AfterDawn logo

Kepler-grafiikkaytimet valmistusta vaille valmiita

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Nvidian Fermi-grafiikkapiirien seuraaja Kepler on edennyt tape out -vaiheeseen. Tape outilla tarkoitetaan käytännössä sitä, että grafiikkapiirin suunnittelutyö on saatu päätökseen ja lopputuotteiden valmistus tältä osin voidaan aloittaa.

Asiasta kertoi Fudzilla. Keplerit valmistetaan 28 nanometrin tekniikalla ja niiden laskentakyky tehonkulutukseen suhteutettuna on Nvidian mukaan 2–3 kertaa parempi kuin Fermeillä. Paljoakaan muuta ohjaimista ei vielä tiedetä.

Keplereiden julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä tämän vuoden puolella. Tape outista tuotteen julkaisuun kuluu yleensä viitisen kuukautta, joten jollei mitään yllättävää tapahdu niin GeForce 600 -sarjalaiset julkaistaneen aikaisintaan marras-joulukuussa.

Myös AMD yrittää saada uuden 28 nanometrin näytönohjainsukupolven markkinoille tämän vuoden aikana. SemiAccuraten omien pohdintojen mukaan Radeon HD 7000 -sarjalaisten tuotanto voisi alkaa joskus syyskuun paikkeilla.


TSMC:n on epäilty tarvitsevan lisää aikaa 28 nanometrin tuotantolinjojen hiomiseen. AMD:n ja Nvidian julkaisuaikataulu riippuu enää TSMC:stä.

3 KOMMENTTIA

m1k2a31/3

Onko tuo 'tehonkulutus' oikea sana?
Se kuulostaa musta vähän tyhmältä.

Eriol2/3

Originally posted by m1k2a3:

Onko tuo 'tehonkulutus' oikea sana?
Se kuulostaa musta vähän tyhmältä.

Tehonkulutuksesta puhutaan kun yksikkönä on watit. Virrankulutuksesta kun yksikkönä ampeerit. Ja sähkönkulutuksesta wattitunteina.

MattiMies3/3

Virrankulutus ei ole sana.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT