AfterDawn logo

YLEn tulevat HD-kanavat näkyvät maksutta, myös kaapelissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Kysyimme YLEltä, kuuluvatko myös ensi keväälle kaavaillut YLEn HD-kanavat ns. must carry -periaatteen piiriin. Must carry -kanavastatus tarkoittaisi sitä, että kaapeliverkon toimijat ovat velvollisia jakelemaan kanavia, mikäli alueella näkyy antenniverkon VHF-kanavia.

YLEn vastine oli yksiselitteinen: Viestintäviraston linjauksen mukaan myös tulevat HD-kanavat ovat must carry -kanavia.


Samalla myös tulee määritellyksi se, että kaapelitoimijat eivät voi myöskään veloittaa korttimaksua ainoastaan YLE HD-kanavien vuoksi, eivätkä kanavat saa olla salattuja, koska HD-kanavia antenniverkossa jakeleva DNA ei niitä salaa.

Satelliittijakelussa laki on eri ja siellä kanava on sekä salattu että maksullinen.

EDIT 14:08: Lisätty maininta satelliittijakelun maksullisuudesta

7 KOMMENTTIA

Lumikki1/7

Eikö tuo koske myös satelliitti puolta, koska Canal Digitalilla taitaa olla velvoite Suomen kanaviin, koska antennilähetys ei yllä koko Suomeen?

dRD2/7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Eikö tuo koske myös satelliitti puolta, koska Canal Digitalilla taitaa olla velvoite Suomen kanaviin, koska antennilähetys ei yllä koko Suomeen?

Hyvä havainto. Muokkasin artikkelia hieman, eli satelliitissa ko. velvoite ei ole voimassa, eli siellä YLEn HD-kanavat ovat maksullisia ja salattuja.

syrtek663/7

Hassua että tämmöistä asiaa tarvitsee edes kysyä. Nämähän kanavat on kuitenkin veronmaksajien rahoilla maksettu jo kertaalleen.

Boss934/7

Eikös jo yleisradiolaki määrää, että Ylen sisältötarjonnan tulee olla maksutonta ja saatavilla kaikille? Saatan toki olla väärässäkin, kun en ainakaan pikaisella googlettamisella löytänyt tietoa asiasta.

Sakke885/7

Viestintäviraston kantahan on, että siirtovelvitteen alaisia ohjelmistoja ovat "Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmistot, joita jaetaan maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa."
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio...tovelvoite.html

Eli periaatteessa automaattisesti kaikki mitä yle keksiikään lähettää antenniverkon kautta ovat siirtovelvoitteen alaisia.

dRD6/7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Hassua että tämmöistä asiaa tarvitsee edes kysyä. Nämähän kanavat on kuitenkin veronmaksajien rahoilla maksettu jo kertaalleen.

Totta, mutta tästähän nousi hemmetinmoinen hässäkkä tuossa vuonna 2011, kun tuo nykyinen YLE HD -kanava tuli jakeluun ja osa operaattoreista siirsi sen maksukortin taakse. Aiheeseen liittyen mm. meidän selvittelyä 2,5v takaa:

Maksaako YLE HD -kanava?

ilmari27/7

Yle HD-kanaviin ja nykyiseenkin yhteen HD-kanavaan liittyy yksi ainoa iso MUTTA. Yle ei maksa antennijakelijalle jakelukustannuksista. Asia perustuu Ylen vuonna 2008 valitsemaan Mahdollistajastrategiaan, jossa Yle tarjoaa signaalinsa jakeluoperaattorin omin kustannuksin jaettavaksi. http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/...akelulinjaukset

DVB-T2-HD-signaalin bittivirta on noin kolminkertainen verrattuna DVB-T2-SD-signaalin bittivirtaan. Ainakin Digitalla on nettisivuillaan asiaan liittyvät lähetysten tariffihintatiedot.

Ihmetyttää jos jakelijoilla on yhtä kanavaa suurempi kiinnostus omin kustannuksin lähettää Ylen nyt tarjoamia yhteensä neljää kanavaa.

Toisaalta on ymmärrettävää, että DNA käyttää sisäänheittokanavana tätä toistaiseksi yhtä Yle HD-kanavaa.

Ylen tuore uutinen Yle HD-kanavista tarkoittaa jo olevien neljän SD-kanavan lähettämista simulcast-hd-kanavina eli samanaikais-rinnakkais-hd-kanavina, jolloin vain natiivi-hd-ohjelmat ovat aitoa HD:tä, muu on ylöspäin konvertoitua näennäis-hd:tä.

BBC on Englannissa ilmoittanut lähettävänsä joulusta lähtien viisi uutta vapaasti katsottavaa simulcast-hd-kanavaa aikaisempien BBC ONE HD ja BBC TWO HD:n lisäksi.
http://t.co/iKexg6LvdY ja http://t.co/V9stffU73l

Ruotsissa taitavat kanavat SVT1 HD ja SVT2 HD olla nähtävinä.

Toivotaan parasta mutta pahinta pelkään eli sitä että Ylen on alettava maksaa HD-jakelusta, vaikka koko maahan se ei näkyisikään. Eihän TV2 näkynyt kuin vasta rakentamisjärjestyksessä kuten ykkösenkin rakentaminen aloitettiin Helsingistä.

DVB-C- eli kaapelijakelu on halvempaa, jos vain taajuustilaa riittää ja yleensä riittää.

On luonnollista että vuodesta 2017 Yle maksaa kiltisti DVB-T2-SD/HD-jakelustaan, koska kaikki Ylen neljä peruskanavaa siirtyy uuteen toisen sukupolven DVB-T2-lähetystekniikkaan vieläpä UHF-alueella. Sopii vain arvailla onko VHF III-alueella tuolloin enää tässä tulevaisuutta. Nykyisellään jo puolet tv-katselusta tapahtuu kaapeliteitse pääasiassa DVB-C:n kautta ja IPTV:nä

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki