AfterDawn logo

Studiot ja P2P-yhtiöt optimistia tulevaisuuden suhteen

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
11 kommenttia

Vaikka vertaisverkkojen käyttäjämäärät ovat lakiuudistusten jälkeenkin yleisesti kasvussa ja verkkoon ilmestyy uusia BitTorrent-sivustoja oikeushaasteista ja ratsioista huolimatta, ovat elokuvastudiot ja muut piratismia vastaan taistelevat tahot optimistisia tulevaisuuden suhteen. He nimittäin uskovat, että kuluttajaelektroniikan valmistajien ja palveluntarjoajien lisääntynyt kiinnostus uusia jakelukanavia kohtaan johtaa vähitellen myös kuluttajat paremmalle tielle.

"Groksterin tapauksen käsittelyn päätyttyä on ollut havaittavissa huomattava muutos asenteissa", kertoo elokuva-alan etujärjestö MPAA:n varatoimitusjohtaja Fritz Attaway. Media-alan tapahtumassa puhunut Attaway uskoo, että nyt sekä hänen edustamansa sisällöntuottajat että teknologiayhtiöt kokevat ajavansa yhteistä asiaa. "Esimerkiksi Verizon oli vielä Grokster-tapauksen käsittelyssä vastakkaisessa leirissä, mutta nyt he toimivat sisällöntuottajina ja meillä on yhtenevät tavoitteet", hän havainnoi.


Tapahtuman muissakin puheenvuoroissa nähtiin digitaalisten jakelukanavien kehittämiseen löytyvän paljon uskoa ja tahtoa. Myös Groksterin kanssa oikeudessa olleen Streamcastin toimitusjohtaja Michael Weiss oli samaa mieltä, tosin hän huomautti, että P2P-yhtiöt ovat aina olleet valmiita yhteistyöhön elokuvastudioiden kanssa, kun taas studiot eivät.

Hyvänä esimerkkinä studioiden hitaasta heräämisestä Weiss pitää Warner Brothersin päätöstä avata P2P-teknologiaan pohjautuva elokuvapalvelu Saksaan, jälleen korostaen, että P2P-yhtiöt ovat alusta asti olleet halukkaita yhteistyöhön.

Studioiden ja muiden yhtiöiden optimismi pohjautuu paljolti kuluttajakäyttäytymisessä havaittuihin muutoksiin. Internet on hyväksytty entistä paremmin hyväksi ja luotettavaksi ostokanavaksi. Myös ostosten sisältö on muuttunut. "Viisi vuotta sitten 75%:a verkossa tehdyistä ostoksista liittyi aikuisviihteeseen. Nyt tuo sama luku on 16%:a, sillä vaikka myös aikuisviihteen myynti on kasvanut, muiden tuotteiden myynnin kasvu on ollut vielä nopeampaa", totesi DRM Network -yhtiön Randall Crockett.

Ei kuitenkaan ole selvää, miten laillisten palveluiden lisääntyminen vaikuttaa piratismiin. Yhdysvaltalaisten anti-piratismiorganisaatioiden riesaksi suuri osa piraateista vielä asuu Yhdysvaltain viranomaisten ulottumattomissa. Crockett myöntääkin, ettei MPAA:n haasteaallolla ole mitään vaikutusta näihin ihmisiin ja toteaa viisaasti, että ainoa mahdollisuus on koittaa hyödyntää markkinoiden mahdollisuuksia.

Lähde:
Video Business

11 KOMMENTTIA

prik1/11

Quote:
Crockett myöntääkin, ettei MPAA:n haasteaallolla ole mitään vaikutusta näihin ihmisiin ja toteaa viisaasti, että ainoa mahdollisuus on koittaa hyödyntää markkinoiden mahdollisuuksia.
Näin on.

Nämä palvelut, että netistä voi vaikka ladata elokuvia, on erinomainen, mutta en lataa 100% varmuudella mistään maksullisesta palvelusta mitään, jossa on kopiosuojaus, sillä saan ne kopiosuojaamattomana ilmaiseksi. Vaikka kopiosuojaukset osaa(nkin) kiertää, niin näin äänestän lompakollani, että kopiosuojaukset ovat hyvin huono idea.

Chi2/11

Jotenkin pelottaa tuo positiivinen suhtautuminen... Itsehyväistä myhäilyä, ehkäpä noilla järjestöillä on vielä ässä hihassaan...

Quote:
Vaikka kopiosuojaukset osaa(nkin) kiertää, niin näin äänestän lompakollani, että kopiosuojaukset ovat hyvin huono idea.
Samaa mieltä. Jos kerran johonkin rahani laitan, siinä ei saa olla mitään, mikä estää käyttöä tai kopioimista.

-Rex-3/11

Kiinteä kuukausimaksu, tiedosto suoraan itselle ilman DRM rajoitteita ja mukaan useampi osa-alue (musiikki, elokuvat/sarjat ja pelit) niin menestys olisi taattu.

Ei se vaadi yhtään sen enempää, mutta vähemmälläkään ei "laitonta" toimintaa nujerreta. Siitä ihmiset maksaa mitä ne haluavatkin, eivät siitä mistä herrat haluavat heidän maksavan.

trooper784/11

Onko tämä nyt se historiallinen ensi askel kohti molempia osapuolia tyydyttävää ratkaisua... toivon parasta.

P2P-verkot vaan lähettämään "virus"-vapaata dataa, niin kyllä minäkin siirryn laillisten palvelujen piiriin.

yuni5/11

Quote:
Kiinteä kuukausimaksu, tiedosto suoraan itselle ilman DRM rajoitteita ja mukaan useampi osa-alue (musiikki, elokuvat/sarjat ja pelit) niin menestys olisi taattu.
Samaa mieltä! Ja vieläkun saisi mahdollisimman käyttäjä ystävällisiksi ja virheettömiksi niin nam, mutta se onkin sitten asia erikseen. Kyllä tämä vaikuttaisi hyvältä!

Fidelaar6/11

Hyvä uutinenhan toi... tosin ihmetyttää mikä kesti näin kauan...

Tähän asti elokuva ja musiikkiteollisuus on räpiköinyt heidän kutsumaansa piratismia vastaan kuin rapu merrassa tai kala kuivalla maalla. Mikä hitto siin on että nyt vasta tajuavat kanavat mitä bittikansa on odottanut (ja tekniikka mahdollistanut) jo monta vuotta.
Tuskin kuitenkaan aitoa iloa tuolla suunnalla, ja suojauksia mietitään edelleen... aika näyttänee

dreamC7/11

Menevät varmasti tuonkin ryssimään joko älyttömillä suojauksilla, tai samankorkuisilla hinnoilla kuin kaupassa.

En maksa 20 € siitä että jaan sitä elokuvaa muille, ostan itse levyn, poltan sen ja saan katsoa sen vasta sitten. No way.

Jos hinta on lähellä kauppahintoja, mutta ilman kansia, koteloa yms. niin saa jatkossakin jäädä kaupan hyllylle.

mjk8/11

Niin tuo p2p-verkothan ovat jakelukanavana lyömätön, niinkuin tuolla todettiin kyllä noilla firmoilla jotain on mielessä ovat sen verran varmoja asiastaan.

keitto9/11

Kaikki tekijänoikeudenalainen materiaali ladattavaksi verkosta lailliseksi. Kiinteä kuukausimaksu joka sisällytetään internetyhteyden hintaan esim. 20 euroa kuussa ja imeminen on vapaata.

mika-b10/11

Tuossa vain ongelmana se että maksun joutuu maksamaan nekin jotka eivät palvelua käyttele. Parempi ratkaisu olisi mielestäni jokin "lataus-lupa" vrt. tv-lupa. Maksun hintaan voisi samalla kuulua vaikka hieman nopeampi kaista. Materiaalin pitää ehdottomasti olla suojaamatonta ja kiinteällä kk maksulla.

-Rex-11/11

Myös tuota tv-lupa tyyppistä latauslupaa tukisi varmaan yksi jos toinenkin, mutta se vaatii valtiovallan tuen idean taakse tai ei tule toteutumaan. Teostot ja ÄKT:t, yms eivät tule koskaan suostumaan moiseen vaan jauhavat medioissa omaa puhki kulutettua itkuvalevirttään ja kiristelevät hampaitaan. Kiitos oman typeryytensä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT