AfterDawn logo

Micron osti Elpidan - muistien hinnat liikkeelle?

Panu Roivas Panu Roivas
4 kommenttia

Japanilainen DRAM-muistivalmistaja Elpida ilmoitti viime helmikuussa olevansa konkurssin partaalla, sillä se ei pystynyt enää maksamaan miljardivelkojaan. Elpidan tarinalle on vihdoin saatu päätös, sillä Yhdysvaltalainen Micron on ostanut sen itselleen 2,5 miljardilla dollarilla.

Maailman kolmanneksi suurimman muistivalmistajan konkurssi on aiheuttanut myös muistimarkkinoille epätavallista vakautta hinnoissa, jotka eivät ole juurikaan muuttuneet sitten Elpidan ongelmien tultua julki. Muistien hinnat ovat perinteisesti heilahdelleet nopeaan tahtiin, ja Elpidan nykyinen tilanne johtuukin muistimarkkinoiden epävakaudesta.


2x4 Gt 1600 MHz DDR3-muistien hintakehitys.


Elpidan konkurssin pelättiin nostavan DRAM-muistien hintoja, sillä markkinoita hallitsisivat sen jälkeen korealaiset Hynix ja Samsung. Neljänneksi suurimman Micronin ostopäätös pitänee kuitenkin muistimarkkinat jatkossakin liikkeellä. Kaupan tuloksena Micron on maksanut Elpidan velkojille noin 140 miljardia jeniä, ja aikoo investoida 100 miljardia jeniä Elpidan tehtaisiin, ja erityisesti mobiililaitteiden DRAM-muisteihin.

4 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/4

Hyvä homma ettei mennyt noille isoille firmoille. Toivottavasti ei vain tule Micronille takkiin, ettei oma talo kaatuisi samalla. Kilpailua tarvitaan!

Wimoweh2/4

Hienoa asia, kyllä pitää seuraavaan koneeseen ostaa tuolta tulevaa muistia, ihan tukeakseen.

Raattis3/4

Loistavaa! Ei ainakaan vielä käy niin kuin kovalevyille.

sam494/4

Micron oli 1990-luvun alkupuolella varsinainen riesa. Se sai jollain lakitempulla nostettua silloisten suurimpien RAM:in hinnat pilviin useaksi vuodeksi ympäri maailmaa. Toivottavasti niillä ei ole nyt joku juoni mielessä. Patenteilla yms. leikkimällä USAssa voi viivyttää luonnollista tekniikan kehitystä useita vuosia. Onhan näitä ahneita ollut muitakin, mm. RAMbus, mutta en yhtään surisi, vaikka Micron siirtyisi tuhansien nurin menneiden tietotekniikkafirmojen joukkoon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki