AfterDawn logo

Linux-yhteisö käärmeissään Windows 8:n takia – valitus EU:hun

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
15 kommenttia

Espanjalainen avoimen lähdekoodin puolesta puhuva Hispalinux-yhteisö on jättänyt kirjallisen valituksen EU:lle Microsoftin toiminnan takia. Yhteisön mukaan Microsoft on tehnyt avoimeen lähdekoodiin perustuvien käyttöjärjestelmien asentamisen Windows 8 -tietokoneisiin kohtuuttoman vaikeaksi.

Windows 8 -tietokoneiden UEFI:sta löytyy niin sanottu Secure Boot -ominaisuus, jonka avulla Microsoft yrittää estää haitallisten ohjelmistojen suorittamisen ennen varsinaisen käyttöjärjestelmän lataantumista. Näin ollen Microsoft ja tietokonevalmistajat ovat ottaneet vallan määritellä mitä ohjelmia tietokoneen käynnistymisen yhteydessä voidaan käynnistää. Samalla se estää Linux-käyttöjärjestelmien asentamisen Windows 8 -tietokoneisiin. Secure Boot on kuitenkin mahdollista kytkeä pois päältä, minkä jälkeen Linux-käyttöjärjestelmän asentaminen tietokoneeseen on mahdollista. Hispalinuxin mielestä vaaditut toimenpiteet ovat kuitenkin liian vaativia.

15 KOMMENTTIA

kane_k1/15

Eikös W8 koneiden myynti ole muutenkin ollut vähän heikonpuoleista ellen vallan väärin muista.. Oikeutta toki voi vaatia mutta tehokkaampi konsti voi olla änestää lompakolla ja jättää "W8 rauta" kauppaan.

Ilborg2/15

Quote:

. Oikeutta toki voi vaatia mutta tehokkaampi konsti voi olla änestää lompakolla ja jättää "W8 rauta" kauppaan.

Tässä on vain pieni ongelma: Yritäppä löytää suomesta kone ilmoittamallasi spekseillä. Itse en löytänyt läppäriä suomesta kun yritin ilman windowsia olevan läppärin löytää, ja lisenssistä rahojen takaisin saaminen vaatii jo lisenssin hinnan verran työtä. Tämä tosin on jonkin verran eri asia.

Siinä mielessä tosin asia on vähäinen että mikäli efi toimii kuten pitääkin että sieltä saa sen suojauksen pois päältä, niin montaa muutakin asiaa joutuu yleensä säätämään, optimitilanteessa luultavasti buuttijärjestystä joutuu säätämään. Toki efin puutteellisuus tai bugisuus saattaa edelleen olla este.

Itse kyllä toivon että vihdoin havahduttaisiin kunnolla microsoftin monopoliin ja säädettäisiin selvät säännöt näille asioille ennen kuin tarvitsee oikeuteen mennä. Itselleni olisi esim ok vaihtoehto että koneet tulisi windowsin kanssa, mutta lisenssin voisi jättää kaupan hyllylle siten että myös microsoft menettää käyttiksestä saadut rahat, samalla tavalla myös laitevalmistajien pitää mahdollistaa muiden käyttöjärjestelmien asentaminen ilman hakkerointia koneelle (tosin missä menee esim padin ja läppärin raja, vai pitäisikö mahdollistaa myös padiin käyttiksen asennus)?

EU tosin on edelleen miettimässä Internet explorerin sanktioita (kun monopolin aiheuttamat ongelmat on ollut jo vuosia vähäisiä), joten turha olettaa että tästä saataisiin päätöstä muutamaan vuoteen....

sardelli3/15

Nyt kyllä repesin ihan täysin!!!

Microsoftin pitää heikentää Windows 8:n tietoturvaa, koska Linux-käyttäjille on liian vaativa toimenpide poistaa biosista Secure Boot -ominaisuus.

kane_k4/15

Originally posted by Ilborg:

Tässä on vain pieni ongelma: Yritäppä löytää suomesta kone ilmoittamallasi spekseillä. Itse en löytänyt läppäriä suomesta kun yritin ilman windowsia olevan läppärin löytää, ja lisenssistä rahojen takaisin saaminen vaatii jo lisenssin hinnan verran työtä. Tämä tosin on jonkin verran eri asia.


Olet oikeassa, se voi olla hieman vaikeaa tai jopa mahdotonta löytää uusi kone ilman windowsia mutta toistaiseksi ainakin W7 koneita on vielä jonkin verran kaupoissa. En sitten tiedä onko niissäkin sama turvabuutti.

syrtek665/15

Löytyy ainakin Dell koneita sekä kannettavina että pöytäkoneita Ubuntulla. Näitä tarjoaa useampi pienempi tietokoneita netissä kauppaa firma suomesta. tietokonekauppa.fi, pohjolantietotekniikka.fi

Lakupiip6/15

Sori nyt vaan linux käyttäjät mutta ei se secure boot nyt niin vaikea ole poistaa. Ja MINUN mielestäni linux ja varsinkin ubuntu on niin surkeita käyttiksiä ettei surkeenpaa löydy (kyllä, olen käyttänyt ubuntua ennenkin, joten ihan kokemuksesta puhun) sitä paitsi melkein kaikki tossa ubuntussa on kopsattu suoraan macista.
MEni nyt vähän asian toiselle puolelle mutta sainpahan mainita oman mielipiteeni..

AhKeefas7/15

90% wintoosaa
9% Big Mäkkiä
0,9% Linuxia
josta tuo porukka on alle 10%
voi, voi ja kättä taskuun
Kai joku laki pitäis olla hakkereita vastaan,
ettei ne voi edes YRITTÄÄ vaatia suojauksia pois
jos haluaisin "ls" kometoa käyttää niin ostaisin ennemmin Unix-koneen eli Mäkin
Hyvä iMac alas Torvalds-järjestelmä!

v1gor8/15

Windows 8 on parasta mitä LINUXILLE on pitkään aikaan tapahtunut... Kasi on niin karsea, että jopa vannoutuneetkin Microsoft -kannattajat ovat alkaneet vaihtaa vähin äänin leiriä. Vain positiivista. Kiinakin on siirtymässä asteittain kokonaan pois osto-ohjelmista. Ubuntu -standardiksi siellä aluksi, ennen omaa Linux -jakelua. Entä Suomi? Maa josta "linukka" on alkujaan lähtöisin, maksaa Microsoftille 200milj. € vuosittain järjestelmästä, joka ei ole hintansa väärti ensinkään. Entä Eestin -veljet? -Tietääkseni skulaavat enimmäkseen Linuxeilla, säästäen miljoonia.

kirkanen9/15

Asian pointtina on se, että Linux jakelujen asentaminen pitäisi helpottaa, jotta tavallinenkin kaduntallaaja voisi helposti tutustua Linux jakelujen maailmaan. Tällä niin sanotulla Secure Boot -ominaisuudella suojataan Windows -käyttöjärjestelmää, mutta samalla pakotetaan tavallinen käyttäjä käyttämään pelkästään Windowsia. Ajatuksen tarkoitus on hyvä, koska halutaan tarjota ihmisille vapaus tehdä omia valintoja.

Yksi suurimmista syistä miksi Windows on yleisin käyttöjärjestelmä on se, että (lähes) jokaisessa PC:ssä on Windows esiasennettuna. Jos jokaisessa myytävässä PC:ssä olisi jokin Linuxin jakeluista esiasennettuna, niin tilanne olisi täysin toinen. Sama juttu koskee maailmaa riivaavaa IE -selainta.

Harmillista on huomata, että Microsoftia ja Applea kannattavat ihmiset eivät näe Linux maailman periaatetta.

AhKeefas10/15

Linux on surkea tekele verrattuna Applen käyttikseen, joka on Unix
Jos haluaa Linuxin menestyvän, niin pitää kopioida Steven Jobsin tuotteita.
Thorvalds voi olla ohjelmoinnissa nero, mutta jotain silti puuttuu
Käyttöliittymä on edelleen syvältä ja poikittain

Linux-yhteisön urputus jostain Mikkisoftan sorrosta on täyttä lantaa
Jos haluaa menestystä, niin pitää osata itse, eikä syyttää muita.
Esimerkkinä Linuxin menestyksestä myös käyttöliittymän osalta on Android
Mutta jotain muutakin tarvitaan, koska nimenomaan Samsung pärjää puhelimissa

Toivottavasti tuomarit määräävät tuolle nimenomaiselle haastavalle porukalle mirjardien sakot
ja lisäksi jopa henkilökohtaiset sakot - siksi että kyseinen valitus on täysin aiheeton ja absurdi

Onneksi Thorvaldsin (kaveri ON fiksu) ärähdys liittyy siihen,
että kyseinen turvasofta pitäisi laittaa muka Linux-KERNELiin
Pyh, Pah ja Poh

Lauzi11/15

Eli komentorivin käyttäminen on ihan simppeliä, mutta sitä ei kestä jos joutuu parin valikon kautta loikkaamaan, että saa ton secure bootin kytkettyä pois.

Seuraavaksi varmaan pitäisi Windowsin asennuksen yhteydessä tulla pari pop-uppia, jotka tarjoavat Linuxia Windowsin sijaan.

Nikotiko12/15

Originally posted by Lakupiip:

Sori nyt vaan linux käyttäjät mutta ei se secure boot nyt niin vaikea ole poistaa. Ja MINUN mielestäni linux ja varsinkin ubuntu on niin surkeita käyttiksiä ettei surkeenpaa löydy (kyllä, olen käyttänyt ubuntua ennenkin, joten ihan kokemuksesta puhun) sitä paitsi melkein kaikki tossa ubuntussa on kopsattu suoraan macista.
MEni nyt vähän asian toiselle puolelle mutta sainpahan mainita oman mielipiteeni..

Et vissiin sattunu tietään, että Mac on myös Linux distro, jota Apple myy?

Lauzi13/15

Originally posted by Nikotiko:

Originally posted by Lakupiip:

Sori nyt vaan linux käyttäjät mutta ei se secure boot nyt niin vaikea ole poistaa. Ja MINUN mielestäni linux ja varsinkin ubuntu on niin surkeita käyttiksiä ettei surkeenpaa löydy (kyllä, olen käyttänyt ubuntua ennenkin, joten ihan kokemuksesta puhun) sitä paitsi melkein kaikki tossa ubuntussa on kopsattu suoraan macista.
MEni nyt vähän asian toiselle puolelle mutta sainpahan mainita oman mielipiteeni..

Et vissiin sattunu tietään, että Mac on myös Linux distro, jota Apple myy?

Mac taitaa olla se tietokone ja OS-X on käyttöjärjestelmä. Kumpikaan ei kuitenkaan ole Linux distro, vaikka OS-X onkin Unix pohjainen.

H4X0R-X14/15

Originally posted by Lakupiip:

Sori nyt vaan linux käyttäjät mutta ei se secure boot nyt niin vaikea ole poistaa. Ja MINUN mielestäni linux ja varsinkin ubuntu on niin surkeita käyttiksiä ettei surkeenpaa löydy (kyllä, olen käyttänyt ubuntua ennenkin, joten ihan kokemuksesta puhun) sitä paitsi melkein kaikki tossa ubuntussa on kopsattu suoraan macista.
MEni nyt vähän asian toiselle puolelle mutta sainpahan mainita oman mielipiteeni..


IMO kukaan ei ole väittänytkään, että kyseinen toimenpide olisi jotenkin ylitsepääsemättömän vaikea.

Se tosin ei muuta mitään, vaikka se olisikin osaavalle henkilölle helpohkoa tehdä. Muistammehan päätöksen siitäkin, että selaimelle pitää antaa vaihtoehtoja. Ja vaikka tämä menee omastakin mielestäni taas vaihteeksi aivan yli, niin jotenkin silti ymmärrän, mitä tällä ajetaan.

Itsekkin huomaan, kuinka joitakin helppoja hommia jää monesti pitkäänkin pankkoon ja jopa kokonaan tekemättä, pienenkin kompastuskiven takia, vaikka näin koneista pikkuisen ymmärränkin. Monelle tälläinen jää aivan varmasti siksi viimeiseksi asiaksi, joka katkaisee kamelin selän muutenkin aikaavievän linux-opettelun kanssa. Joten ei ehkä olisi pahitteeksi ehdä tästäkin vielä pikkuisen helpompaa ja lisätä helppo yhden napsautuksen katkaisija esim. ohjauspaneeliin: "Ota secureboot pois käytöstä". :)

Se tosin on edelleen sanottava suureen ääneen, että miksi vain Microsoftia kiusataan? Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä, mutta eikö esim. Apple ole näissä asiossa monin verroin pahempi. Vai onko joku muka onnistunut vaihtamaan alkuperäisasetukselliseen iPhoneen tai iPadiin ubuntu mobilen tai edes 3:n osapuolen sovelluksia?

Lakupiip15/15

No itse koneensa kasaamalla ei sentään mitään secure boottia ole. Mutta tuo secure boothan estää myös kaikki ilman käyttistä käytettävät ohjelmat (levylle poltettavat esim. jotkut viruksen poistajat).
Eli ei tässä silti kyllä mistään pelkästä linux jutusta ole kyse.
Ja muuten eihän sitä secure boot juttua olisi edes tehty jos ohjauspaneelissa olisi joku nappi mistä sen saa pois.
Todennäköisesti microsoft on tehnyt tuon vain siksi että suuri osa ei saisi linuxiaan asennettua.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT