AfterDawn logo

EU ja Apple sopuun iTunesin hinnoittelusta

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
6 kommenttia

EU ja Apple ovat päässeet sopuun iTunesin hinnoittelusta syntyneessä kiistassa, kun Apple on luvannut korjata Iso-Britannian iTunesin hinnoittelua. Kiista syntyi siitä, että Iso-Britannian iTunes-asiakkaat joutuivat maksamaan musiikistaan kalliimman hinnan kuin muun Euroopan asiakkaat.

Apple veloitti saarivaltion asukkailta noin 9 senttiä enemmän kuin muilta eurooppalaisilta. Applen mukaan syy tähän oli se, että levy-yhtiöt vaativat Iso-Britannian osalta korkeampia maksuja jakeluoikeuksista.

Nyt hintojen pitäisi korjautua Briteissä muun Euroopan tasolle puolen vuoden sisään, Apple lupaa. Yhtiö aikoo myös "harkita uudelleen" sopimustensa jatkoa, mikäli jotkut levy-yhtiöistä kieltäytyisivät laskemasta hintoja.

EU aloitti tutkimukset vuoden 2007 huhtikuussa, kun Applea ja levy-yhtiöitä syytettiin kuluttajan vapauden rajoittamisesta ja hintojen keinotekoisesta korottamisesta. Kun kuluttaja ostaa musiikkia iTunes-musiikkikaupasta, pitää hänellä olla kyseisen maan pankista myönnetty luottokortti. Tapauksen selvittelyn edetessä EU:n ymmärrys rajoitettua ostomahdollisuutta kohtaan on kuitenkin kasvanut.


EU-komissio on yhä virallisesti sitä mieltä, ettei kuluttajien oikeutta ostaa iTunes-kaupoista saisi rajoittaa. Samalla komissio kuitenkin ilmoitti ymmärtävänsä, että levy-yhtiöiden ja julkaisijoiden maittain vaihtelevat lisensiointikäytännöt vaikeuttavat Euroopan laajuisen iTunes-kaupan toteuttamista.

Applen johtaja Steve Jobs kertoi keskiviikkona, että hän yrittää jatkossakin saada levy-yhtiöt luopumaan rajoitteistaan, jotka estävät yhden ainoan Euroopan laajuisen iTunesin perustamisen. "Toivomme, että kaikki suuret levy-yhtiöt suhtautuisivat Euroopan laajuisesti hinnoitteluun ", Jobs totesi.

Lähde:
AP

6 KOMMENTTIA

TemeTee1/6

Lainaus:

Apple veloitti saarivaltion asukkailta noin 9 senttiä enemmän kuin muilta eurooppalaisilta.

Huh huh, aika turhaa vinkumista.

Duffman212/6

Tullaan siihen tulokseen, että KAIKILTA veloitetaan tuo 9 senttiä enemmän...

tw1st3/6

Lainaus:

Lainaus:

Apple veloitti saarivaltion asukkailta noin 9 senttiä enemmän kuin muilta eurooppalaisilta.

Huh huh, aika turhaa vinkumista.


Aika turhaa kommentointia. 10% hintaero mielestäsi yhdentekevää?

Kun joku aktiivisesti käyttää Briteissä iTMS:ää, on hän sadan ostetun biisin (~kymmenen albumin, oletetaan että albumissa ~10 kappaletta) yhteishinnassa maksanut kymmenen euroa enemmän kuin muu Eurooppa olisi, ja tuhannen biisin (~sadan albumin) yhteishinnassa sata euroa enemmän kuin muu Eurooppa olisi. Turhaa vinkumista?

atomato4/6

melkeen sama ku alkas vinkuun täällä et miksi hd-dvd soittimen saa jenkeista about 3kertaa halvemmalla:D

amtiainen5/6

Ihmetyttää tuo EU-komission touhu.

Alkuun EU komissio luuli että Apple rahastaa 9 senttiä enemmän ja oikein kovisteli että hommalle on tultava loppu. Nyt kun selvisikin että levy-yhtiöt ja julkaisijat ovatkin hinnoittelun takana eikä Apple niin ollaankin heti ymmärtäväisiä.

Ihme että nyt EU puolelta heitettiin pyyhkeet kehään ja Applen itse pitää yrittää sopia englantilaisten julkaisijoiden ja levy-yhtiöiden kanssa samat provikat kuin muualla euroopassa ilman että EU tulee apuun.

johtaja596/6

Eikö EU:n pitäisi käydä levy-yhtiöiden kimppuun, kun ei se vika Aplella ole.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT