AfterDawn logo

Venäjän hallitus suunnittelee kiristävänsä otettaan maan tietoliikenteestä

Juha Tuppi Juha Tuppi
4 kommenttia

Tuoreimpien tietojen mukaan valmistelun alla on laki, joka asettaisi länsimaalaisten palveluntarjoajien venäläisiä käyttäjiä koskevat tiedot Venäjän viranomaisten ulottuville terrorisminvastaisen tiedustelun nojalla.

Cnet raportoi tänään Venäjän parlamentin hyväksyneen vastikään lakiesityksen, joka kieltäisi länsimaalaisten tietotekniikkayritysten palvelut kuten Facebookin, Gmailin ja Skypen, elleivät nämä suostuisi säilyttämään venäläisiä käyttäjätietoja Venäjän maaperällä. Tällöin käyttäjätiedot olisivat laillisesti venäläisten viranomaisten saatavilla. Tällä hetkellä Venäjän viranomaiset kykenevät ainoastaan pyytämään käyttäjätietoja ulkomaisilta palveluntarjoajilta, jotka voivat kieltäytyä luovuttamasta niitä.

Lakiesitykseltä puuttuu vielä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ratifiointi. Mikäli laki astuu voimaan, ulkomaalaisilta palveluntarjoajilta vaaditaan palvelimien ja datakeskusten perustamista Venäjän maaperälle.


Lakiesityksen perusteella näyttää vahvasti siltä, että Venäjän hallitus pyrkii ottamaan tietoliikenteen hallintaansa. Aiemmin tällä viikolla Venäjän suurimman sosiaalisen median Vkontakte.comin entinen toimitusjohtaja Pavel Durov erotettiin toimestaan ja omien sanojensa mukaan ajettiin pois maasta, mahdollisesti poliittisista syistä. Hänen mukaansa Vkontakte-sivusto on nyt presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvien liikemiesten hallussa.

4 KOMMENTTIA

johtaja591/4

Miten Venäjä aikoi houkutella ulkomaalaiset palveluntarjoajat luovuttamaan venäläisten tiedot ja estää venäläisiä käyttämästä proxya.

Basi1isk2/4

Aivan oikein, miksi antaa omat tiedot säilytettäväkis jenkkeihin?

Lumikki3/4

Vaikka ajatus on hyvä että kansalaisten tiedot säilyisi omassa maassa. Niin hieman epäilen Venäjän presidentin Vladimir Putinin motivaatiota tähän. Tuntuu enemmäkin siltä että ei suojella kansalaisia tietojen muilden maiden väärinkäytöiltä, vaan halutaan kontrolloida ja sensuroida asioita helpommin.

user@org (vahvistamaton)4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Miten Venäjä aikoi houkutella ulkomaalaiset palveluntarjoajat luovuttamaan venäläisten tiedot


Uutisen mukaan kieltää palvelut siellä, jos eivät noudata sikäläisiä lakeja.
Jos rikkovat, kai sitten alakvat toimiin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

ja estää venäläisiä käyttämästä proxya.


Se on eri juttu, varsinkin jos kyse ei ole kyisten palveluiden omista kiertoteistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT