AfterDawn logo

ACTA-sopimus valtaosin valmis, julkistetaan piakkoin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Julkisuudelta piilossa useiden eri valtioiden valmistelema ACTA-sopimus on Euroopan kauppakomission julkilausuman mukaan pääpiirteiltään saatu valmiiksi. Lausuman mukaan Tokiossa käytyjen neuvotteluiden lopputulemana saatii useita sopimustekstin kohtia hiottua ja ongelmia ratkaistua.

Vaikka sopimustekstiä kehutaankin vahvaksi ja käytännössä valmiiksi, niin edelleenkin sopimuksessa on jäljellä muutama suuri kynnyskysymys, joiden ratkaisemiksi tarvitaan lisäneuvotteluja. Yhteisiä neuvotteluja ei kuitenkaan enää järjestetä, joten sopimuksen edelleen kehittäminen jää valtiohallinnon omaksi tehtäväksi.

Toistaiseksi ACTA-sopimusta ei ole julkaistu, joten on epäselvää mitä kynnyskysymyksiä on jäänyt vielä ratkaisematta. Kauppakomission lausuman lopussa kuitenkin todetaan, että sopijaosapuolet julkaisevat sopimuksen piakkoin.


Valtiojohdon neuvottelujen lisäksi Tokiossa kuultiin kansalaisjärjestöjen ja liike-elämän edustajia.

ACTA-sopimus on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä. Kritiikkiä on annettu tavasta jolla sopimusta on valmisteltu julkisuudelta piilossa. Lisäksi sopimus on nähty perusoikeuksia murentavana.

3 KOMMENTTIA

t-mu (vahvistamaton)1/3

Eiköhän nuo kynnyskysymykset ratkea perinteisesti kansalaisten perusoikeuksia tallomalla.

cosmoretro2/3

On se väärin kun ei voi tämmöistä estää...

ArttuH5N13/3

Tuskin menee EU:ssa läpi. Siellä yleensä on toimittu melko järkevästi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT