AfterDawn logo

Seagaten toimitusjohtaja uskoo mekaanisten levyjen säilyvän

Teemu Laitila Teemu Laitila

Seagaten toimitusjohtaja kertoo Steve Luczo Forbes-lehden haastattelussa syyn sille, miksi perinteisiä kiintolevyjä valmistavan teollisuuden ei tarvitse vielä pelätä SSD-asemien valtaavan kaikki markkinat. SSD-asemat ovat huomattavasti perinteisiä kiintolevyjä nopeampia, mutta monessa paikassa kapasiteetti on nopeutta tärkeämpää.

Luczo pitää SSD-asemien markkinavaltausta lähes naurettavana ajatuksena. Luczon käsityksen mukaan pienellä kapasiteetilla varustetut SSD-asemat lähinnä siirtävät tallennustilan tarpeen muihin laitteisiin, jotka voivat olla joko ulkoisia mekaanisiin kiintolevyihin perustuvia asemia tai pilvilpalvelimia, jotka myös käyttävät tallennukseen kiintolevyjä.

Luczson mukaan maailmassa tarvitaan yksinkertaisesti niin paljon tallennuskapasiteettia, että sen kaiken korvaaminen flash-muistilla ei ole millään tapaa mahdollista. Luczo esittää laskelman, jonka mukaan mekaanisten kiintolevyjen valmistajat toimittivat yhteensä 400 eksatavun verran tallennustilaa koko viime vuoden aikana. Vaikka kaikki maailman flash-muistivalmistajat tuottaisivat piirejä täydellä teholla, kokonaismäärä yltäisi hädin tuskin 25 prosenttiin mekaanisten levyjen tilasta.


Jos SSD-valmistajat olivat jo viime vuoden mittareilla jäljessä mekaanisia levyjä raa'an kapasiteetin suhteen, kuilu kasvaa suuremmaksi tulevaisuudessa. Luczon mukaan toimitetun tilan määrä kasvaa edelleen huimaa vauhtia. Luczo arvioi kiintolevyteollisuuden saavuttavan tsettatavun datamäärän 2015 tai 2016. Tsettatavuun mahtuu kaikki vuodesta 1957 vuoteen 2010 digitoitu tieto.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT