AfterDawn logo

AMD:n uuden sukupolven Brazos-alusta ei sisällä juuri uutta

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD julkisti tällä viikolla Computex-messuilla kaksi "uuden sukupolven" Brazos-APU-piiriä. Computex on ollut tähän saakka Wintel-liiton juhlaa laitevalmistajien esitellessä läjäpäin Intelin prosessoreilla varustettuja Ultrabookeja sekä uusia hybidikannettavia. AMD:n julkistus uudeksi halpa-alustaksi ei tuo helpotusta yhtiön ongelmiin.

Brazos 2.0 eli AMD:n 2012 vuoden E-sarjan APU-tarjonta sisältää kaksi uutta piiriä: E2-1800 ja E1-1200. Ensimmäinen APU-piireistä on käytännössä korvaaja nykyiselle E-450-piirille ja jäljempi korvaa E-300-piirin. Vaikka AMD on nostanut piirien kellotaajuuksia, niiden TDP-arvot ovat pysyneet samalla 18 watin tasolla. Uusista piireistä E2-1800 toimii 1,7 GHz:n taajuudella ja E1-1200 1,4 GHz:n taajuudella. Kasvua edeltäjiin nähden on vain vähän, E2-1800 päihittää E-450:n vain 50 MHz:n erolla ja E1-1200 nostaa E-300:n tehoa 100 MHz:n verran.

Kasvaneista versionumeroista huolimatta Zacate-piiri on pysynyt käytännössä samana. Ne valmistetaan edelleen 45 nm tekniikalla ja tehonlisäykset voidaan laittaa parantuneiden saantojen ja paremman laadun piikkiin. Myös näytönohjain on sama, vaikka AMD on nostanut versionumeroita Radeon HD 7000 -sarjaan.


Ainut suurempi käytännön muutos on tapahtunut Fusion Controller Hubissa (FCH), jonka tuorein versio A68M tukee kahta USB 3.0 -liitäntää sekä sisältää natiivin tuen kortinlukijoille. Lisäksi AMD listaa uusiksi ominaisuuksiksi Steady Video Technologyn sekä Quick Stream Technologyn. Säätöjen ansiosta Brazos-pohjaisten järjestelmien luvataan paranevan viiden prosentin verran lepotilassa.


AMD esitteli tilaisuudessa myös Trinity-piiriin perustuvia ultraohuita kannettavia. Kuva: Benjamin Kraft

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT