AfterDawn logo

Seagate: Kiintolevyteollisuuden palautumisessa kestää yli vuosi

Panu Roivas Panu Roivas
4 kommenttia

Thaimaan tulvat tuhosivat suurelta osin kiintolevyteollisuuden tehtaat, ja markkinat kärsivät tällä hetkellä komponenttipulasta, mikä on johtanut kiintolevyjen hintojen moninkertaistumiseen. Kiintolevyvalmistaja Seagaten mukaan palautumisessa kestää vielä pitkään.

Seagaten CEO Stephen Luczo kertoi Bloombergille, että toiveet kiintolevytuotannon palaamisesta entiselle tasolle ensi kesään mennessä ovat turhia.

"Tässä kestää pitempään kuin ihmiset odottavat, vähintään vuoden 2012 loppuun asti. Ja siihen mennessä kysyntä on kasvanut entisestään."

Seagate itse ei kärsinyt suuria vahinkoja Thaimaassa, mutta sen kiintolevyissä käytettyjen yli 200 osan toimitusketju on joka tapauksessa katkennut alihankkijoiden tehtaiden ollessa vielä monilta osin tulvavesien alla. Seagaten ostettua Samsungin kiintolevytoiminnan viime keväänä sillä on kuitenkin jatkossa eniten valtaa kiintolevymarkkinoilla, mikä on johtanut Seagaten osakkeen 67 prosentin nousuun sitten syyskuun lopun.


Suomessa kiintolevyjen hinnat ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet tulvan jälkeen, ja näillä näkymin hinnat eivät ole tippumassa lähiaikoina. Saatavuusongelmat ja korkea hinta johtanevat pienempien levyjen ostoon ja SSD-asemien markkinaosuuden kasvuun. Muun muassa OCZ on ilmoittanut tuovansa markkinoille entistä halvempia SSD-asemia joissa uhrataan nopeutta kapasiteetin kustannuksella.

4 KOMMENTTIA

saamu1/4

Juurikin tänään tilasin kaverille koneen saksasta ja järkytyin kyllä nuiden kovojen hinnoista. Toukokuussa kun tilasin itselleni koneen samasta kaupasta, maksoin 1 TB levystä n. 40? ja nyt maksoi 500 GB kovo 90?. Että silleen.

Ketola2/4

Sama homma - kyllä järkyttivät levyjen hinnat. Veljelleni hankin USB-levyä. 2TB levy, joka maksoi vielä alkusyksystä 89 euroa, oli kivunnut yli 200 euron. Jos tuotanto junnaa paikoillaan seuraavan vuoden, voidaan päätyä melkoisen erikoiseen tilanteeseen.

muppis3/4

Alkuvuodesta ostin ulkoisen 2TB:n 69 euroa. Nyt sama paketti samassa kaupassa 189e. Hyvin menee, mutta menkööt. Pitäisikö myydä pois, kun nyt on ollut pari kk joutilaana. :)

tthuhta4/4

Jokos ne tulvat muuten helpotti? Eipä ole ollut uutisissa mitään viime aikoina.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT