AfterDawn logo

Valven Steam-pomo siirtyi Microsoftille

Teemu Laitila Teemu Laitila
20 kommenttia

Valven suositun Steam-palvelun menestyksen taustalla ollut Jason Holtman on siirtynyt Microsoftin palvelukseen. Holtman työskentelee Microsoftilla Windowsin pelistrategian parissa.

Holtmanin mukaan hänen tehtävänsä Microsoftilla on "tehdä Windowsista mahtava alusta pelaamiseen ja interaktiiviseen viihteeseen". Tähän mennessä Microsof on ollut PC-pelialalla sivuosassa huolimatta siitä, että Windows on pääasiallinen pelialusta tietokonepelaajille.

Digitaalisen pelilevityksen erityisosaajan palkkaaminen kertoo Microsoftin uudesta kiinnostuksesta laajentaa toimintaansa pelialalla myös Xbox-konsolinsa ulkopuolelle. Holtmanin entinen työnantaja Valve ennusti kehitystä jo Windows 8:n lanseerauksen yhteydessä, minkä jälkeen yhtiö on vähitellen pyrkinyt vähentämään riippuvaisuuttaan Microsoftista ja Windowsista. Valven suurin huoli on, että Microsoft tekisi omasta Windowsin sovelluskaupastaan täysiverisen kilpailijan Steamille.


Vastatoimena Valve on esimerkiksi lanseerannut Linux-version Steam-kaupastaan ja panostanut omien peliensä kääntämiseen muillekin alustoille. Lisäksi yhtiö kehittelee omaa pc-komponenteista koostuvaa Steambox-pelikonsoliaan.

20 KOMMENTTIA

alfons21/20

No, MS:n peleistä varmaan kohta löytyy Vaporwarea, kun pomokin on Steam-ekspertti :-)

R4ndom12/20

Kääntäispä kaikki pelitalot pelit linuxille, silloin windows ois roskissa. Linux on kaikin puolin parempi kuin windows.

olliboi3/20

linux ei ole parempi kuin windows

Taeco4/20

Olen käyttänyt muutamaa linux-jakeluversiota mm. opiskelun yhteydessä. En näe mitään syytä siirtyä Linuxiin. Voitteko mainita yhdenkin syyn, miksi siirtyisin pois Windows 8:sta kotikoneellani?

Toimivatko esim. Adoben ohjelmistot Linuxilla vieläkään? Mites Open GL - saako sillä pelit näyttämään yhtä näyttäviltä, kuin dx:llä? Entä miten kännykät toimivat sen kanssa (itselläni WP)?

Mysticiza5/20

Ei ainakaan mun Linux-käytöllä muutamalla distrolla selvinnyt ilman komentoriviä ja jotain höpöhöpökoodeja, mikä oli aika deal breaker, vaikka Windowsilla sama asia olisi hoitunut .exeä kaksoisnapsauttamalla..

syrtek666/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olen käyttänyt muutamaa linux-jakeluversiota mm. opiskelun yhteydessä. En näe mitään syytä siirtyä Linuxiin. Voitteko mainita yhdenkin syyn, miksi siirtyisin pois Windows 8:sta kotikoneellani?

Toimivatko esim. Adoben ohjelmistot Linuxilla vieläkään? Mites Open GL - saako sillä pelit näyttämään yhtä näyttäviltä, kuin dx:llä? Entä miten kännykät toimivat sen kanssa (itselläni WP)?

Ei toimi Adobe ohjelmistot, ei.

Voithan sinä testata tämän vaikka Tf2 taikka Dotan kanssa onko eroa.

http://www.webupd8.org/2013/01/upgrade-...support-in.html

Windows puhelimet toimivat MTP protokollan kautta. Tämänkin voit testata itse.

Maluska7/20

Kannattaisiko Linuxia parjaavien tarttua manuaaliin, jos ongelmia ilmenee? Lähes kaikista distroista on kattavat dokumentaatiot olemassa. Sillä on myös vaikutusta, ajeleeko Ubuntua tai Mintiä vai jotain vakaata vanhaa Debiania, puhumattakaan Archista tahi Gentoosta. Ensin mainituissa ei Windowsia enempää tarvitse loitsuta, jos ikkunointi ja ylipäänsä GUI pelaa.

Monet tuntuvat myös valittavan heikosta graafisesta suorituskyvystä, jolloin suora openGL on vaan pois päältä ja kytkettävä valikosta tai riviltä. Toki jos tuo tuottaa ongelmia voi se exenkin ajelu tuottaa vaikeuksia, ellei halua sontaa koneelleen.

Adobet joutuu ajelemaan virtualisoituna ja paljon on vastaavaa softaa vielä. Tietyt vanhat laitteet voi myös joutua ajamaan virtualisoituna ajurien takia, ja itselläni on Microsoftin sähköpostin välitys toistaiseksi vaatinut samaa. Toivottavasti näihin saadaan muutos.

Toiset kysyvät että miksi vaihtaa Linuxiin. Järkisyitä voisi olla vaikkapa hinta, vakaus, muokattavuus, keveys, standardit rajapinnat ja takaportiton koodi, avoimuutta unohtamatta.

Pukli8/20

Ainoa ongelma minkä tässä näen on jälleen yksi turha softa koneella. Steamin olen aikanaan koneelle omaksunut peli softana, sinne lisäilen myös muidenkin pelien pikakuvakkeet, jolleivat ole steamin pelejä.
Mutta yhtäkään toista vastaavaa viritystä en tule koneelleni asentamaan, oli se sitten uplay, origin tai windowsin tämä viritys games for windows tms. en näe järkevänä sitä, että joka pelin mukana tulee joku aivan turha softa rekisteriin ja taustaprosessiksi roikkumaan.

Taeco9/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Voithan sinä testata tämän vaikka Tf2 taikka Dotan kanssa onko eroa.

Nuo nyt eivät ole graafisesti kaikkein näyttävimpiä pelejä... Tarkoitin, että voisiko esim. Tomb Raiderin tai vaikkapa Crysis 3:n kääntää Linuxille niin, että ne näyttäisivät yhtä hyvältä?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maluska:

Adobet joutuu ajelemaan virtualisoituna ja paljon on vastaavaa softaa vielä. Tietyt vanhat laitteet voi myös joutua ajamaan virtualisoituna ajurien takia, ja itselläni on Microsoftin sähköpostin välitys toistaiseksi vaatinut samaa. Toivottavasti näihin saadaan muutos.

Toiset kysyvät että miksi vaihtaa Linuxiin. Järkisyitä voisi olla vaikkapa hinta, vakaus, muokattavuus, keveys, standardit rajapinnat ja takaportiton koodi, avoimuutta unohtamatta.

Onko se kevyempi, jos kevyemmällä käyttöjärjestelmällä joudun virtualisoimaan raskaita ohjelmia, kuten Photoshoppia tai Premiere Prota? Enkä oikein ymmärrä mitä "raskasta" tai "epävakaata" Windowsissa on. Toki se jökkii vähän miniläppärilläni ja olenkin harkinnut laittavani siihen jotain kevyempää tilalle.

Mutta pöytäkoneeni käynnistyy alle 10 sekunnissa käyttövalmiiksi, kaikki ohjelmat käynnistyvät nopeasti ja toimivat sulavasti ongelmitta. Rami on nykyään niin halpaa, että kaikilla luulisi sitä olevan vähintään se 4Gt, joka riittää hyvin Windowsilla perusohjelmien käyttöön. Jos yhtään raskaampaa tarvitsee käyttää, niin 8Gt:kään ei maksa paljon. Itselläni on 16Gt, enkä koe siitäkään maksaneeni kovinkaan paljon - muut osat maksoivat paljon enemmän. RAM ei ole koskaan loppunut minulla kesken.

Ostin tähän osat keväällä, enkä muista Windowsin tai minkään ohjelmankaan kertaakaan kaatuneen tai tuottaneen bluescreeniä (jos ensimmäisten päivien ajurikokeiluja ja kellotuksia ei lasketa).

Muokattavuus on toki makuasia, mutta järkytyt varmaan kun kuulet, että käytin Windows 7:aa oletus teemalla kaksi vuotta, ennen kuin vaivauduin edes taustakuvan vaihtamaan. Windows 8:lla - jonka uuden koneeni myötä asensin - en ole jaksanut vielä valita uutta tasustakuvaa, vaihtaa väriteemaa tai muokata tiilien ulkonäköä. Näyttävät ihan tyylikkäiltä nykyisellään, joten mitäpä sitä hyvää muuttamaan.

Älä ymmärrä väärin, vaadin ehdottomasti, että käyttämäni käyttöjärjestelmä ja ohjelmat ovat tyylikkäitä (jos siis saan valita, mutta välillä joutuu käyttämään rumia ohjelmia, kun yhtä toiminnallisia ei löydy tyylikkäinä; esim. Notepad++). Mielestäni Windows on tyylikäs ihan asetuksiin koskemattakin.

Avoimmuus on toki hieno asia, mutta en ole valmis tekemään niin montaa kompromissia asiasta, joka ei varsinaisesti vaikuta laitteeni käyttöön merkittävästi. Jos saan helpomman käyttöjärjestelmän hintaan 30€, on se mielestäni täysin hintansa arvoista - hiukan kalliimpikin hinta olisi ollut. :)

Kuulostaa (edelleen) vähän siltä, että tämä on vain hankalampi vaihtoehto hyvin toimivalle käyttöjärjestelmälle, jossa kaikki edes standardeiksi muodostuneet ohjelmat eivät toimi ilman vippaskonsteja, kilpailukykyisten korvikkeiden loistaessa poissaolollaan.

syrtek6610/20

@taeco,

Crytek tekee peliengineen kännöksen (taikka päivittää) Linux:lle joten jollakin aikavälillä tulee pelejä cryenginellä myös Linux:lle.

Täällä on unigine benchmark ohjelma joka on saataville myös Linuxlle

http://unigine.com/products/heaven/

Hienoa että olet tyytyväinen Windowsiin, moni täällä olioista ei ole. Gimp ja Inkscape ovat hyviä ilmaisia ohjelmia jotka on saatavilla myös Windowsille.

Taeco11/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

@taeco,

Crytek tekee peliengineen kännöksen (taikka päivittää) Linux:lle joten jollakin aikavälillä tulee pelejä cryenginellä myös Linux:lle.

Täällä on unigine benchmark ohjelma joka on saataville myös Linuxlle

http://unigine.com/products/heaven/

Hienoa että olet tyytyväinen Windowsiin, moni täällä olioista ei ole. Gimp ja Inkscape ovat hyviä ilmaisia ohjelmia jotka on saatavilla myös Windowsille.

En ainakaan nopealla vilkaisulla saanut tuolta sivulta kysymykseeni vastausta. En siis kysymykselläni tarkoittanut, onko pelimoottoria mahdollista kääntää Linuxille, vaan onko pelistä mahdollista saada yhtä näyttävä? Eli saako tesseloinnit yms. DX11 ominaisuudet päälle? Tai siis löytyykö Linuxin käyttämästä OpenGL:stä jotain korvaavaa?

Jotenkin osasin odottaa, että joku toisi esille Gimpin. Käytin sitä ennen, eikä sitä ole Photoshopin käytön aloittamisen jälkeen ole ollut yhtään ikävä. Se ei vain ole yhtä monipuolinen. Inkscapea pitäisi varmaan kokeilla - se on tosin käsittääkseni enemmänkin Illustratorin korvaaja, kuin Photarin(?) Entä Premiere Pro tai After Effects? Blenderin saa Linuxille, joten 3D-hommien ei pitäisi olla ongelma.

JussiFX12/20

Kyllähän itselläkin aikamoinen linux-buumi oli käynnissä jossain kohtaa mutta nyt kun oon avannut silmäni niin todettava että paljon vähemmän ongelmia tulee Windowsin kanssa (7:sta eteenpäin toiminut todella hyvin). Ubuntulla taas asentaa ihan vaan päivitykset ja ens buuttikerralla lentää gnomen sijaan johonkin komentoriviin ilman turhia selityksiä. Ja sitten taas kaivetaan sitä kännykän googlea esiin... (painotus sanalla Taas, koska googletus tulee kyllä tutuksi näitä järjestelmiä käyttäessä).
Mitä tulee tuohon vakauteen, niin kyllä ubuntu on tiltannut mulla varmaan useammin kuin Windows 7 (Windows 8 on kylläkin pari kertaa päättänyt lopettaa toimintansa).
Myöskin siitä distrohelvetistä on vaikea keksiä mikä olisi se paras, vaikka ubuntulla ei juurikaan voi mennä vikaan.

Windows on ihan hyvin koodattu käyttis jos ottaa ne wannabe-nörttilasit pois päästä. Hinta-laatusuhde on kyllä gnu/linuxissa parempi, ilmainen kun on :P

syrtek6613/20

"Eli saako tesseloinnit yms. DX11 ominaisuudet päälle? Tai siis löytyykö Linuxin käyttämästä OpenGL:stä jotain korvaavaa"

Voisi hyvin ajatella ett opengl 4.3 vastaa noin suurinpiirtein DX11:aa.

http://gamedev.stackexchange.com/questi...-and-vice-versa

Premiere Pro, Video editing ?
- Blender
- Ligthworks

After Effects-- >
- Fusion
- Jashaka
- Shake

Mutta Adoden ohjelmien kanssa ei mietitä ensijaisesti millä pitäisi tehdä, Adoben ohjelmat on tarkoitettu ammattilaisille. Tässä ei paina ensi sijaisesti millä alustalla tehdään, tässä käyttis on kustannuksista vähäisin.

syrtek6614/20

"Kyllähän itselläkin aikamoinen linux-buumi oli käynnissä jossain kohtaa mutta nyt kun oon avannut silmäni niin todettava että paljon vähemmän ongelmia tulee Windowsin kanssa (7:sta eteenpäin toiminut todella hyvin)."

Ei avata tätä keskustelua tähän. Vaikka Ubuntulle ja muille distroille tulee päivityksiä joskus tiheäänkin niin näiden lataaminen ja asentaminen ei ole painajaista kuten windowsissa. Windowsisssa yksinkertaisen turvapäivityksien asentaminen vaatii buuttauksen ja muutoksien tekemisen ennnen sammuttamista ja käynnistyksen jälkeen. Tympeää varsinkin kun tietää miten helppoa päivityksien hallinta on linux distroissa.

Vaikka distroja on montakin niin käytännössä vakavasti otettavia on noin kymmenkunta. 666 diston olemssaolo ei ole keneltään poissa. Päinvastoin se rikkaus koska tällöin on olemassa iso joukko ihmisiä jotka haluavat oppia jotakin uutta.

CoinGobbler15/20

Adobe Photoshop toimii linukassakin, mutta jos ei osaa niin ei se voi toimia niin kuin windowsissa, niitä on muitakin paljon parempia kuvankäsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia kuin photoshop, rehellisesti sanottuna photoshopissa opastetaan kuinka vaippa vaihdetaan alusta loppuun asti kädestä pidellen.

Direct3D, niin sanottu DirectX on enemmän pelikäyttöön suunnattu, taas OpenGL:lää ei ole pelaamiseen suunniteltu se on enemmän ammattigrafiikalle esim.. jos mietit miksi intelin näyttökortit on huonoja niin se johtuu siitä että niitä ei suunniteltu pelaamiseen joten ne taas toimivat aivan täydellisesti linukassa mutta pelit eivät, pelit toimivat vielä huonommin windowsissa kuin linukassa intelin näyttiksellä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_OpenGL_and_Direct3D

itse käytän linuxia ja windowsia, koska työni vaatii linukan ammattigrafiikalle, windowsia ihan vaan pelaamiseen.

snaketus16/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Olen käyttänyt muutamaa linux-jakeluversiota mm. opiskelun yhteydessä. En näe mitään syytä siirtyä Linuxiin. Voitteko mainita yhdenkin syyn, miksi siirtyisin pois Windows 8:sta kotikoneellani?

Toimivatko esim. Adoben ohjelmistot Linuxilla vieläkään? Mites Open GL - saako sillä pelit näyttämään yhtä näyttäviltä, kuin dx:llä? Entä miten kännykät toimivat sen kanssa (itselläni WP)?

Kaksi syytä miksi en vaihda Windowsia Linuxiin ykköskoneessa on nimenomaan pelit ja Adoben softat. Jos ilman näitä kahta ei pärjää, kannattaa unohtaa Linux. Täydellisessä maailmassa pelit tehtäisiin Linuxille ja Adobe tekisi myös suitensa sinne.

Omien kokemuksieni mukaan kännykät toimii jopa paremmin Linuxin kanssa, koska ne toimii lähes poikkeuksetta heittämällä ilman eri ohjelmistojen ja ajurien asennus rumbaa kuten Windowsissa. Ja se yksi syy on ilmaisuus, Windows maksaa noin 100 euroa.

Ja myönnän, että suurin osa Linux käyttäjistä ehkä jopa pilaa käyttöjärjestelmän menestymis mahdollisuuksia vaatimalla kaiken ilmaiseksi. Minua ei haittaa vaikka maksaisin peleistäni ja ohjelmistoistani, näinhän minä teen Windows maailmassakin. Mutta jo se, että ei tarvitsisi maksaa käyttöjärjestelmästä ja olla missään tekemisissä Microsoftin kanssa olisi iso juttu. Vaikka maksaisinkin Adoben ohjelmista, peleistä ja ties mistä. Ei ilmainen OS tarkoita ilmaisia ohjelmistoja.

snaketus17/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maluska:


Adobet joutuu ajelemaan virtualisoituna ja paljon on vastaavaa softaa vielä. Tietyt vanhat laitteet voi myös joutua ajamaan virtualisoituna ajurien takia, ja itselläni on Microsoftin sähköpostin välitys toistaiseksi vaatinut samaa. Toivottavasti näihin saadaan muutos.

Juuri tässä Linuxistit ampuvat itseään nilkkaan. Ne "vastaavat" ohjelmat eivät vastaa niitä Adoben ohjelmia. Niitä on lähes poikkeuksetta hankalampi käyttää. Käyttöliittymät on täysi katastrofi, eikä ole yhtenäisyyttä. Tämä johtaa siihen, että tutut pikanäppäinkomennot eivät toimi, sitten kun opit jonkun "vastaavan" komennot, ne ei toimi siinä toisessa "vastaavassa".

Sitten niistä puuttuu myös todella tärkeitä toimintoja, kuten Gimpistä CMYK erottelut ja profiilit. Nuo "vastaavat" ohjelmat ei ole niin vakaita, nopeita tai muutenkaan tehokkaita työkäytössä jos on tottunut Adoben työkaluilla vääntämään. Kyllähän niillä joku Jonne papan makaroonisivut vääntää ilman aikataulua.

Helpommalla päästäisiin, kun vaan VAADITTAISIIN ne Adobet Linuxiinkin. Olisi enään yksi syy pysyä Windowsissa ja se on pelit.

syrtek6618/20

"Ja myönnän, että suurin osa Linux käyttäjistä ehkä jopa pilaa käyttöjärjestelmän menestymis mahdollisuuksia vaatimalla kaiken ilmaiseksi."

Ajatus että linux käyttävät voisivat vaatia joitakin ihmisiä koodaaman ilmaiseksi on mieletön. Joo on heitä jotka haluaa että heidän käyttämät ohjelmat on ilmaisia ja avoimia ohjelmia mutta valitsemalla sen he joutuvat tyytymään siihen mitä saavat.

Käännettäänp tämä asia toisinpin:

Windows:in sen käyttäjät pilanneet piratisoimalla ammattitason sofita työn tekoon. Kuinka tämä kuulostaa, Adobe:N cloud viritys murrettiin heti kättelyssä (ainakin joidenkin tietojen mukaan.)

Jotkut linuxia käyttävät ihmiset haluaisivat käyttää Adobea Linux:ssa oishan se kiva juttu. On jopa VAADITTU ja tehty ADRESSEJA. Saahan sitä aikaan kuluttaa siihenkin.

"Olisi enään yksi syy pysyä Windowsissa ja se on pelit. "
Sekin syy murenee yksitellen, peli kerrallaan.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQzODE


Lumikki19/20

Lainaus:

Helpommalla päästäisiin, kun vaan VAADITTAISIIN ne Adobet Linuxiinkin. Olisi enään yksi syy pysyä Windowsissa ja se on pelit.


Mitä tuohon sanoisi. Tiettyjä ohjelmia käyttää tietyt ihmiset eli me emme kaikki käytä samoja asioita.

Pelit on nyt jo käytännössä puoli kuolutta PC:ssä ja sen on tappanut viihdeteollisuuden internet pohjaiset DRM järjestelmät. Siis jos kaupasta ostettua fyysistä yksinpeliä ei pysty pelaamaan olenkaan ilman internettiä niin jotain on vialla. Siis vaikka Stream ja Origin ovat hienoja asioita, ne eivät ole kaikille soveltuvia.

Siis koko PC:n "kuoleminen" johtuu pääasiassa kolmesta asiasta, tabletteista jotka riittää monelle peruskäyttäjälle, Microsoftin Windows 8 filosofian tyrkyttämisestä ja viihdeteollisuuden pelien internet pohjaisesta DRM järjestelmistä. Siis kaikki ihmiset eivät halua samoja asioita samalla tavalla.

Linux soveltuu moneen asiaan ihan hyvin, mutta ei se ole kaikille, kuten ei Windowskaan ole kaikille. Jokainen valitsee sen mitä haluaa ja mikä sopii kunkin henkilön tarpeisiin. Itselläni on käytössä Linux Mint koska se solveltuu minulle paremmin kuin nämä uudet Windowsit. Yksi grafiikka ohjelma minulla on Windows pohjainen, joka pyörii simuloidusti Winellä, mutta muuten on käytössä Linuxin ohjelmat.

freedomOS (vahvistamaton)20/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

@taeco,

Crytek tekee peliengineen kännöksen (taikka päivittää) Linux:lle joten jollakin aikavälillä tulee pelejä cryenginellä myös Linux:lle.

Täällä on unigine benchmark ohjelma joka on saataville myös Linuxlle

""unigine""/products/heaven/

Hienoa että olet tyytyväinen Windowsiin, moni täällä olioista ei ole. Gimp ja Inkscape ovat hyviä ilmaisia ohjelmia jotka on saatavilla myös Windowsille.

En ainakaan nopealla vilkaisulla saanut tuolta sivulta kysymykseeni vastausta. En siis kysymykselläni tarkoittanut, onko pelimoottoria mahdollista kääntää Linuxille, vaan onko pelistä mahdollista saada yhtä näyttävä? Eli saako tesseloinnit yms. DX11 ominaisuudet päälle? Tai siis löytyykö Linuxin käyttämästä OpenGL:stä jotain korvaavaa?

Siis tuo heaven benchmark ohjelmalla voit kokeilla windowssilla joko pyörittää directx:llä tai openGL:llä testiä läpi. En ainakaan itse ole mistään tuntunut jäävän paitsi.

No otappa vertailuksi PS3 ja Xbox360 käyttää directx:ää ja ps3 OpenGL ja tämän sukupolven kauneimmat konsolipelit löytyvät ps3:lta (yksinoikeudet). Monialustapelin kodi ei toimi ps3:lla välttämättä niin mallikkaasti, koska sen raudalle koodaus, varsinkaan kääntö, ei ole niin helppoa kun xbox360:lle

Yleisesti linux on mahtava alusta! Eikä tietenkään siinä ole kaikkia samoja ohjelmia, mitä windowsilla on!? Eihän ole/OLLUT Macilläkään ja katsos nyt.. Eli jos ohjelmat ja kehittäjät tulevat tukemaan linuxia niin voisi kysyä: "miksi et vaihtaisi linuxiin?". Ilmainen, avoin ja nopea (jos sinun pc käynnistyy siinä 10s niin Ubuntu varmasti sitten 5-8s :D). Fanitus on tietenkin sitten erikseen, mutta luulisi jossain vaiheessa oma järkikin puntaroivan asiat. Minä en taas maksaisi penniäkään windowsista tai Windows Phonesta. MS on vain paha firma (pakottaa käyttämään ties mitä omia levyformaatteja +++ ja ne 2h kestävät päivitykset sammutuksessa ja käynnistyksessä)... Mac on suljettu kuvittele siisti hiekkalaatikko kaltereilla... Vaihtoehto siis Ubuntu :) Helppo, avoin, nopea ja kaunis. Nämä merkkaavat minulla eniten.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki