AfterDawn logo

Musiikkiteollisuuden murros: CD:t eivät kelvanneet teineille edes ilmaiseksi

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
24 kommenttia

Economist kertoo mielenkiintoisen tapauksen levy-yhtiö EMI:n kokemuksista musiikkibisneksen muuttuvasta tilanteesta. EMI oli kutsunut Lontoon pääkonttoriinsa joukon teinejä kertomaan yhtiön johtoportaalle kuuntelutottumuksistaan. Kiitokseksi EMI oli kasannut pöydälle läjän CD-levyjä, joita teinit olisivat saaneet poimia ilmaiseksi mukaansa. Teinit eivät kuitenkaan ottaneet pöydästä ainuttakaan levyä. "Tuona hetkenä tajusimme, että peli oli kokonaan ohi", kertoi eräs paikalla olleista johtajista.

Economistin artikkelissa pohditaan musiikkiteollisuuden nykytilaa ja viimeaikaista kehitystä. Selvää on, että ala on suuressa murroksessa, kuten EMI:n haastattelemien teinien käytöskin osoittaa.

Selvästi havaittu ilmiö on CD-levyjen myynnin pitkään jatkunut alamäki, joka jyrkkenee ennakoitua nopeampaa. CD on yhä musiikkijakelun päätuote, vuonna 2006 sen myyntiosuus oli 80 prosenttia koko maailman markkinoista. Mutta vuonna 2007 CD:n myynti laski Yhdysvalloissa 19 prosentilla edellisvuoden tasosta. Saman vuoden ensimmäisen puoliskon aikana lasku jatkui voimakkaana myös muualla maailmassa: 6% Iso-Britanniassa, 9% Japanissa, Ranskassa ja Espanjassa, 12% Italiassa, 14% Australiassa ja 21% Kanadassa.


Verkosta ladatun musiikin myynti kasvaa voimakkaasti, muttei tarpeeksi paikatakseen CD:n alamäen aiheuttamaa lommoa. Huolestuttavaa alan kannalta on se, että musiikkilatausten kasvuvauhti vaikuttaisi olevan hidastumassa.

"Vuonna 2007 tuli selväksi, että levyteollisuus supistuu ja siitä tulee hyvin erilainen peto kuin mitä se oli 1900-luvulla", kertoo JupiterResearchin analyytikko Mark Muligan Economistille. Tulevasta murroksesta antaa vihiä myös se, että jo nimeä luoneet artistit jättävät levy-yhtiöt ja hakevat yleisöään muuta kautta. Näin ovat tehneet esimerkiksi Madonna (siirtyi Warnerilta konserttipromootioita tekevälle Live Nationille), Eagles ja Radiohead.

Economist ennakoi levyteollisuuden kohtaamien ongelmien myös johtavan kolmeen erilaiseen noidankehään, jotka nakertavat alaa entisestään. Ensinnäkin laskeneet levymyyntiluvut johtavat siihen, että kaupat vähentävät CD-levyjen saamaa myyntitilaa. Tämä taas johtaa pienempään näkyvyyteen ja laskuun myynnissä. Erään analyytikon arvion mukaan CD-levyjen saama myyntitila vähenee Yhdysvalloissa 30 prosentilla jo kuluvana vuonna.

Toinen noidankehä syntyy levy-yhtiöiden omista kululeikkauksista ja säästöohjelmista, jotka vähentävät myös artistien mainostamiseen ja julkisuuskuvan kohottamiseen ohjattuja varoja. Näin ollen artistit kokevat saavansa vähemmän hyötyä levy-yhtiöistä, jolloin heillä on myös alhaisempi kynnys kartoittaa muita vaihtoehtoja levy-yhtiöiden ohella. Tämä on ongelma etenkin kahdelle pienimmälle yhtiölle, Warnerille ja EMI:lle, jotka ovat jo aloittaneet kovat säästökuurit.

Kolmas ongelma on rahoituksen järjestäminen uusien liiketoimintamallien tukemiseen. Levy-yhtiöt kohtaavat tällä hetkellä niin paljon yleistä vastarintaa, että niiden taustalla toimivat yksityiset sijoittajat ja yhtiöt ovat vastahakoisia tukemaan levy-yhtiöiden aluevaltauksia musiikkiteollisuuden osa-alueille, joilla menee hyvin. Näitä ovat esimerkiksi kiertueet ja oheistavarakauppa. Levy-yhtiöt haluaisivat solmia artistien kanssa ns. 360-asteen sopimuksia, joilla yhtiöt pääsisivät osalliseksi kaikista artistien ansioista. Näistä sopimuksista artistit kuitenkin vaativat itselleen suuremman osan CD-tuloista, minkä vuoksi yhtiöt voivat kokea sopimuksen teon hyödyttömäksi.


Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa on nähty, että levy-yhtiöt hakevat ratkaisua ongelmiinsa yhä rohkeammin. Havaittuaan, ettei DRM-suojatun musiikin myynti kasva yhtä nopeasti kuin oli toivottu, ovat levy-yhtiöt aloittaneet DRM-vapaan musiikin myynnin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii iTunes ja etenkin Amazon.com.

Lisäksi teollisuus on alkanut tukea mainosrahoitteisia tilauspalveluita, joissa kuluttaja saa kuunnella rajattomasti musiikkia. Samoin Nokian ja Universalin lanseeraama "Comes with Music" -palvelu osoittaa sopeutumishalukkuutta löytyvän. Comes with Music -palvelussa kuluttajat voivat vuoden ajan ladata Universalin musiikkia ilmaiseksi puhelimeensa. Musiikkikappaleet säilyvät käyttökelpoisina myös ajanjakson umpeuduttua ja esimerkiksi puhelinta vaihdettaessa.

Uusissa järjestelyissä levy-yhtiöt eivät saa enää rahaa yksittäisten kappaleiden tai albumien myynnistä, vaan tulovirrat perustuvat laitemyyntiin ja mainossopimuksiin. Musiikista on niiden myötä tullut (tai tulossa) kuluttajalle ilmainen hyödyke, joka tuo vain lisäarvoa palveluun. Levy-yhtiöiden tulot eivät järjestelyssä ole yhtä massiivisia kuin ennen, mutta antaa niille ainakin mahdollisuuden selvitä.

24 KOMMENTTIA

Kaakatus1/24

Lainaus:

EMI oli kasannut pöydälle läjän CD-levyjä, joita teinit olisivat saaneet poimia ilmaiseksi mukaansa. Teinit eivät kuitenkaan ottaneet pöydästä ainuttakaan levyä. "Tuona hetkenä tajusimme, että peli oli kokonaan ohi", kertoi eräs paikalla olleista johtajista.

Hahaha, pisti repeilyttämään. Ai nuoriso tahtoo kaiken ilmaiseksi ja lataa sen takia kaiken verkosta? Tosin jos jotain iskelmää ovat tarjonneet, niin ihmekkös ettei mennyt kaupaksi.

Kasavuori2/24

Tietysti pomot nuukuuttaan laittoivat jotain ale-laatikoiden loppunöyhtää jakoon.
Ilmankos jäi omiin käsiin.;-)

Pihlis123/24

A) Joko noille teineille ei kerrottu että levyjä saa ottaa.
B) P*skoja artisteja :)

Aunustico4/24

Lainaus:

Economistin artikkelissa pohditaan musiikkiteollisuuden nykytilaa ja viimeaikaista kehitystä.

Minusta on aika selvää että musiikkiteollisuus on kussut vain omiin muroihinsa, kun alkoivat tuottamaan kertakäyttöartisteja. Esim. American Idol -kisan kautta etsitään ns. uusia kykyjä, haetaan kova julkisuus ja myydään pari ajulkaisua, jonka jälkeen suurin osa artisteista joutuu romukoppaan, jolloin otetaan uutta tilalle. Kaiken lisäksi tämän musiikin selvä päägenre on pop, joka kuulostaa kaikki liki samalta.

Tietysti tuon ilmiön alkuaikoina on varmasti saatu levymyyntiä hyvin kiihdytettyäkin, mutta eihän tuollainen voi kauaa jatkua. Ennen vanhaan sentään artisti joutuivat omalla työllään ja hyvällä musiikilla sekä omalaatuisuudellaan ansaitsemaan itselleen levytyssopimukset, Ja mukaan kuvioihin päässyt artisti yleensä sai aikaan useammankin julkaisun, joista kaikki olivat odotettuja. Nimen omaan odotettiin jonkin artistin julkaisua, kun nykyään on enemmänkin odotettu, että keneltä tulee julkaisu ja kenestä "kuuluu pitää".

Toisin sanoen tarjonnan laatu (mukaan lukien monipuolisuus) on kärsinyt ja sen myötä kärsii myynti ja kiinnostus koko aiheeseen.

rdmhero5/24

"At the end of the session the EMI bosses thanked them for their comments and told them to help themselves to a big pile of CDs sitting on a table."

Noin alkup. uutisessa eli kai niille kerrottu oli.. Voihan se cd olla jo niin ould skuulii teinien mielestä näin ipod aikana, että olis jopa noloa ottaa niitä..

BlasterX6/24

Verkkokaupat sallivat ostaa musiikkia kappaleittain, ei levyittäin. Edelleen: kuka haluaa ne 11 turhaa kappaletta, joita ei ikinä tule kuuntelemaan? Enemmänkin kuin selvää, ettei verkkokauppa kompensoi CD-myynnin menetyksiä.

thejammy7/24

prkl, mitähän cd:tä siinä kasassa ollut? aika tärkeä tieto tuon alkuosan kannalta...

Gigabit8/24

Lainaus:

Tosin jos jotain iskelmää ovat tarjonneet, niin ihmekkös ettei mennyt kaupaksi.

Niin tai jotain britni spiörssiä tai tsastin timperleikkiä, jotka ovat suurten levy-yhtiöiden käsitys hyvästä musiikista.

Ekaros9/24

Lainaus:

Levy-yhtiöt kohtaavat tällä hetkellä niin paljon yleistä vastarintaa, että niiden taustalla toimivat yksityiset sijoittajat ja yhtiöt ovat vastahakoisia tukemaan levy-yhtiöiden aluevaltauksia musiikkiteollisuuden osa-alueille, joilla menee hyvin. Näitä ovat esimerkiksi kiertueet ja oheistavarakauppa. Levy-yhtiöt haluaisivat solmia artistien kanssa ns. 360-asteen sopimuksia, joilla yhtiöt pääsisivät osalliseksi kaikista artistien ansioista. Näistä sopimuksista artistit kuitenkin vaativat itselleen suuremman osan CD-tuloista, minkä vuoksi yhtiöt voivat kokea sopimuksen teon hyödyttömäksi.

Miksi kukaan täysjärkinen artisti antaisi levy-yhtiöille juuri niitä asioita joista he kuulemma saavat tulonsa? Ja miksi levy-yhtiöiden ei tällöin pitäisi maksaa artisteille myös enemmän CD:istä heidän saadessaa vähemmän muusta? Musiikki teollisuus pitää artisteja idiootteina?

aitzo10/24

Lainaus:

Niin tai jotain britni spiörssiä tai tsastin timperleikkiä, jotka ovat suurten levy-yhtiöiden käsitys hyvästä musiikista.

No eiköhän tämä ole teinienkin mielestä hyvää musiikkia.

D00mer11/24

CdIssä on se ongelma, että kun tulee muutama naarmu, niin levy on käyttökelvoton, kun musiikki alkaa pätkimään jne, näin on käynyt monelle levylleni, ja esim thps 4, jossa anoastaan about kolme viidesosa musiikeista kuuluu kunnolla, muuta lagaa tai ei kuulu ollenkaat :\ .

Supo12/24

Idols formaatti on sikahyvää viihdettä.Ja ainakin mitä itse tiedän,kilpailussa menestyneiden levyt ovat myyneet erittäin hyvin.Ja mitä musiikki puoleen tulee, ihan hyvältän nuo enimmäkseen kuullostaa ja miksei kuullostaisi koska levyjen ja biisien takana on esimerkiksi Suomessa kovia nimiä musiikkialalta.Ja vielä kun katsoin eilen Kissin Gene Simmonsin haastattelua,tämä iso lapsi itki ja väitti ainoaksi syyksi levymyynnin laskuun piratismia.

nollat13/24

Se verra tullu kans ladattua että menis omalle tunnolle liikaa jos
ottais tollasia lahjoja vastaan

kane_k14/24

mitäköhän to-mafian lobbarit tykkää tällasesta, rupee oleen vaikeempaa cd-levyjen myyntitilastoa pistää waretuksen piikkiin

jonasxx15/24

Jos musa myytäis muistitikuilla ja/tai korteilla, niin kävisikö kauppa paremmin? Aluksi cd:n mukana vois saada jonkun 128Mt:n SD:n jossa olis biisit mp3:na

Gigabit16/24

Lainaus:

Idols formaatti on sikahyvää viihdettä.

Onhan se tavallaan, mutta se on myös kylmää rahastusta, jossa viedään teineiltä ja niiden vanhemmilta rahat pois ensin puhelinäänestyksillä, sitten cd:illä, dvd:illä ja kaikenmaailman oheistuotteilla.

Lainaus:

kilpailussa menestyneiden levyt ovat myyneet erittäin hyvin

On totta, että idols-levyt ovat myyneet hyvin, mutta se ei mielestäni aina ole hyvän musiikin tunnusmerkki, päinvastoin. Jos katsotaan maailman levymyyntitilastoja, niin suurin osa erittäin hyvin myyneistä levyistä on juuri tätä kertakäyttötavaraa jota suurin osa idols-levyistäkin on, joka unohtuu parissa vuodessa. Toki poikkeuksiakin on. Ja monesti nämä levyt eivät myy musiikin takia, vaan artistin nimen takia. Itselleni ei ainakaan merkitse miten paljon levy on myynyt, jos se kuulostaa hyvältä. Itse en edes seuraa näitä myyntilistoja.

Lainaus:


mitä musiikki puoleen tulee, ihan hyvältän nuo enimmäkseen kuullostaa

Kyllähän ne päällepäin kuullostaa hyvältä, mutta onko niissä mitään omaperäisyyttä tai tunnistettavaa soundia? Valitettavasti suurin osa niistä on mitäänsanomatonta kertakäyttötavaraa, joita ei erota toisistaan. Toki poikkeuksiakin on, esim. Ari Koivusen levy oli positiivinen yllätys.

Lainaus:

miksei kuullostaisi koska levyjen ja biisien takana on esimerkiksi Suomessa kovia nimiä musiikkialalta

Niin, mutta juuri tuon takia ne kuullostavatkin niin kaavamaiselta ja ylikaupalliselta. Itse musiikin sisältö on toisarvoista, pääasia on, että teinien rahapussit tyhjenee.

Ja mielestäni on väärin, että joku bändi joka tekee itse kaikki biisit ym. joutuu 10 vuotta raatamaan saadakseen edes jotain leivän päälle, kun taas joku 17-vuotias koululainen tienaa vuodessa about 60000€ pelkästään sillä, että on sijoittunut idolsissa kärkeen ja laulaa levylle, jossa ääni lopulta muokataan koneella hyvänkuuloiseksi. Mutta niinhän se on, raha ratkaisee.

jmpk17/24

Onko jotain ihmeellistä jos yrityksen toiminta pienenee, kun tuote ei kiinnosta ihmisiä? Ei tälläkään teollisuudenalalla ole sen erikoisempia selviytymismahdollisuuksia kuin muillakaan. Toisekseen pitäisikö musiikkibisneksen olla miljoonia tuottavaa, varsinkin suurille yhtiöille? Pääasia että artistit saavat sen mikä heille kuuluu. Työ muiden joukossa.

Sitten vielä tuohon että levy-yhtiö on artistin pomo.. ei näin, ei ollenkaan näin. Vaan artisti palkkaa levy- tai minkä muun yhtiön tahansa hoitamaan asioitaa. Toinen yritys hoitaa mainostavaran, toinen markkinoinnin ja kolmas levyjen tekemisen jos näin on artistille edullisempaa.

Hammeri18/24

Enpä olisi ottanut itsekään jos siellä olisi jotain hipetihoppia tai poppia ollut tarjolla.

zipzap19/24

poistettu

kkuula20/24

Kyllä muusiikin esittäjien pitää itse osata tehdä musiikkinsa, nämä idols ym musiikit tehdään ja tuotetaan nimettömien ammattilaisten turvin ja esiintyjä vain esiintyy, joissain tapauksissa ei edes itse laula. Ei näin ei todellakaan.

Kyllä cd alkaa olla jo kokolailla kuopattu, kun ainakin omasta kaveripiiristä juurikaan kukaan ei varsinaisesti kuuntele musiikkiaan suoraan cd:ltä vaan joko kannettavalta soittimelta tai tietokoneelta. Onhan se monimutkaista alkaa säätämään cd:stä mp3:ksi, helpompi ja nopeampi warettaa halutut biisit.

Lanttu4221/24

Olen tämän jo pariin otteeseen maininnut, mutta kolmas kerta toden sanoo. :D Musiikki- ja elokuvateollisuutta ei vaivaa piratismi, eikä klassisen tarjonta. Ongelma tulee ihan toiselta kaistalta.

Parinkymmenenvuoden takaiseen tilanteeseen on tullut sen verran muutosta, että viihdevirikkeitä on huomattavasti enemmän. Erilaisia pelilaitteita on toista kymmentä ja useimpia niitä on samassa taloudessa muutamaakin eri sorttia. Tämän lisäksi on nettikaupat, nettipokerit ja nettiporno.

Kun vielä lisätään jatkuvasti kauppoihin tulevat uudet standardit sekä netti musiikin levityskanavana (myös siis laillisena) ja nuorille tarjottavat muut - ei digitalinen viihde - virikkeet kuten skootterit, tupakka, viina jota käytetään yhä nuorempana ja aina vaan enemmän niin eihän siinä jää rahaa enää minkään retromedian ostamiseen.

Ironista sinänsä, että ne jotka harrastavat retroilua, ne ostavat LP levyjä vaikkei olisi edes syntynyt LP-levyjen vuosikymmenellä. Tämähän vain kertoo siitä, että nykynuori on entistä laatutietoisempi ja vaativampi eikä sitä enää niin vaan kuseteta ostamaan 20 eurolla yhtä CD levyä, jossa on 13 huonoa biisiä, 1 vähemmän huono ja yks ihan ok.

Maailma on paska ja jos nuorilta kysytään niin se on myös vanhanaikainen ja kalkkisten johtama. Musiikkiyhtiöiden pitäisi jo hiljalleen tajuta, että jos pitää kiinni oksasta niin virta ei voi viedä mukanaan ja ellei anna virran viedä niin aallon päälle on turha yrittää.

cpenter8322/24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlasterX:

Verkkokaupat sallivat ostaa musiikkia kappaleittain, ei levyittäin. Edelleen: kuka haluaa ne 11 turhaa kappaletta, joita ei ikinä tule kuuntelemaan? Enemmänkin kuin selvää, ettei verkkokauppa kompensoi CD-myynnin menetyksiä.


Riippuu paljoltin minkälaista musiikkia kuuntelee. Osa levyistä on edelleenkin kokonaisuuksia. Lähinnä (s)hittilistoilla pyörivien artistien levyt tehdään siten että 1 tai 2 radiosoittoon suunniteltua hittiehdokasta ja loput ovatkin sitä itseään että saadaan vain levy äkkiä markkinoille. Sitten julkaistaan vielä samasta levystä uusi painos puolen vuoden päästä varustettuna muutamalla uudella kappaleella siinä toivossa että samat ihmiset ostaisivat uudenkin kappaleen.

pain8323/24

Levy-yhtiöiden tulisi herätä todellisuuteen ja tajuta, että tarvitaan yksi portaali mistä saa kaiken materiaalin eikä hajauttaa monelle eri palvelun tarjoajalle. Lisäksi ladatun musiikin laatua tulisi parantaa huomattavasta, mielellään käyttää vaikka flacia pakkaamiseen. Taitaa mennä taas vuosi 2008 ohi niin, että en osta yhtään ladattavaa kappaletta. Cd:eitä kyllä mielelläni ostan, kun ne vaan täyttävät CD annetut vaatimukset, eivätkä virheillä sotkettuja.

cLonx24/24

Piratismi kasvaa netti nopeuksien myötä, kun esim. 100 megaset netit alkavat yleistymään piratismi kasvaa ja kasvaa, nopeutuu ja nopeutuu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT