AfterDawn logo

Radioheadin uusi albumi listakärkeen

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
2 kommenttia

Brittiläisen rockbändi Radioheadin rohkea nettimyyntikokeilu ei osoittautunut täydelliseksi katastrofiksi CD-myynnin kannalta, kuten alalla uskottiin. Sen sijaan bändin tuorein albumi In Rainbows kiilasi heti avausviikollansa Yhdysvaltojen myydyimpien albumien listan sijalle yksi.

Radiohead aloitti albuminsa myynnin netissä viime vuoden lokakuussa kokeillen ennennäkemättömän rohkeaa "päätä hinta itse" -menetelmää. Kappaleet olivat vapaasti ladattavissa bändin verkkosivuilta, ja ostaja sai itse päättää, kuinka paljon maksaa albumista. Koko albumin sai siis halutessaan vaikka ilmaiseksi.

In Rainbows -albumin CD-versio myi Yhdysvalloissa ensimmäisellä viikolla 122 000 kappaletta. Lisäksi levyä myytiin jo edeltävällä viikolla kymmenisentuhatta kappaletta, kun jotkut kaupat ottivat varaslähdön levymyyntiin.

Albumi on ollut menestys myös muualla. Listan kärkisijoja levyuutuus on koluutellut Iso-Britanniassa, Kanadassa, Ranskassa, Japanissa ja Irlannissa.


Silti albumin myyntiluvut vaikuttavat melko alhaisilta, kun niitä vertaa vuonna 2004 julkaistuun Hail to the Thiefiin, jota myytiin 300 000 kappaletta ensimmäisellä viikolla. In Rainbowsin myyntiluvuissa ei ole kuitenkaan mukana nettilatauksia eikä ainoastaan ennakkotilauksena netissä rajoitetusti myydyn keräilijälaatikon lukuja.

Lisäksi musiikkiteollisuuden alamäki sai muutenkin viime vuonna jatkoa, kun albumien kokonaismyynti tippui tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan peräti 15 prosenttia. Vuoden alku ei myöskään vaikuta hyvältä, sillä ensimmäisen viikon myynti oli 3,7 prosenttia heikompaa kuin viime vuonna samaan aikaan.

Nettilatausmahdollisuuden Radiohead kuitenkin lopetti joulukuun alussa, kun kokeilua oli kestänyt tasan kaksi kuukautta. Bändi ei ole julkaissut tietoja siitä, kuinka paljon levyä ladattiin ja mitä niistä maksettiin, joten paljon huomiota saaneen tempauksen menestys on jäänyt arvailujen varaan. Skeptisimmät ovat tuominneet kokeilun epäonnistuneen, sillä muuten Radiohead olisi jatkanut latausmahdollisuutta tavallisen CD-myynnin rinnalla. Todennäköisesti jakelu haluttiin kuitenkin vain lopettaa hyvissä ajoin ennen CD-version julkaisua.

Kokeilunsa ansiosta Radioheadia on sekä ylistetty uinuvan musiikkiteollisuuden pelastajaksi että kirottu piruna, joka vie viimeisetkin uskottavuuden rippeet ja arvostuksen alalta. Kun Wall Street Journal ensin arvioi fanien maksavan latauksista noin kymmenen taalaa, pidettiin bändiä ahneena -- ja kun nettisivujen suosiota mittaava comScore julkaisi omat lukunsa, joiden mukaan albumista maksettiin keskimäärin 6 dollaria ja peräti reilut 60 prosenttia lataajista ei maksanut mitään, katsottiin kokeilun epäonnistuneen.

Radiohead kuitenkin kiisti nopeasti comScoren julkaisemat luvut. Yhtyeen mukaan luvut olivat täysin epätarkkoja.

Lähteet:
Reuters
Rolling Stone

2 KOMMENTTIA

375H&H1/2

Tämä kuvaa aika hyvin joidenkin kuluttajien suhtautumista musiikin ostamiseen.

Monelle ostettu CD-levy on ainoaa ns. "konkreettista" musiikin ostamista, koska silloin tuotetta voi omin käsin käpälöidä, jolloin tuntee saavansa rahoilleen vastinetta. Samalla saa levykansitaidetta ja levyn voi asettaa kirjahyllyyn/cd-torniin. Kun levy on ostettuna hyllyssä, niin vieraat/ystävät/tuttavat näkevät heti nillainen musiikkimaku ko. levyhyllyn omistajalla on, eli millaisia artisteja, levy-yhtiöitä ja musiikkityylejä hän arvostaa.

Itse en osta digitaalista musiikkia, koska se ei tunnu ostamiselta. Ts. en halua että ostamani musiikki on vain kovalevyllä bitteinä. (Tosin levyni kyllä siirrän samantien koneelle helpottamaan niiden soittamista) Itse poltetut levytkin ovat niin rumia, että ei niitä hyllyynkään viitsi laittaa, vaikka kannet niihin jaksasikin värkätä. Tosin autoon poltan varmuuskopiot levyistä, jotta alkuperäistä levyä ei tarvitse "naarmuttaa" autossa.

coocie982/2

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että jos tuotteesta maksaa, niin se fyysinen paketti on omasta mielestäni maksamisen arvoinen. Tosin olen viime aikoina alkanut pohtimaan tätä asiaa uudestaan kun dvd:t eivät tahdo enää mahtua kunnolla taloon. Bitit olisivat hieman kätevämpiä varastoida. Itse en odottanut näin suurta menestystä Radioheadin levylle mutta selväähän tuo menestys oli. Kaikkea onnea jatkossakin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT