AfterDawn logo

Tietokonetoimituksille povataan kovaa laskua tällekin vuodelle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan tietokoneiden (kannettavat, pöytätietokoneet) myynti laski viime vuonna 9,8 prosenttia. Yhtiö arvio aiemmin myynnin laskun olevan 9,7 prosenttia, mutta lukemaa korjattiin joulukuussa 10,1 prosenttiin. IDC rukkasi myös tämän vuoden myyntiennustettaan: 3,8 prosentin sijaan myynnin odotetaan laskevan tänä vuonna noin kuuden prosentin verran.

IDC ei usko Windows XP:n tuen päättymisen johtavan mihinkään pitkäkestoiseen kysynnän kasvuun. StatCounterin mukaan edelleen useammassa kuin joka kuudennessa verkkoon kytketystä tietokoneesta löytyy Windows XP. Kiinaa koskevien tilastolukujen mukaan joka toisessa tietokoneessa on XP.

Edellinen vuosikymmen oli tietokonemyynnin kasvuaikaa, mutta nyt se on taittunut laskumarkkinaksi. IDC:n mukaan vuonna 2000 tietokoneita toimitettiin maailmanlaajuisesti 131,7 miljoonaa kappaletta ja kymmenen vuotta myöhemmin lukema oli 352,4 miljoonaa kappaletta. Mikäli IDC:n tuorein ennuste toteutuu, tulee tietokonetoimitukset jäämään alle 300 miljoonaan kappaleeseen – kyseinen raja ylitettiin vuonna 2009.


IDC arvioi, että lasku jatkuu tulevinakin vuosina, mutta selvästi maltillisempana kuin viime ja tänä vuonna. Kehittyvät taloudet ovat aiemmin ylläpitäneet tietokonemyynnin kasvua, mutta niiden heikko taloustilanne tulee IDC:n mukaan vaikuttamaan PC-myyntiin laskevasti.

4 KOMMENTTIA

mcmopo1/4

Yksinkertainen syy tuohon on että kukaan ei tarvitse uusia koneita paitsi ne jotka pelaa tietokoneella. Viisivuotta vanhalla koneella tekee hyvin perusasiat. Kun taas mennään muutamavuosi taaksepäin niin kaksivuotta vanha kone oli jo hidas eikä pysynyt käyttöjärjestelmien/ohjealmien kehityksessä mukana.

Nykyään koneet on saavuttanut tietyn pisteen jossa uuden koneen tehosta ei ole mitään hyötyä. Lisäksi vaikka koneet kehittyy niin prosentuaalisesti kehittyminen on hidastunut huomattavasti.

EDIT: Niin tarkoitin tuolla kehittymisellä nopeutta en virrankulutusta mihin nykyään panostetaan enemmän.

hannibal_pjv2/4

Kannattaa hommata siis mobiililaitteita, koska siellä on oikeasti jotain kehitystä, josta on käyttäjälle jotain konkreettista hyötyä.
Yep. 5 vuotta vanhalla pöytäkoneella pärjää hienosti!

Tomppa893/4

5 vuotta vanha siihen aikaan halpisläppäri (400€+) pyörittää kaiken peruskäyttöön tarvittavan vallan mainiosti vielä tänäkin päivänä. Prosessorit ovat saavuttaneet pisteen, jossa perussovellusten toiminta on sulavaa halvimmankin hintaluokan laitteilla. Prosessorit ovat laskentatehon puolesta lähes junnanneet paikallaan vuodesta 2011 asti, jolloin Intelin 2000-sarja julkaistiin. Lisätehoja, kun ei kauheasti muualla tarvita, kun peleissä, palvelimissa ja muissa ammattisovelluksissa. Perus Jormalla ei ole mitään tarvetta paremmalle koneelle.

KTPH4/4

Sama juttu. Vanha Samsung miniläppäri jaksaa kummasti kun korvasin hidastelutautia poteneen Windows XP:n Linuxilla. Ei olekkaan sitten tarvinnu ostaa uutta konetta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT