AfterDawn logo

Finnkinon teatteriin ensimmäinen digitaalinen elokuvaprojektori

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
17 kommenttia

Finnkino aloittaa tiettävästi ensimmäisenä Suomessa digitaalisten elokuvien näyttämisen teattereissa. Digitaalinen projektori parantaa sekä kuvan että äänen laatua ja tehostaa elokuvien esittämistä ja levitystä. Ensimmäisenä digitaaliprojektorin autuudesta päästään nauttimaan Helsigin Tennispalatsissa, kun kotimainen Suden arvoitus saa ensi-iltansa 15. joulukuuta.

Digitaalisen elokuvateatterin sydän on 2K Digital Cinema -projektori ja sen palvelin. Elokuvat on pakattu uuteen jpeg 2000 -formaattiin, joka mahdollistaa jopa yli 38 miljoonan värin näyttämisen.

Digitaalitekniikalta odotetaan elokuvateattereissa paljon. "Digitaalinen kuva- ja äänenlaatu ovat huippuluokkaa, ja elokuvien esittäminen sekä levittäminen on helpompaa ja nopeampaa digiajan myötä. Uutuuselokuvista päästään nauttimaan nopeammin paikkakunnan tai elokuvateatterin koosta riippumatta", kertoo Finnkinon toimitusjohtaja Timo Mänty Tietokoneelle.

Elokuvien levittäminen digitaalisessa muodossa fyysisten kelojen sijaan mahdollistaa sen, että elokuvat voivat tulla ensi-iltaan vaikka kaikissa maan teattereissa yhtä aikaa niin pieniin kuin suuriinkin teattereihin. Kelojen kuskailun sijaan elokuvat siirretään tietoliikenneyhteyksiä pitkin tai kiintolevyillä elokuvateatterin palvelimelle, josta ne sitten ajetaan projektorin kautta valkokankaalle.

Muutos on kuitenkin hidas ja kallis. Esimerkiksi uuden projektorin kustannukset palvelimineen ovat yli 120 000 euroa. Suomen Elokuvasäätiö on tukenut projektia noin 60 000 eurolla. "Koko elokuvateatterikannan digitalisoituminen kestää vielä vuosia. Vuosi 2007 on digitalisoitumisen pilottivuotemme, jonka aikana pääsemme opettelemaan uutta tapaa esittää ja levittää elokuvia.", toteaa Mänty projektin pitkäkestoisuudesta.

Vanhat 35 mm:n projektorit pysyvät varsin todennäköisesti vielä vuosia teattereiden vakiovarusteina, mutta muutos on pikku hiljaa alkamassa. Tekniikan tuomat uudet mahdollisuudet voivat myös vauhdittaa uusiutumista, mikäli uutuuksista innostutaan. "Lähitulevaisuudessa yleistyvä kolmiulotteinen tekniikka lisää uusien sisältöjen kiinnostavuutta entisestään", Mänty väläyttää esimerkkinä.

Lähde:
Tietokone

17 KOMMENTTIA

SuomiP1/17

tiesin jo... mutta ihan hyvä että tulevat

azorblade2/17

digitalisoitumista nopeuttaa se että suurien asutuskeskusten suurenluokan teatterit syövät hengiltä pienten kaupunkien ja kylien elokuvateatterit, joilla ei olisi varaa satsata uuteen projektoriin ja palvelimeen.

asurvo3/17

No eipä se ole halpaa noille isoillekkaan teattereille uusia järjestelmiään jos pelkästään yhden projektorin ja palvelimen kustannus on 120000€.

Sebu924/17

Niinpä, varsinkin kun turun kinopalatsissakin on reippaasti yli 10 salia.

Na-kuksi5/17

asurvo, eihän se hinta tietty teatterin koosta riipu, mutta mitä pienempi ketju/teatteri, niin sitä vähemmän on investointivaroja. eli suhteellisesti halvemmalla pääsee iso Finnkino ku pienet teatterit.

arcanix6/17

Lainaus:

Uutuuselokuvista päästään nauttimaan nopeammin paikkakunnan tai elokuvateatterin koosta riippumatta

Sen kun näkisi että 10000 ihmisen pikkukaupunkiin hankitaan 120000€ projektoripalvelinsetti.

Sebu927/17

Onko muka tähän päivään asti ollut (ja vielä reippaasti tästä eteenpäin) "rullat" elokuvateattereissa?

Na-kuksi8/17

Sebu92, jos nyt vasta on tulossa digiprojektorit, ja ainakin ennen oli filmirullaprojektorit, niin mikähän siihen väliin olisi mahtunut? Totta hitossa tähän päivään asti on (ollut) rullaprojektorit.

Sebu929/17

Niin, no mutta ne vain vaikuttavat niin antiikkisilta. :D

azorblade10/17

Sebu92, kyllä ne keloina tulevat.yks leffa on sen muutaman kilometriä filminauhaa. Että sen puoleen ihan hyvä että tulee uudistusta. Tosin olisi mukava saada näyttöä kuinka paljon todellisuudessa ääni ja kuva parantuvat hyvä laatuisesta 35 mm leffasta.

eXp11/17

Mielestäni leffateattereiden kuva on aika heikko nykyään kun vertaa vaikka HD-laatuiseen videoon.. Hyvä että edistystä vihdoin tapahtuu. Äänen parantuminen kuulostaa vähän oudolta, koska kyllä se ääni tietääkseni täysin digitaalisesti levyltä tulee nykyäänkin.

Sebu9212/17

Juu, minäkin olen huomannut leffateattereitten heikon kuvan. Mutta kun olen sitä noin 20min katsonut, olen jo tottunut siihen.

kungfutse13/17

Itse asiassa ensimmäisenä suomessa digitaalisia elokuvia tarjosi Sandrew Metronome (jonka Finnkino osti taannoin), joka näytti digitaalisena Helsingin Kinopalatsissa ainakin Star Wars - Episode II:n.

Voin sanoa, että kuvanlaadussa ero 35mm:n filmiin on todella hurja ainakin isolla kankaalla, luokkaa VHS vs. DVD.

Dylo14/17

teattereissa on ollut aina ärsyttävä kuvanlaatu... tämä on yksi syy siihen miksen viihdy teattereissa, harmittaa se valkoisen värin välkähteleminen ja muutenkin suttuinen kuva jossa välillä tulee kaikenmaailman pisteitä ja muita ikävänlaisia lisätehosteita kuvaan mukaan.

miksi tämä digitaalinen tekniikka on niinkin kallis? siis mikä siinä ihan oikeasti maksaa??

azorblade15/17

Äänistä sen verran että niissä pienissä teattereissa missä itse toiminut ei ääni tule levyltä vaan se luetaan filmistä. Dolpyn laserlukija käytössä. DTS äänet on mahdollista levyltä saada mutta ei ainakaan pienemmissä teattereissa niihin valmiuksia ole nähnyt. Mikähän on levynlukijan hinta?

Tosin en ole teknisestä puolesta aivan varma ja joku jolla tieto hanskassa paremmin niin voi korjata/tarkentaa.

asurvo16/17

Juu noinhan se just menee. Dolpy Digital ääni luetaan suoraan filmiltä laserlukijalla ja prosessoidaan sit ääneksi. DTS:ssissä taas filmiltä luetaan aikakoodi ja cd-levyltä ääni, nämä synkronoidaan toisiinsa prosessorissa.

DTS-aikakoodin lukijalle tulee jenkeissä hinnaksi noin 780$
ja itse prosessorille missä cd-lukija noin 6000$

wipe200017/17

Ja Bristolissa on (tai ainakain ennen oli) vielä SDDS-äänijärjestelmä Dolbyn ja DTS:n lisäksi. Ja olihan siellä ennen 70 mm:n filmikonekin.

Itseäni elokuvissa häiritsee kuitenkin eniten kuvan nykiminen esim. panoroinneissa.

edit:
Leffateatteritekniikasta:
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/s...o/elokuvat.html

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki