AfterDawn logo

Ranskassa harkitaan älypuhelinten ja tablettien laittamista verolle kulttuurin nimissä

Teemu Laitila Teemu Laitila
12 kommenttia

Ranskassa harkitaan veroluonteisen maksun perimistä kaikista älypuhelimista ja tableteista, Reuters raportoi. Saaduilla tuloilla olisi tarkoitus rahoittaa kulttuuriprojekteja, jotka Ranskassa on perinteisesti haluttu pitää vapaiden markkinoiden ulkopuolella.

Uusi vero on vasta ehdotuksen asteella ja presidentti Francois Hollanden on tarkoitus tehdä päätös asiasta heinäkuun loppuun mennessä. Vastaavanlaista maksua maksavat jo television katsojat, tv- ja radio-ohjelmia lähettävät yhtiöt sekä myös internetpalveluiden tarjoajat. Koko järjestelmä on siis eräänlainen sekoitus vanhempaa suomalaista tv-lupamaksua sekä hyvitysmaksua, jota maksetaan erilaisista tallentimista.

Ranska on ollut viime aikoina useamminkin napit vastakkain amerikkalaisten internet-jättien kanssa. Hallitus esti äskettäin Yahoota ostamasta enemmistöosuutta ranskalaisesta Dailymotion-sivustosta. Sitä ennen Ranska yritti taivutella Googlea maksamaan korvauksia ranskalaisille lehtitaloille, sillä Google hyötyy niiden tekemään sisältöön linkkaamisesta. Kiista kuitenkin ratkaistiin Googlen maksamalla 60 miljoonan euron kertalahjoituksella uutistyötä tukevalle rahastolle.

12 KOMMENTTIA

Lumikki1/12

Ilmeisesti "viihdeteollisuus" taas koittaa löytää elättäjää itselleen verojen kautta.

Olisi se kiva itsekin vain olla "kulttuurin" tekijä ilman tulosvastuuta, veronmaksajien taatulla rahoituksella. Saisi ikuisesti vain lorvia "kulttuurin" nimissä.

Kun muut yrittäjät ja työntekijät ovat tulosvastuullisia eli jos homma ei toimi niin menee yritys ja työpaikka alta.

Lauzi2/12

Lainaus:

"Companies that make these tablets must, in a minor way, be made to contribute part of the revenue from their sales to help creators," Culture Minister Aurelie Filipetti told journalists.


Hauskasti tokaistu, voisi olettaa, että sisällöntuottajat hyötyvät jo nyt näistä tableteista ja älypuhelimista, sillä ne kuitenkin lisäävät mahdollisuuksia kuluttaa viihdettä.

Tästä saa nyt sellaisen kuvan, että laitevalmistajat ja palveluntarjoajat ovat sisällöntuottajille jotain velka, sen sijaan että kysessä olisi mitenkään symbioottinen ja molempia hyödyttävä suhde.

edit. lainaukset.

G0lden_Kebab3/12

Taas kulostaa niin älyttömältä...

dRD4/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Ilmeisesti "viihdeteollisuus" taas koittaa löytää elättäjää itselleen verojen kautta.

Ei, kyllä kyseessä on ihan Ranskan omat kuviot. Sellainen mutu on ollut Ranskan kuvioista jo pidempään, että se tosiasia, että kaikki raha valuu amerikkalaisille firmoille (Google, Apple, Microsoft) niin netin puolella kuin laitepuolellakin on ollut liian kova paikka. Ranskahan on malliesimerkki näennäisesti kapitalismissa toimivasta sosialistisesta valtiosta, siellä syydetään verorahoja ihan joka ikiseen juttuun, joka koetaan olevan "Ranskan ylpeyden kannalta tärkeää" ja torpataan laeilla muunmaalaisia yrityksiä.

Youtube itsessään on ollut jo ihan valtava ongelma Ranskan gylddyyriväelle -- maassa, jossa radioasemat eivät saa soittaa kuin tietyn prosentin muunkielistä musiikkia, TV-kanavien sisällöstä valtaosa pitää olla Ranskassa tuotettua (ja lopun dubattua), jne. Sitten onkin media, jota ei voida kontrolloida ja jengi siirtyy sinne kuuntelemaan/katselemaan sitä mitä haluavat, eikä sitä mitä valtio on määrännyt katseltavaksi/kuunneltavaksi. Ja jonka omistaa amerikkalainen yritys.

Tämähän on vain jatkumoa tälle idiotialle, jossa Google joutuu maksamaan montakymmentä miljoonaa ranskalaisille sanomalehdille siitä, että niiden sivut näkyvät hakutuloksissa. Joku voisi kertoa, että heittämällä robots.txt:n sivun juureen hakukoneet eivät siellä sivulla enää koskaan käy..

Tällaisella ajatuslogiikalla varustettu maa voi aivan loogisesti perustella sen, että tabletteja pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.

Lumikki5/12

@dRD

Ja miten tuo sinun teksti muutti tuota lausettani. Sitä samaa sinäkin sanot eli lainaan viimeisiä sanojasi.

Lainaus:

pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.

Tuo on suurimmaksi osaksi juuri "viihdeteollisuutta". Lainattuna siksi että ei ihan kaikki ole oikeastaan viihdettä.

dRD6/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

@dRD

Ja miten tuo sinun teksti muutti tuota lausettani. Sitä samaa sinäkin sanot eli lainaan viimeisiä sanojasi.

Lainaus:

pitää verottaa ja tulouttaa se raha ranskalaisille taiteilijoille, lehdille, muusikoille ja leffantekijöille.

Tuo on suurimmaksi osaksi juuri "viihdeteollisuutta". Lainattuna siksi että ei ihan kaikki ole oikeastaan viihdettä.

Juu, ei se sinänsä muuta mitään, muuta kuin täsmentää sitä, että taustalla ei niinkään ole Big Three -levy-yhtiökonsortio, MPAA tai kumppanit. Vaan pikemminkin nationalistit hallituksessa ja Ranskan oma media, nimenomaan lehdistö etunenässä.

Piti täsmentää, koska yleensähän taskuja on aina kaivamassa isot globaalit studiot tai isot globaalit levy-yhtiöt :-)

daim0n7/12

Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla. Sitä käykö Ranskan mallissakaan niin en tiedä, mutta tuskin se voi ainakaan pahempi versio olla suurien, globaaleiden riistäjien rinnalla.

Lumikki8/12

Lainaus:

Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.


Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.

008209/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.


Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.

Juuh, voit mennä elämään libertaariyhteiskuntaan sinne haavemaailmoihin. Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle. Täysin vastiikkettomasti.

Valitettavaa sinun kannaltasi, suurin osa ei halua libertaaria yhteiskuntaa eikä ole valmis luopumaan kulttuuristaan. Se olisi kuule niin, että jos ei valtiot tukisivat omia kulttuurieitaan niin Hollywoodin massaviihde olisi ainoaa kulttuuria mitä meillä olisi tarjolla. Tätä tilannetta ei enemmistö halua.

Lumikki10/12

Lainaus:

Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle.


Kyllä, mutta suurin osa verotuksesta kohdistuu elintärkeisin asioihin tai yleishyödyllisiin. Kuten terveydenhuolto, poliisi, palolaitos, kirjasto, tiet jne.. Ihmiset saavat vastinetta sille verolle.

Jonkin taitelijan, jounarlistin, muusikon tai näyttelijän elättäminen verosta ei kuulu valtion toimintaan. Jos ihmiset eivät ole valmiita maksamaan "kulttuuri viihteestä" niin miksi meidän kaikkien pitäisi elättää näitä ihmisiä verolla?

Lainaus:

Tätä tilannetta ei enemmistö halua.


Empä olisi niinkään varma asiasta.

Koska kyllä itse haluaisin että peruspalvelut yhteiskunnassa toimisi eikä tarvitsisi jonottaa puolta vuotta päästäkseen hammaslääkäriin, vain jotta joku voi ihailla "kulttuuria". Kultuuri on mukava asia ja säilyttämisen arvoinen, mutta ei peruspalveluiden kustannuksella.

coocie9811/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 00820:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Jos raha menee minne sen kuuluukin mennä, eli sisällön tekijoille, näin sen kuuluisikin olla.


Ei oikeastaan. Koska kyse ei ole siitä että meneekö raha "hyvään" tarkoitukseen vaan että otetaan rahaa ihmisiltä ilman mitään vastinetta ja annetaan se toisille ihmisille.

Normaalia olisi että jokainen tekee työtä ja sitten sen työn tuotos myydään jollekin joka sitä haluaa. Ei niin että ihmisiä verotetaan ja ilman mitään tulosvastuuta annetaan se raha toisille ihmiselle pelkästään siksi että kyse on "viihde" kulttuurista.

Ei me muut ihmiset olla mitään lypsylehmiä jotka elättää tyhjän toimittajia, jotka luulee että heidän kultuuri "viihteensä" on tärkeää. Jos työllä ei elä, parempi etsiä uusi ammatti. Niin me muutkin joudutaan tekemään.

Juuh, voit mennä elämään libertaariyhteiskuntaan sinne haavemaailmoihin. Fakta on kuitenkin se, että verot ottavat aina rahaa jostakin ja antavat sitä jollekin toiselle. Täysin vastiikkettomasti.

Valitettavaa sinun kannaltasi, suurin osa ei halua libertaaria yhteiskuntaa eikä ole valmis luopumaan kulttuuristaan. Se olisi kuule niin, että jos ei valtiot tukisivat omia kulttuurieitaan niin Hollywoodin massaviihde olisi ainoaa kulttuuria mitä meillä olisi tarjolla. Tätä tilannetta ei enemmistö halua.

Tässä on kyllä enemmän kyse pisteverotuksesta jossa ei tueta yhteyskunnalle kriittisiä palveluita. Kyse on vain tulonsiirrosta täysin vastiikkettomasti muille (ennestään varakkaille?) toimijoille. Toiset valmistavat hyviä tuotteita ja toiset käyttävät aikaa poliitikkojen voitelemiseen. Kumpi on oikeasti luovaa ja tärkeää yhteyskunnalle. Tällaisen toiminnan ongelma on nimenomaan se, että minkäänlaista motivaatiota aidolle kilpailulle ei synny, ja tätä viihdeteollisuus (lehdet mukaanluettuna) nimenomaan kaipaisi.

Enkä todellakaan tarkoita sitä, että kilpailun puute taistelee etikkaani vastaan. Sillä on vain tapana jarruttaa kehitystä ja luoda keskittymiä. Mutta joo, Ranska :p

teme56512/12

Oho, enpä tiennytkään että Ranskalla on tuollainen propagandajärjestelmä. Olenkin aina ihmetelly, että miksi fransmannit on varsinkin kielten osaamisen suhteen niin s***anan introverttejä, mutta tuo selvensi paljon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki