AfterDawn logo

MPAA:lta syyteryöppy piraattisivustoille

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
23 kommenttia

Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA jatkaa viime vuonna käynnistämäänsä syytteiden sarjatulta, pyrkimyksenä pysäyttää tekijänoikeussuojan alaisen materiaalin luvaton levitys Internetissä. Tällä kertaa kohteena on seitsemän eri vertaisverkkosivustoa, jotka ovat joko BitTorrent, eDonkey200 tai Newsgroup NZB -verkon solmuja. MPAA tiedotti syytteistä viime viikon lopulla.

Haasteisiin liittyy muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ensinnäkin Newsgroup NZB -sivut ovat indeksointisivustoja, joiden tarkoituksena on vähentää turhien latausten määrää, kun käyttäjän ei tarvitse ladata kuin haluamansa tiedostot kokonaisina koneelleen. NZB-tiedostoja ei yleensä olla liitetty piratismiin.

Toinen mielenkiintoinen piirre liittyy haastettuihin sivustoihin TorrentSpy ja ISOHunt, sillä kyseiset sivustot ovat hakukoneita. Palvelimilla ei siis ole edes ainuttakaan torrent-tiedostoa, vaan ne tekevät hakuja muiden torrent-sivustojen arkistoista. Haut siis kohdistuvat kyseenalaiseen materiaaliin, mutta toimintatapa ei juuri poikkea muista hakukoneista.


Lisäksi todettakoon, ettei vielä tähän päivään mennessä ole saatu oikeuden päätöstä siitä, onko torrent-tiedostojen pitäminen palvelimella laitonta. Torrentit eivät ole kokonaisia tiedostoja, vaan tiedostojen pilkottuja osia.

MPAA:n haaste kohdistui TorrentSpyn ja ISOHuntin lisäksi sivustoihin NiteShadow.com, TorrentBox.com, Ed2k-It.com, NZB-Zone.com, BinNews.com sekä DVDRs.net. Sivustoista Isohunt.com. BTHub.com sekä TorrentBox.com ovat yksityisten ylläpitämiä.

Voit lukea MPAA:n tiedotteen täältä (PDF-muodossa).

Lähde:
Slyck

23 KOMMENTTIA

Tarmo781/23

Seuraava teksti on pöllitty toiselta sivustolta, mutta kuvaa mielestäni torrent-tiedostoa hieman paremmin, kuin tuo " Torrentit eivät ole kokonaisia tiedostoja, vaan tiedostojen pilkottuja osia.", joka antaa mielästäni hieman harhaanjohtavan kuvan torrent-tekniikasta.

Eli:
"Torrent-tiedostossa on vaan tarkistussummat, tiedostojen nimet ja trackerin osoite joka kerää IP linkkejä, joiden perusteella torrent-tiedoston avannut käyttäjä voi ladata ko. tiedoston itselleen."
- keskusrikospoliisi.org

LcD2/23

Tuo, että ovat haastaneet jonkin IsoHunt:in ja TorrentSpy:n, on kyllä aika erikoinen juttu. Samallahan voisivat heittää kutsut käräjille vaikka Googlelle :P

edit:typoa typoa....

himpo3/23

Ja hei, Google, Yahoo!, Lycos, YMS oikeuteen myös!

SiB774/23

Googleen hakusanaksi klassinen: " matrix filetype:torrent " . Jep jep, kaikki hakukoneet vaan laittomaksi niin!

Chi5/23

Koska raha määrää etenkin jenkkilässä, voitaisiin pistää keräys pystyyn ja hommata oma "etujärjestö" itsellemme. Sitten tehtäisiin vähän jäynää leffateollisuudelle ja kytättäisiin hullunlailla. Ai niin ja kerrottaisiin jokaiselle medialle miten rahanahne paska viihdeteollisuus on...

oxygenol6/23

Haastakaa vaan sitten google kuten myös msn ja microsofti (microsoftin käyttöjärjestelmällä pystyy tehdä rikoksia ja msn hakukoneel saa haettuu laitont kamaa)

mjk7/23

Mielenkiintoista tosiaan, on kyllä ihme että ovat uskaltaneet koittaa tuota koska siinä ei ole kyseessä tiedotoja vain linkkejä yms, joten itsestäänhän ne ei ole laillakiellettyjä...ja jos tuo menee oikeuteen asti niin silloin tosiaan on kaikki hakupalvelut laittomia ei ne voi eritellä mitenkkään poikkeavasti juuri edellämainitun yahoon, googlen jne...eli silloin kaikki tiedostolinkit ovat laittomia, eli milenkiintoista, rupeaan tuntumaan että mpaa:lla rupeaa rahat loppuun kun pitää epätoivoisesti alkaa jahtaamaan kaikkia, taivat oikeustaistelut viedä mehuja ja hilloa :-)

bloc8/23

Turhaa yrittää sulkea nzb-sivustoja. Samat matskut löytyy usenetistä ilmankin ja indeksointipalveluja on netti piukassa. Enkä tiedä voiko kyseenalaisen matskun indeksoinnista syyttää minkään lain nojalla?
Lukasin myös joidenkin noiden sivujen keskustelupalstoja ja noiden sivustojen ylläpitäjät ei oo saanut mitään haasteita eikä muitakaan yhteydenottoja mpaalta.

Degra9/23

MPAA voisi tosiaan syyttää kaikkia hakukoneita, eli onko loppuviimeksi koko netti laiton?

Hohhoijakkaa, ei enää riitä että itkettiin tekijänoikeuslaki äärimmäisen tiukaksi, muuallakin kun meillä Suomessa, nyt täytyy jo itkeä netissä olevia sivuja.



j4nnu10/23

Siis tosi naurettavaa!! MPAA:lla on vähän noussu hattuun tämä juttu. Kohta aletaan haastamaan netin käyttäjiä oikeuteen kun ovat vierailleet hakusivuilla.

-Rex-11/23

Eiköhän sekin aika vielä tule kun nämä neropatit haastavat myös googlen. Niin älyvapaata ollut tämä toiminta alusta pitäen, mutta niinhän se perinteisetikkin on. Pyritään rampauttamaan kaikki eikä edes mietitä mitä itse voitaisiin asian kehittämikseksi tehdä. Varsinkaan kun asiaa ei juurikaan tarvitsisi kehittää, koska tekniikka on jo valmiina. Odotan mielenkiinnolla, koska mpaa/riaa haastaa itsensä näiden materiaalien tuottamisesta, joita voidaan sitten levittää laittomasti. Sopisi erittäin hyvin kuvaa tässäkin touhussa.

Tomba_7612/23

Eikös tästä kaikesta voisi syyttää bill gatesia? Ilman microsoftia piratismi olisi huomattavasti vähäisempää.
vai pitäiskö sittenki syyttää usa:n armaijaa joka 67 tai joskus tuolloin loi internetin :D

yuni13/23

Minust on säälittävää haastaa nettisivut kun ei muutakaan keksi, loppujen lopuksi varmaan ihan väärät ihmiset joutuu vastuuseen, sivujen käyttö on kuitenni kävijän vastuulla, ei sen joka niitä pitää yllä. Voe voe.

ONSnaab14/23

MPAA ratsaa. No mikäs siinä. Vähän vaan siistiä kun hakulaitteta ajattelevat.

wipe200015/23

Kun miettii, kuinka suuret korvaukset esim. Googlelta voisi jenkeissä saada, jos sitä vastaan voittaisi jutun, ei ole mikään ihme, että hakevat vähän ennakkopäätöstä muista hakukoneista. Jos jonkun hakukoneen toiminnan todetaan rikkovan lakeja, voi tähän päätökseen vedota sitten suurimpiakin firmoja haastettaessa.

raziella16/23

Aina sitä näköjään pitää kokeilla kepillä jäätä. Ei näytä löysän rahan puutetta olevan. Ja kukahan nääkin oikeudenkäynnit lopulta maksaa!!

epr17/23

" Torrentit eivät ole kokonaisia tiedostoja, vaan tiedostojen pilkottuja osia.",
Eikös torrent tiedosto ole ikäänkuin kartta jonka perusteella ohjelma hakee tiedostoa(ja)? eli se ei sisällä palaakaan varsinaisesta tiedostosta.

j4nnu18/23

saisi koko jenkkilän tuomioistuimet sun muut laki hommelit räjäyttää ja pistää kokonaan uusiksi. Ottaisivat ny mallia vaikka suomesta. Täällä oikeuden käynnit hoidetaan vähän järkevämmin.

pirnti2219/23

www.dvdrs.net:llä alkoi näköjään puntti tutisemaan ja pistivät kioskin kiinni nzb-tiedostojen osalta.

himpo20/23

Kyllä olisi hienoa olla ameriikkalainen (siis ei natiivi (intiaani) vaan maat vallannut valkonaama) nimittäin jos kerran oikeus systeemi on niin kieroutunut ettei epäselviä tapauksia pystytä selvittämään ilman suunnattomia rahasummia.

Pitäisi vain haastaa naapuri oikeuteen kun kerran soittivat musiikkia keskiyöllä ja koirani sai siitä henkisiä kärsimyksiä!

Ei ennakotapausta joten oikeuteen menisi, ja naapuria uhkailisin kalliilla asianajajallani ja muistuttaisin että ei probono märkäkorva asianajaja voi mitenkään voittaa omaa huippu juristiani eli hänellekkin tulisi kymmenientuhansien kulut vaikka sattuisi vahingossa voittamaan.

Ja sitten sovinto tarjouksena pöydälle 2000$ hintalappu...Mitäköhän kävisi?

Epäilemättä kaikki tälläkin kertaa haastetut sopivat juttunsa oikeuden ulkopuolella ja ennakkotapausta ei saada taaskaan, kuten DVDRS:n kanailusta voi päätellä.

Ei silti ettenkö itsekkin kanailisi moisessa maassa, kuten ylimmästä esimerkistä voi päätellä.

emagdnim21/23

Quote:
Eikös tästä kaikesta voisi syyttää bill gatesia? Ilman microsoftia piratismi olisi huomattavasti vähäisempää.
vai pitäiskö sittenki syyttää usa:n armaijaa joka 67 tai joskus tuolloin loi internetin :D
OT: eikös WWW ole CERNin aikaansaannosta vaikka rapakon toisella puolen muuta väitetään?

Darius622/23

Mikseivät samantien haasta koko nettiä oikeuteen? Kyllä rupee MPAA:n toiminta aika epätoivioselta näyttämään,huh huh.Kai ne kohta haastavat jo WinRar:inkin oikeuteen,kun piraattitiedostoja on sillä ohjelmalla pakattu...Ei hyvää päivää....

avthein23/23

Samalla fasistisen totalitaristisella logiikalla voisi haastaa oikeuteen myös kaikki sivut, hakupalvelut yms. julkaisut joiden kautta on mahdollista löytää linkkejä/yhteystietoja yrityksiä tai tuotteita kritisoiviin mielipiteisiin.

Negatiivinen kritiikki kun voi aiheuttaa samanlaisia taloudellista "tappioita" kuin nettiwaretus.

Tietysti tämä mahdollistuu kun sairasmielinen ahneuden pyhittämisen logiikka ulotetaan tekijänoikeuksista myös muuhunkin bisnekseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT