa ja ääntä.
Siinä on kyllä hyvä pointti että niiden hinta on ihan naurettava.
Itse vuokraankin omani. kuka nyt saman leffan haluaa nähdä kahteen kertaan ?

Olli5017/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse tulen ainakin ostamaan niin kaun elokuvat DVD-levyinä kun vain mahdollista on, koska silloin saan haluamani elokuvat omaksi ja voin katsella niitä milloin haluan, kun taas Netflixin ja muiden elokuvapalveluiden kanssa olisin täysin nettiyhteyden varassa ja kun täällä korvessa asun niin ei nettiyhteys ole aina mikään paras.
Jos ei siis netti olisi poikki en voisi katsoa mitään elokuvia, koska en pääsisi palveluihin, kun taas DVD:ltä näen ne koska haluan.
Blu-rayta en ole koskaan edes hankkinut, koska DVD-laatu riittää itselle aivan hyvin, vaikka televisio onkin 47". En tajua ihmisiä, jotka valittaa sitä että DVD laatu olisi huonoa. Olen kyllä nähnyt elokuvia Blu-Raylta tuttavilla joten voin verrata niiden laatua, enkä mielestäni tarvitse parempaa kuin DVD:n kuvanlaadun.

Sitten kun joka paikkaan Suomessa saadaan vakaa ja nopea netti, joka ei pätki voin harkita siirtymistä elokuvapalveluihin, mutta siihen asti pitäydyn DVD:issä.

Olin tammikuussa Muoniossa 16 km etelään kirkonkylästä, eikä netti toiminut Suomen puolelta laínkaan. Ruotsin puolelta tuli signaali 7/2 megaa, mutta roamingin takia käyttö on mahdotonta. Sonera on ainut, johon saa yhteyden kuulema joskus EDGEllä. Sillä ei striimata elokuvia, kun ei voi surffatakaan. Sähköpostin saa hädin tuskin toimimaan. Se siitä tasa-arvoisesta netistä jokaiselle.

Juular18/44

Minä käytän mieluummin Netflixin tapaisia streamaus palveluita kun fyysistä mediaa. Toki BD levyjen parempi kuva ja kunnon ääniraita kiinnostaa, mutta omalla kohtaa riittää että laatu on "ihan ok" tasoa silloin kun itse leffa vaan on niin paljon kiinnostava ettei vain yritä sitä kuvaa ja ääntä analysoida leffan seuraamisen sijaan.

Tarjonta ja saatavuus streamaus palveluissa on monesti parempi kun paikallisissa kaupoissa, ja leffan katselun voi aloittaa parilla klikkauksella siihen kauppareissuun verrattuna, taikka siihen viikon viiveeseen millä se nettikaupasta ostettu BD tulee. Toki uutuuksia on ihan turha etsiä varsinkaan Netflixistä, mutta jaksan jonkin aikaa odotella. Ja proxy / VPN auttaa myös sisällön määrässä ;)

Siltikin joskus harvoin itsekin ostan sen fyysisen kopion jos leffa on sen arvoinen, mutta olen huomannut ettei oma mielenkiinto vaan riitä katsomaan jotain leffaa uudelleen ja uudelleen. Katson mieluummin jotain uutta (tai vanhaa) mitä en vielä ole nähnyt.

Tuo Netflix ei tietääkseni selaimessa tarjoa kun stereo ääntä, kuvasta en tiedä mitä se HD siinä käytännössä tarkoittaa. Varmaan 720p taikka hyvällä säkää 1080p, veikkaan kuitenkin että 720p. Playstation 3 versio ainakin puskee jo sitten DD5.1 ääntä ulos (en muista oliko DTS tarjolla joissain leffoissa, enkä tiedä kummankaan bitrateista mitään) ja kuvakin vaikuttaa paremmalta. Pitäisi vaan jaksaa ottaa selvää miten saisin tuon PS3 viriteltyä proxy taikka VPN hässäkän läpi että saisin sitä tarjontaa lisää PS3 versioonkin.

WereCatf19/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juhakosk:

Tuo Netflix ei tietääkseni selaimessa tarjoa kun stereo ääntä, kuvasta en tiedä mitä se HD siinä käytännössä tarkoittaa. Varmaan 720p taikka hyvällä säkää 1080p, veikkaan kuitenkin että 720p.

Kyllä Netflix tukee 1080p-videota. Ääni tosiaan selaimen kautta on vaan stereo, mikä on harmi. Onneks itelläkin on tuo PS3 Netflixiä varten, kyllä ne 5.1-äänet tekee aika ison eron.

user@org (vahvistamaton)20/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse tulen ainakin ostamaan niin kaun elokuvat DVD-levyinä kun vain mahdollista on, koska silloin saan haluamani elokuvat omaksi ja voin katsella niitä milloin haluan,
...
Blu-rayta en ole koskaan edes hankkinut, koska DVD-laatu riittää itselle aivan hyvin, vaikka televisio onkin 47". En tajua ihmisiä, jotka valittaa sitä että DVD laatu olisi huonoa. Olen kyllä nähnyt elokuvia Blu-Raylta tuttavilla joten voin verrata niiden laatua, enkä mielestäni tarvitse parempaa kuin DVD:n kuvanlaadun.

Jos hankkii pitkäaikaiseen säilytykseen, niin Blu-ray luulisi olevan valinta.
Perus 47" ruutu jossain OH nurkassa ei ehkä nyt ole se miksi tarvisi DVDtä perempaa laatua, mutta seuraava näyttö voi ollakkin isompi, tai katselu paikka muuten parempi.

Blu-ray käytetään muunkin datan tallentamiseen, nykyisistä se on varsin kilpailukykinen säilytykseen.

ProfaneX21/44

Minä ostan bluray levyjä paljonkin. Yleensä cdonin alennuksista tai vaikka Anttilan ale laareista jos sattuu joku hyvä leffa vastaan. On tietynlaisia elokuvia joita tulee katsottua varmasti useammankin kerran niin itse henkilökohtaisesti tykkään omistaa ne.
Jokainen tallaa tavallaan, käytän minä netflixiäkin sarjoihin ja satunnaisiin leffoihin. :)

dRD22/44

Oma leffakulutus on pitkälti kertaluonteista, eli en oikeastaan "koskaan" katso leffoja uudestaan. Keräsin ysärin lopulta lähtien DVD:tä, kaivelin parhaat DVD-editiot, jne ja hommasin noita. Hyllyssä on vähän viidettäsataa DVD:tä, viimeksi olen pistänyt DVD:n soittimeen nelisen vuotta sitten.

Totesin tuon projektin jälkeen, että ainoat leffat, jotka tuli katsottua useamman kerran, olivat lasten leffat kun muksut olivat vielä tarhaikäisiä.

Netflixin tullessa tarjolle hyppäsin siihen junaan ja skippasin optiset HD-formaatit kokonaan, johtuen juurikin tuosta aiemmin tekemästä havainnosta. On nuo DVD:t tuolla olkkarin hyllyissä vieläkin, mutta joka kerta kun siivouspäivänä pitää hyllyt pyyhkiä, mietin joka kerta vakavammin kevyttä Huutonet-projektia kokoelman suhteen.

Netflixin 1080p -laatu riittää omaan 50" töllöön, kun mikään kultasilmä tai -korva en kuitenkaan ole (Soneran kauttahan tuota "Super HD":ta ei käsittääkseni saa käyttöönsä?).

4K-jakeluhan tullaan tekemään puhtaasti h.265:n avulla netin yli, joten 70-tuumaisten 4K-telkkarien rantautuessa "jokaiseen kotiin" ja kuluttajien halutessa 4Kta -- näkivät siinä eroa tai eivät -- on optisen median taru lopussa.

masterson23/44

dRD mitä luulet kuinka 4k toimii verkon yli kun jo fullhd tarankin saaminen verkon yli on jo mitä on. Ja todella kaukana siitä tallennetusta bittiraidasta.

Bodomed24/44

No itse olen ostanut dvd:eitä ja blu-ray leffoja. Yleensä vaan ne parhaimmat ja klassikot. Mutta tuli vaan mieleen, että meinaako tää nyt sitä. Että seuraava editio PS4:sta ois jopa ilman blu-ray asemaa ja täten halvempi? :D Kun miettii että kuitenkin kummassakin tämän sukupolven konsolissa ( Xbox one/PS4) on blu-ray asema.

dRD25/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masterson:

dRD mitä luulet kuinka 4k toimii verkon yli kun jo fullhd tarankin saaminen verkon yli on jo mitä on. Ja todella kaukana siitä tallennetusta bittiraidasta.

Uskoisin, että netin streamingpalvelut palauttavat kuluttajille tietyntyyppisen laadunvalvonnan nettiyhteyksiensä suhteen. Itselläni ei ollut 3 vuoden aikana mitään ongelmia, koskaan, FullHD-tasoisen videon kanssa, kun käytössä on kiinteä kaapelimodeemiyhteys.

Ja tosiasia on, että about 80% suomalaisista asuu paikoissa, joissa on valinnanvaraa -- yleensä kaikkien kolmen mobiilioperaattorin yhteydet ja lisäksi 1..3 kiinteää linjaa tarjoavaa. Joten ei aloiteta sitä "mutta kun minulle juuri tänne ei saa kuin.." -rutinaa :-)

Kannattaa muistaa myös se, että 4K-videossa käytetään eri pakkausmetodia kuin nykyisin FullHD:ssa. Jos 4K:ta yritettäisiin tuutata verkkoon wanhalla kunnon MPEG-2:lla, jolla DVD:t pakattiin, ei kellään riittäisi kaista -- eli pakkaustekniikoiden kehitys osaltaan mahdollistaa nämä jutut ilman että tarvitaan exponentiaalista kaistavaatimusten kasvua.

Netflix taisi ilmoittaa, että 15Mbps yhteys riittää heidän 4K-materiaalilleen, kun se kesällä saapuu.

Tokihan 4K-näyttöjen esiinmarssi ei ole vielä ihan alkanut -- vaikkakin nyt ensimmäiset "halvat" tietokoneiden 4K-näytöt ovatkin jo tipahtaneet samalle tasolle kuin 24" FullHD-näytöt olivat silloinkun ne aloittivat tietokoneissa valtakautensa. 4K:hon siirtyminen tulee varmasti ottamaan oman aikansa, mutta uskoisin että tuossa kehitys on nopeampaa kuin nyt uskoisi -- näinhän se on pitkälti videossa mennyt tässä viimeisen 15 vuotta :-)

vps35826/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti juhakosk:

Tuo Netflix ei tietääkseni selaimessa tarjoa kun stereo ääntä, kuvasta en tiedä mitä se HD siinä käytännössä tarkoittaa. Varmaan 720p taikka hyvällä säkää 1080p, veikkaan kuitenkin että 720p.

Kyllä Netflix tukee 1080p-videota. Ääni tosiaan selaimen kautta on vaan stereo, mikä on harmi. Onneks itelläkin on tuo PS3 Netflixiä varten, kyllä ne 5.1-äänet tekee aika ison eron.

Selaimella max 720+2.0 äänet ja W8.x apilla 1080+5.1 jotku äänet

T: vesku

pkaksp27/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Oma leffakulutus on pitkälti kertaluonteista, eli en oikeastaan "koskaan" katso leffoja uudestaan. Keräsin ysärin lopulta lähtien DVD:tä, kaivelin parhaat DVD-editiot, jne ja hommasin noita. Hyllyssä on vähän viidettäsataa DVD:tä, viimeksi olen pistänyt DVD:n soittimeen nelisen vuotta sitten.

Totesin tuon projektin jälkeen, että ainoat leffat, jotka tuli katsottua useamman kerran, olivat lasten leffat kun muksut olivat vielä tarhaikäisiä.

Netflixin tullessa tarjolle hyppäsin siihen junaan ja skippasin optiset HD-formaatit kokonaan, johtuen juurikin tuosta aiemmin tekemästä havainnosta. On nuo DVD:t tuolla olkkarin hyllyissä vieläkin, mutta joka kerta kun siivouspäivänä pitää hyllyt pyyhkiä, mietin joka kerta vakavammin kevyttä Huutonet-projektia kokoelman suhteen.

Netflixin 1080p -laatu riittää omaan 50" töllöön, kun mikään kultasilmä tai -korva en kuitenkaan ole (Soneran kauttahan tuota "Super HD":ta ei käsittääkseni saa käyttöönsä?).

4K-jakeluhan tullaan tekemään puhtaasti h.265:n avulla netin yli, joten 70-tuumaisten 4K-telkkarien rantautuessa "jokaiseen kotiin" ja kuluttajien halutessa 4Kta -- näkivät siinä eroa tai eivät -- on optisen median taru lopussa.

Tuo netflixin "super hd" on Full HD(1080p), muutoinhan se tulee HD tasolla(720p).

Ite käyttäisin mieluusti netflixiä, mutta tarjonta on mitä on enkä nää sitä itelle mieluisaksi. Täällä toimii jopa tuo "super hd", joka on omaan 46" ihan riittävä.

J-lalli28/44

Tuota Netflixiä ja Viaplaytäkin kokeilleena, ni sais olla tosiaan verskimpiä leffoja tarjolla.
Ja sarjat kun ei kiinosta.

dRD29/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Tuo netflixin "super hd" on Full HD(1080p), muutoinhan se tulee HD tasolla(720p).

Tiedän, siihen viittasinkin. Saas nähdä miksi Netflix päättää 4K:ta kutsua ;-)

Netflixin valikoima on tosiaan suht kapea, mutta.. noh, 8e/kk on aika kevyt hinta ainakin omasta näkökulmastani siitä, että saan House of Cardsin ja muut orig sarjat samantien + kasan kaikkea muuta ajantappamiseen. Niitä superyyberleffoja on hintsusti, se on ihan totta, tai sitten pitää vähän joustaa sääntöjä ja katsella USAn Netflixistä :-)

pkaksp30/44

Ite en sarjoja seuraa ja jotenki tuo jenkkipuolen seuraaminen ei nappaa ko ei saa tekstejä omalla äidinkielellä. Englanti taittuu kyllä, mutta varsinkin leffaa seuratessa saattaa asioita jäädä kuulematta tai ymmärtämättä, joten mielummin katon ne tekstien kera ko ilman.

Jonkin aikaa netflixiä tilaneena positiivista siinä oli paljon asioita, mutta se tärkein eli sisältö jäi vähän vaisuksi. Ehkä joskus vielä....

dRD31/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Jonkin aikaa netflixiä tilaneena positiivista siinä oli paljon asioita, mutta se tärkein eli sisältö jäi vähän vaisuksi. Ehkä joskus vielä....

Juu, jos Netflixissä olisi sanotaanko nyt kaikki maailman mainstream leffat ja sarjat joiden teatterijulkaisusta on kulunut vähintään vuosi, sen hankkimista ei varmaan tarvisi kenenkään pahemmin miettiä.

Nyt -- etenkin USAssa -- tapellaan yksinoikeussopimuksin eri firmojen välillä ja katsotaan kenen striimauspalvelusta tulee lopulta voittaja. Ja täällä Pohjolassa kärsitään tuon sodan laineita, kun osa globaaleista oikeuksista valuu streamausfirmoille, joiden palveluita ei täällä edes ole tarjolla. Vaikka onhan meilläkin pikkumaaksi aika kova valikoima streamauspalveluita tarjolla. "Voittaja" saisi vain ratketa pian, kukaan ei halua maksaa useampaan palveluun kk-maksua.

Olli5032/44

Rutinaa tai ei, mutta olen käynyt puolen vuoden sisään viidellä paikkakunnalla pitkin Suomea surkein nettituloksin: Lapinjärvi, 4/1 M DNA 3G, Valkeakoski 86/5 M Sonera kaaapelimodeemi, 30/30 M Saunalahti 4G LTE, Peräseinäjoki 3/1M Saunalahti 3G, Halsua 6/2 M ADSL Sonera ja Muonio 0,3/0,2 M Sonera 2G GPRS. Vain Valkeakoskella onnistui HD Streemaus häiriöttä. Elämme surkeissa nettiolosuhteissa, sanokaa mitä sanotte. Ei ole puhettakaan 4K striimauksesta vaikka pakattuna. Muoniossa olisi ollut valokuitu 500 m päässä, mutta veto maksaa 2000 euroa + 50 euroa/kk. Hurraa, elämme tasa-arvoisessa nettimaailmassa. Vaikka Viestintävirasto puhuu 100 M yhteydestä kaikille vuoteen 2015 mennessä, se ei puhu mitään hinnasta. Ei kenenkään kukkaro kestä sitä.
Jaakko Kojo
Valkeakoski

Sakarias33/44

CD-soittimia ei taida olla enää myynnissä. DVD-soittimenkin osto aika kyseenalaista. Blu-ray leffojen paremman äänen huomaa puurokorvakin.Tosin se parempi ääni vaatii HDMI-liitännän ja sitä tukevan av-vahvistimen. Noita ääniformaatteja alkaa olla jo liiankin kanssa. Blu-ray levylle ääni mahtuu myös pakkaamattomana. Dark Side Of The Moon LPCM-äänillä on upea!!

pkaksp34/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Olli50:

Rutinaa tai ei, mutta olen käynyt puolen vuoden sisään viidellä paikkakunnalla pitkin Suomea surkein nettituloksin: Lapinjärvi, 4/1 M DNA 3G, Valkeakoski 86/5 M Sonera kaaapelimodeemi, 30/30 M Saunalahti 4G LTE, Peräseinäjoki 3/1M Saunalahti 3G, Halsua 6/2 M ADSL Sonera ja Muonio 0,3/0,2 M Sonera 2G GPRS. Vain Valkeakoskella onnistui HD Streemaus häiriöttä. Elämme surkeissa nettiolosuhteissa, sanokaa mitä sanotte. Ei ole puhettakaan 4K striimauksesta vaikka pakattuna. Muoniossa olisi ollut valokuitu 500 m päässä, mutta veto maksaa 2000 euroa + 50 euroa/kk. Hurraa, elämme tasa-arvoisessa nettimaailmassa. Vaikka Viestintävirasto puhuu 100 M yhteydestä kaikille vuoteen 2015 mennessä, se ei puhu mitään hinnasta. Ei kenenkään kukkaro kestä sitä.
Jaakko Kojo
Valkeakoski

Netflixin suositus HD matskulle on vähintään 5mbps, joten ei mikään ihme vaikkei se muualla mainitsemistasi paikoista toiminut kunnolla. Nyt puhun siis kiinteistä yhteyksistä. 3G/4G yhteydet on mitä on ja niitä ei kannatakkaan ottaa videoiden streamaukseen.

btw. Ite maksan 20/2 tjsp adsl yhteydestä 39€/kk. Hitaamman sais tietysti halvemmalla, mutta ko en oo tottunu odottelemaan. :)

vps35835/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sakarias:

CD-soittimia ei taida olla enää myynnissä.

Mitäs nää sitten on?

T: Vesku

masterson36/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sakarias:

CD-soittimia ei taida olla enää myynnissä. DVD-soittimenkin osto aika kyseenalaista. Blu-ray leffojen paremman äänen huomaa puurokorvakin.Tosin se parempi ääni vaatii HDMI-liitännän ja sitä tukevan av-vahvistimen. Noita ääniformaatteja alkaa olla jo liiankin kanssa. Blu-ray levylle ääni mahtuu myös pakkaamattomana. Dark Side Of The Moon LPCM-äänillä on upea!!

Totta ja ikäväkyllä vaikka minäkin paljon kuuntelen spotifyta niin on ero kun yö ja päivä kun laittaa CDltä tuleen saman biisin. dynamiikka on vaan ihan eri maailmasta. varsinkin rummuissa kuulee ihan selvän eron. Tietysti ihan markan kaiuttimilla eroa tuskin huomaa mutta eipä ne hyvät perus kaiuttimet ihan kauheesti maksa. varsinkin jos viittii tehdä itse kotelot ja kasata jakosuotimet.

ja

kannattaa muistaa joka asiassa että laite mikä tekee enemmän kun yhtä asiaa on aina kompromissi. Kompromisseissa joutuu aina punnitsemaan mitä itse hakee. Se on ihan sama onko kyseessä vahvistin, projektori jne.

dRD37/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pkaksp:

Netflixin suositus HD matskulle on vähintään 5mbps, joten ei mikään ihme vaikkei se muualla mainitsemistasi paikoista toiminut kunnolla. Nyt puhun siis kiinteistä yhteyksistä. 3G/4G yhteydet on mitä on ja niitä ei kannatakkaan ottaa videoiden streamaukseen.

btw. Ite maksan 20/2 tjsp adsl yhteydestä 39€/kk. Hitaamman sais tietysti halvemmalla, mutta ko en oo tottunu odottelemaan. :)

Juurikin näin, tätä juuri tarkoitin kun sanoin, että videon streamauspalvelut kenties nostavat kuluttajien laatuvaatimuksia kaistalleen pienen tauon jälkeen. Mobiililaajakaista on ei-jatkuvaa-ja-tasaista-bittivirtaa vaativassa käytössä ihan ok, myös donauksissa jne joissa nopeusvaihtelut ovat latauksen aikana ihan hyväksyttävissä. Mutta kun vaaditaan tasaista 15Mbps putkea, se ei kyllä valitettavasti millään mobiililaajakaistalla oikein onnistu nykyisin.

Sakarias38/44

Ikävä kyllä radioasemat ja nettiradiot huonontavat musiikin laatua. Samoin monet CD:t tuotetaan niin pienellä dynamiikalla ja isolla bassokorostuksella, että kuuluvat kivasti matkaradioissa. Asiasta voi lukea vaikka en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war dr.loudness-war.info.

jartar39/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sakarias:

Blu-ray leffojen paremman äänen huomaa puurokorvakin.Tosin se parempi ääni vaatii HDMI-liitännän ja sitä tukevan av-vahvistimen. Noita ääniformaatteja alkaa olla jo liiankin kanssa. Blu-ray levylle ääni mahtuu myös pakkaamattomana. Dark Side Of The Moon LPCM-äänillä on upea!!


Höpö-höpö. Pelkkä vahvistin ja HDMI-liitäntä ei mitään auta. Nuo paremmat ääniformatit työntävät laajempaa taajuskaistaa muillekkin kuin pääkaiuttimille. Jotta oikeasti äänestä saadaan jotain irti niin se vaatii kohtuu kokoisilla kaiuttimilla rakennetun 5.1 systeemin. Mieluummin 6.1 tai 7.1. Siinä vaiheessa tilallekkin tulee kokovaatimuksia ja katselutila täytyy olla mahdollista rakentaa vain kotiteatterin ehdoilla. Subbarinkin pitää olla mallia järeä ja äänenvoimakkuus pitää olla mahdollista pitää riittävällä tasolla. Se on sitten eri asia, että kenellä on rahaa ja mahdollisuus rakentaa oikeanlainen systeemi hd-ääniä varten. Järjestelmä on edelleenkin yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki. Pelkkä HD-ääni ei mitään auta.


Sakarias40/44

Halvemmalla pääsee kun ostaa kunnon kuulokkeet ja niihin hyvän vahvistimen. Jos on kunnon lattia kaijuttimet niin voi pärjätä ilman subbariakin. Tuossa taustalla soin Eric Satien pianomusiikkia. Mukavan dynaaminen tallennus. Konserttipianokin omaa aikamoisen dynamiikan. Seuraavaksi näin sunnuntain iloksi kuuntelen vanhoilla Silbermann uruilla soitettua (Freiberg Cathedral) Bachia. Tuokin on hieno tallennus. Joka markettirimpuloista kuunneltuna on pilalla.

jartar41/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sakarias:

Halvemmalla pääsee kun ostaa kunnon kuulokkeet ja niihin hyvän vahvistimen. Jos on kunnon lattia kaijuttimet niin voi pärjätä ilman subbariakin. Tuossa taustalla soin Eric Satien pianomusiikkia. Mukavan dynaaminen tallennus. Konserttipianokin omaa aikamoisen dynamiikan. Seuraavaksi näin sunnuntain iloksi kuuntelen vanhoilla Silbermann uruilla soitettua (Freiberg Cathedral) Bachia. Tuokin on hieno tallennus. Joka markettirimpuloista kuunneltuna on pilalla.


No jos nyt kuitenkin puhutaan elokuvista (se kait on blu-ray levyjen pääasiallinen tarkoitus) niin voidaan samantien unohtaa HD-äänet + kuulokkeet sekä kunnon lattiakaiuttimet ilman subbaria. Molemmat ideat kun on täysin tuhoon tuomittuja jos tarkoitus nauttia HD äänistä ja elokuvan tunnelmasta. Musiikin kuuntelu on sitten asia erikseen.

Lumikki42/44

Ei noita äänen eroja huomaa jollei ole sopivia laitteita asiaan.

Esimerkiksi Blu-ray DTS-HD monikanava äänet hakaa DVD Dolby Surround 5.1 äänet mennen tulleen. Siis ero on kuin yö ja päivä. Minusta on siis kyse yhtäsuuresta erosta kuin stereon ja Dolby 5.1:n välillä. Jo pelkät tekniset ominaisuudet on eri luokkaa (kaistan käyttö, pakkaus jne.).

Kuten yllä sanottiin niin musiikin kuuntelu on aivan toinen asia eli monikanava äänet on parhaimmillaan elokuvissa joissa saadaan tilavaikutelmia äänillä.

Toisaalta kaikista näistä kommenteista käy ilmi kuinka erilaisesti me ihmiset suhtaudumme asioihin ja kuinka erillaiset ovat meidän tarpeemme.

Joku yksi netti pohjainen stream järjestelmä ei sovellu kaikille kuluttajille. Se on ihan sama kuin pyytäisi hifistiä kuuntelemaan musiikkinsa huonoilla laitteilla. Kyse on mitä eri tarpeita kukin ihminen arvostaa ja mihin prioriteettiin ne laittaa. Ei ole sitä yhtä oikeaa kaikille, vaan jokaisen pitäisi saada valita mitä jakelukanavaa haluaa käyttää. Ihmisillä on omat syynsä miksi he valitsevat juuri jonkun tietyn tavan.

Sakarias43/44

Kyllä konserttitaltiointejakin löytyy BluRay-levyinä. Usein paljon paremmalla laadulla kuin vastaava kuin vastaava CD tai DVD julkaisu. Toki löytyy julkaisuja jotka on kuvattu osaksi tai kokonaan SD:nä ja ääniraita on on kamala. Sitten on niitä jotka mykistävät laadullaan. Minusta ero on merkittävä. 3D on vielä kokeilematta.

dRD44/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Ei ole sitä yhtä oikeaa kaikille, vaan jokaisen pitäisi saada valita mitä jakelukanavaa haluaa käyttää. Ihmisillä on omat syynsä miksi he valitsevat juuri jonkun tietyn tavan.

Juurikin näin. Toki markkinatalous määrittää sitten hinnat, kuten muissakin formaateissa -- on erittäinkin todennäköistä että jonkinlainen seuraavan sukupolven optinen media tuodaan markkinoille, jossa on 4K, nykyistäkin paremmat äänet, jne mutta joka todennäköisesti jää pienehkön, elokuvien hardcore-harrastajien formaatiksi. Tämähän taas tekee sen, että em. formaatin hinta saattaa muodostua johonkin kalliin ja järkyttävän kalliin välimaastoon, kun suuruuden ekonomiaa ei saavuteta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki