AfterDawn logo

Kiintolevymarkkinat toipuivat Thaimaan tulvista - hinnat edelleen korkealla

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Thaimaan viimevuotinen tulvakatastrofi hukutti veden alle suuren osan maailman kiintolevyjen tuotantokapasiteetista. Kapasiteetin pienentyminen näkyi heti myös kuluttajahinnoissa, kun kiintolevyjen keskihinta nousi yli neljäsosan aina 66 dollariin verrattuna 51 dollariin ennen tulvia.

Tehtaat on kuitenkin saatu takaisin käyntiin ja kiintolevyjen kysyntä on kovempaa kuin koskaan. IHS iSuppli ennustaa kiintolevyjen toimitusten saavuttavan ennätyksellisen korkean 524 miljoonan rajan vielä tämän vuoden aikana. Kysyntää löytyy erityisesti yritysmarkkinoilta ja myös tulevan Windows 8 -julkaisun odotetaan piristävän tietokoneiden myyntiä.

Ennätyslukemista huolimatta kiintolevyjen hinnat eivät ole laskeneet tuotannon toipumisen kanssa samaa tahtia. Keskihinta oli 66 dollarin tasolla vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja toisen neljänneksen aikana se laski vain marginaalisesti 65 dollariin. IHS:n aiemmassa raportissa ennustetaan, että hinnat saavuttavat ennen tulvia vallinneen tason vasta vuonna 2014.


Tutkimusyhtiö IDC kertoi aiemmin, että syynä hintojen hitaalle palautumiselle on alalla ennen tulvia käyty tiukka hintakilpailu, joka laski valmistajien katteet olemattomille tasoille. Tulvien myötä valmistajat ovat saaneet marginaalinsa suuremmiksi, eikä kukaan halua käydä samaa hintakilpailua uudestaan, joten hintojen lasku pidetään maltillisemmalla tasolla.

2 KOMMENTTIA

RekookeR1/2

Laskis nyt, tila on lopussa taas. 6 on jo täynnä.

jartar2/2

Toisin sanoen kun suuria kilpailijoita on enää kaksi niin valmistajien on hyvä pitää "herrasmies sopimuksella" (=kartellilla) hinnat korkealla. Molemmat valmistajat hyötyy kun hintoja ei lasketa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT