AfterDawn logo

Talouselämä: kiinteiden nettiliittymien suosio onkin kasvussa

Teemu Laitila Teemu Laitila
9 kommenttia

Talouselämä huomioi, että aiempina vuosina havaitun trendin vastaisesti kiinteiden laajakaistaliittymien määrä on ollut itse asiassa kasvusuuntainen kaikilla maan isoimmilla operaattoreilla.

Syyksi epäillään operaattoreiden mittavia panostuksia IPTV-palveluiden paketointiin kiinteiden laajakaistaliittymien yhteyteen. Eniten kasvua kiinteissä liittymissä on ollut Elisalla, joka on myös kaupannut Elisa Viihde -palveluaan pisimpään. Elisan kiinteiden liittymien määrä kasvoi Talouselämän mukaan runsaalla neljällä prosentilla verrattuna vuoden 2010 loppuun. Myös Soneran viime vuoden massiiviset markkinointipanostukset ovat kannattaneet ja yhtiö on saanut lisää asiakkaita kiinteille liittymilleen runsaat 3 prosenttia.

Vähiten isoista operaattoreista kiinteitä liittymiä on viime vuosina myynyt DNA (2,7 prosentin kavu), jonka markkinointipanostukset ovat kohdistuneet lähinnä langattomiin 3G-liittymiin eikä yhtiö edes tarjoa varsinaisia laajakaistaan sidottuja viihdepalveluita kilpailijoidensa tapaan.


Lähes ilmaiseksi nettipaketin kyljessä myytävät IPTV-palvelut tuskin kuitenkaan selittävät kaikkea kasvua kiinteissä liittymissä. Langattoman netin alkuhuuman jälkeen moni varmatoimista nettiä esimerkiksi työkäyttöön tarvitseva on päätynyt perinteisiin langallisiin ratkaisuihin, joiden nopeus ei tipu etanavauhtiin kun naapurustossa muutkin haluavat käyttää nettiä samanaikaisesti.

Kuinka moni lukijoista on korvannut ADSL-liittymän tai kaapelinetin langattomalla ratkaisulla? Pitävätkö operaattoreiden lupaukset parantuneista nopeuksista paikkansa?

9 KOMMENTTIA

teme5651/9

Lainaus:

Langattoman netin alkuhuuman jälkeen moni varmatoimista nettiä esimerkiksi työkäyttöön tarvitseva on päätynyt perinteisiin langallisiin ratkaisuihin, joiden nopeus ei tipu etanavauhtiin kun naapurustossa muutkin haluavat käyttää nettiä samanaikaisesti.


Tämä on juuri se, mitä olen monelle ihmiselle (usein huonolla menestyksellä) yrittänyt selittää kun varsinkin 2-3 vuotta sitten ihmeteltiin että miksi maksaisin 1 megan kiinteästä netistä esim. 30EUR jos 1 megan mokkulanetin saa 20 euroon? Mutta ymmärtäähän sen, tekniikkaa tuntemattomat ihmiset katsovat vain hintaa. Sitten on myöhemmin tultu ihmettelemään että miksi tämä meidän netti on niin hidas? Miksiköhän...

Tähän kiinteiden nettiliittymien suosion kasvuun lienee kaksi syytä, tuo yllämainittu, eli mokkulan käyttäjiä on niin paljon että verkko väkisinkin ruuhkaantuu ja toisekseen se, että netti "multimediapitoistuu" jatkuvasti ja se kysyy siirtonopeuksia, joita ei langattomassa verkossa ole mahdollista saavuttaa (ainakaan vielä).

Lumikki2/9

Joo tuskin IPTV tuohon pahemmin vaikuttaa, ei sitä edes kaikki halua vaikka olisi mahdollisuus siihen. Mutta yleinen yhteyksien toimivuus voi kyllä vaikuttaa. Eli langattomien huonot yhteydet voi kyllä viedä kiinteisiin yhteyksiin, missä ne ovat paljon luotettavempia.

Tomppa123/9

Ei täällä langattomalla mitään tee ja kohtahan tänne syrjään saa 100 megan kuituakin. :)

Plaguee (vahvistamaton)4/9

Kyllä ainakin henk. koht. pidän kynsin ja hampain kuparistani kiinni. Ei ole mitään järkeä vaihtaa kohtuullisesti toimivaa adsl-liittymää huonosti toimivaan millonmikäkinG-liittymään.

Langattomassa on puolensa pakko myöntää. Mutta pohjimmiltaan lapsen kengissä on tekniikka siellä puolella eikä siintä kiinteän yhteyden korvaajaksi vielä ole. Kaippa se pätee täälläkin, että halvalla ei hyvää saa.

Kuitua odotellessa :)

horgh5/9

Kännykkäverkossa toimiva liittymä on erittäin hyvä...kännykkään. Kaikkeen vakavampaan käyttöön on kiinteä liittymä täysin pakollinen. En usko 4G:n edes muuttavan asiaa.

johtaja596/9

Omien kokemuksien mukaan 4G ei tuonut yhtään parannusta 3G:n ongelmiin. Samalaista hidastelua ja pätkimistä vieläkin.

kepax7/9

Sama vika, yritin tulla toimeen sauniksen 3g-mokkulalla, jossa yhteysnopeutta ei oltu edes rajoitettu, mutta todellisuudessa yhtysnopeus oli n. 1-2 meganen ja todella usein paljon vähemmän sekä latenssit välillä sietämättömän pitkiä.
Mokkulan oltua pitkään päällä yhtäjaksoisesti, se ilmeisesti ylikuumeni ja katkaisi itsestään virrat, taas piti uudelleenyhdistellä.
Otin tilalle Elisa viihteen adsl:n, meidän taloyhtiöön max nopeus 20/1, joka on todellisuudessa n. 10/1 meganen ja latenssit alle 0,5.
Ainoat miinukset on, kun katsoo tallenettuja ohjelmia, niin se vie melkein koko nettikaistan, elisan IPTV boksi unohtaa myös HD-kanavien salaukset (virhekoodi 649) kun yrittää katsoa HD-ohjelmia, vain boksin täysi boottaus auttaa tähän ongelmaan...
Olen kumminkin tyytyväisempi tähän kuin tuohon mokkulan kanssa pelleilyyn :)

tonttila8/9

Niin no meillä on kotona 24/2, hintaan 49e/kk ja puhelimissa vaimolla että itsellä saunalahden täysnetit (a 13,90) tosin puhepaketissa, joten tuntuu kyllä jo vähän hullulta maksaa noin monesta eri palvelusta mutta onko vaihtoehtoja?

Eipä taida.. Ellei 4G oikeesti joskus toimi niin kotona ollessa sit laittaa luurista wifi hotspotit päälle ja silleen mut siihen liitettynä sit pleikkarit, tietokoneet sun muut niin tuskin enää toimii, edes paperilla.

himpo9/9

Sauniksen nettitikulla saa 2.71/0.22M eikä sillä paljon muuta tee kuin feissaa ja kuuntelee Spotifya, kun on tuo TPB:kin blokattu elisan verkossa ;)

Kuitu taas tuo 100/5M yhteyden toiselle koneelle ja koska on nettitikku hommattu niitä hetkiä varten kun poistutaan kotoa niin ei ole tullut hommattua langatonta nettiä vaan toinen kone selviää sillä.

Hinnat on 14€ ja 42€ mutta rahaa se vain on.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki